DIGI Comunications

MINISTERUL EDUCAŢIEI:''Dacă elevii au în timpul orelor simptomatologie COVID-19, se aplică protocolul de izolare''

G.U.
Miscellanea / 06 februarie

''Dacă elevii au în timpul orelor simptomatologie COVID-19, se aplică protocolul de izolare''

Ministerul Educaţiei vine astăzi cu o serie de clarificări şi precizează că în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, este aplicat protocolul de izolare, informează News.ro. De asemenea, pentru a fi supus la metode de prevenţie, diagnostic şi tratament, cu potenţial de risc pentru pacient, după explicarea lor de către medic, medic stomatolog, asistent medical sau moaşă, pacientului îi este solicitat acordul scris. Ministerul precizează că toţi acei părinţi care doresc completarea formularelor de consimţământ anticipat pentru testare în cazul apariţiei unor situaţii speciale, o pot face din proprie iniţiativă, iar Ministerul Educaţiei va sprijini Ministerul Sănătăţii pentru transmiterea recomandării de a colecta (benevol/non-obligatoriu) formularele de consimţământ informat pentru testare în cazul apariţiei unor situaţii speciale. Precizarea vine în contextul în care Ministerul Sănătăţii susţine testarea elevilor cu simptome, motiv pentur care aceste formulare ar urma să fie aduse deja luni la şcoală, completate de către părinţi, notează sursa citată.

"Ministerul Educaţiei sprijină, conform atribuţiilor ce-i revin, aplicarea măsurilor de prevenţie privind prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în scopul asigurării dreptului la învăţătură şi a dreptului la sănătate, cu respectarea strictă a cadrului legal în vigoare.

Ordinul comun M.E.C/M.S. nr. 3.235/93/04.02.2021 specifică în mod expres la Punctul VII, lit.b) şi c) din Anexa, faptul că:

«b) În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimţământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore. Dacă părintele/tutorele legal nu îşi exprimă acordul pentru testare, în cazul existenţei unor simptome specifice, ca şi în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea şcolară, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii paşilor următori.

c) Testarea cu teste antigen rapide se recomandă şi:

1) cadrelor didactice şi altor angajaţi ai unităţii şcolare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs;

2) colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât şi cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învăţământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.»

Dispoziţiile ordinului comun sunt în concordanţă cu prevederile art. 660 din Legea nr. 95/ 2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, privind reforma în domeniul sănătăţii care prevede:

«Art. 660 (1) Pentru a fi supus la metode de prevenţie, diagnostic şi tratament, cu potenţial de risc pentru pacient, după explicarea lor de către medic, medic stomatolog, asistent medical/moaşă, conform prevederilor alin. (2) şi (3), pacientului i se solicită acordul scris.

(2) În obţinerea acordului scris al pacientului, medicul, medicul stomatolog, asistentul medical/moaşa sunt datori să prezinte pacientului informaţii la un nivel ştiinţific rezonabil pentru puterea de înţelegere a acestuia.

(3) Informaţiile trebuie să conţină: diagnosticul, natura şi scopul tratamentului, riscurile şi consecinţele tratamentului propus, alternativele viabile de tratament, riscurile şi consecinţele lor, prognosticul bolii fără aplicarea tratamentului.»

Deşi în ordinul comun nu este reglementat conţinutul formularului privind consimţământul informat sau obligaţia transmiterii consimţământului informat începând cu revenirea la cursuri/transmiterea consimţământului informat anterior intervenirii unor situaţii speciale, precizam că toţi acei părinţi care doresc completarea formularelor de consimţământ anticipat pentru testare în cazul apariţiei unor situaţii speciale, o pot face din proprie iniţiativă.

În interesul bunei organizări şi al siguranţei sanitare în şcoli, Ministerul Educaţiei va sprijini Ministerul Sănătăţii pentru transmiterea recomandării de a colecta (benevol/non-obligatoriu) formularele de consimţământ informat pentru testare în cazul apariţiei unor situaţii speciale", precizează Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă remis, sâmbătă, News.ro.

Ministerul Sănătăţii recomandă testarea elevilor care prezintă simptome specifice COVID în timpul orelor. Testarea se va face cu teste rapide, în cabinetele şcolare, acolo unde acest lucru este posibil. Părinţii trebuie să-şi exprime consimţământul în scris, iar recomandarea este ca formularul să fie completat deja luni, la reluarea cursurilor. Ministerul Sănătăţii a publicat, vineri seară, formularul pe care părinţii îl pot descărca şi completa. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, însă, că Direcţia Juridică din Minister nu a găsit baza legală pentru ca acel formular să fie solicitat în alb tuturor părinţilor, informează News.ro.

Premierul Florin Cîţu a declarat, despre testarea elevilor cu simptome de COVID-19, că vor fi situaţii excepţionale când acestea vor fi făcute şi că nu va fi lumea testată din prima zi de şcoală. Şeful Executivului a precizat că nu trebuie să vină părinţii cu formularul de consimţământ completat la unitatea de învăţământ.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Niste torționari sinistri. Va dat seama, copiii vor fi scoși din clase, sub privirile colegilor și băgați într-o cameră la izolare, fiind priviți că niste ciumați. După care vor fi luați cu izolata de acolo, tot în văzul lumii sau cum?

    Va dați seama că un copil posibil infectat își bagă toată familia și clasa în carantină??

    Părinți, nu puneți botul la aceste practici totalitare, de stat chinezesc, opresiv! 

    1. Ba, nene, esti sanatos la cap?

      Probabil ca ai vrut sa spui de izoleta (care oricum nu se mai foloseste), dar dupa o testere pozitiva ce propui? Sa ramana copilul mai departe in clasa? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

09 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9212
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1382
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4671
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6712
Gram de aur (XAU)Gram de aur232.3306

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Garanti BBVA
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro