Ministerul Finanţelor - operaţiune de administrare a pasivelor pe piaţa internă a titlurilor de stat

V.G.
Politică / 7 decembrie 2022

Ministerul Finanţelor - operaţiune de administrare a pasivelor pe piaţa internă a titlurilor de stat

Ministerul Finanţelor, cu sprijinul BNR în calitate de administrator de piaţă, a derulat cu succes, astăzi, prima operaţiune de administrare a pasivelor, constând în preschimbarea de titluri de stat aflate în circulatie, deţinute de mediile investiţionale, care urmează să fie scadente în viitorul apropiat, cu titluri nou emise, prin redeschiderea unei emisiuni existente, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

Conform sursei citate, operaţiunea s-a bucurat de un interes foarte mare, cererea totală ridicându-se la peste 1 miliard de lei pentru titlurile nou emise scadente în anul 2031. Suma adjudecată a fost de 225 mil. de lei, cu 25 de mil. de lei peste ţinta propusă iniţial, în condiţiile unui randament mediu foarte competitiv, la nivelul de 7.47%.

Operaţiunea a constat în preschimbarea prin licitaţie competitivă a două emisiuni de titluri de stat scadente în prima jumătate a anului viitor (aprilie şi iunie) simultan cu înlocuirea acestora prin redeschiderea unei emisiuni de titluri de stat existente cu scadenţă în luna septembrie, anul 2031.

Obiectivul avut în vedere de Ministerul Finanţelor prin utilizarea acestor operaţiuni este reducerea riscului de refinanţare prin diminuarea necesarului de refinanţare pe termen scurt (aferent emisiunilor de titluri de stat în volume mari scadente în anul 2023) si, respectiv, extinderea duratei portofoliului de datorie guvernamentală pe piaţa internă.

Succesul acestei prime operaţiuni de management al pasivelor realizate pe piaţa internă, relevă faptul că aceste instrumente care fac parte din eforturile de modernizare şi eficientizare a procesului de administrare a portofoliului de datorie publică de către Ministerul Finanţelor vin în întâmpinarea necesităţilor investiţionale şi de gestionarea portofoliilor de active financiareale pieţei. Astfel de operaţiuni reprezintă în acelaşi timp o continuare a operaţiunilor similare realizate deja pe piaţa externă şi reflectă un management activ al pasivelor guvernamentale de către Ministerul Finanţelor în scopul atingerii obiectivelor aferente strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale pe termen mediu.

Ministerul Finanţelor va avea în vedere în continuare astfel de operaţiuni în anul 2023, urmare a dialogului şi consultării permanente cu mediile investiţionale.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

07 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9022
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5747
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9405
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4884
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3601

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro