Ministerul Finanţelor susţine financiar construcţia Spitalului Regional de Urgenţă de la Cluj

S.B.
Miscellanea / 6 ianuarie

Ministerul Finanţelor susţine financiar construcţia Spitalului Regional de Urgenţă de la Cluj

Ministerul Finanţelor promovează proiectul de act normativ pentru aprobarea Contractului de finanţare în valoare de 305 milioane de euro, semnat la Bucureşti, în 11 noiembrie 2021, şi la Luxemburg, în 15 noiembrie 2021, între România şi Banca Europeană de Investiţii, potrivit unui comunicat afişat pe site-ul ministerului.

Împrumutul reprezintă aproximativ 67% din costul net al Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, diferenţa de aproximativ 150,4 mil. EUR (33%) fiind asigurată de partea română, din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat.

Data finală de disponibilizare a împrumutului, care este acordat în condiţii foarte avantajoase, este de până la 72 de luni de la semnarea contractului de finanţare. Acesta poate fi tras în maxim 30 tranşe, valoarea minimă a unei tranşe fiind de 10 mil. de euro.

Implementarea proiectului va fi asigurată de Ministerul Sănătăţii, în calitate de Promotor şi agenţie de implementare.

Investiţia de aproximativ 454,4 millioane euro constă în construcţia unui nou spital regional la Cluj, cu 849 de paturi. Noul spital va înlocui şi va prelua rolurile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca (cu excepţia a două dintre cele trei departamente de Ginecologie/Obstetrică existente, care vor fi păstrate în locaţia curentă).

Obiectivul principal al proiectului este de a îmbunătăţi calitatea şi eficienţa serviciilor medicale pentru pacienţii care necesită intervenţii acute, de nivel secundar şi terţiar, ce implică tehnologie şi experienţă de nivel înalt. În contextul actual al crizei COVID-19, se preconizează că proiectul va contribui la sporirea capacităţii de pregătire şi reacţie împotriva unor viitoare pandemii.

Spitalul Regional de Urgenţă Cluj va fi un complex de clădiri cu 7 etaje, va avea 744 de paturi în secţia de îngrijire acută cu spitalizare şi 105 de paturi pentru terapie intensivă. Proiectul se va finaliza în 2026.

Acest împrumut este al doilea din seria de trei împrumuturi convenite de Ministerul Finanţelor cu Banca Europeană de Investiţii pentru finanţarea celor spitale regionale de urgenţă din Iaşi, Cluj şi Craiova. Ministerul Finanţelor a finalizat în decembrie 2021 paşii legali pentru intrarea în vigoare a împrumutului pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi şi, în paralel cu procesul de aprobare a împrumutului pentru Spitalul Regional de Urgenţă Cluj, efectuează demersurile necesare pentru încheierea Contractului de Finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă Craiova.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Deci bani de la buget pentru spital regional la Cluuujjjj, bani de la buget pentru metrou la Cluujjjj, dupa care presa independenta "da dreapta" ne spune ce saracie este in judetul lui Dragnea, Teleorman:-)

    1. Exact. Cât timp limbricul bok a fost Premier se construiau autostrăzi doar prin jurul Clujului. O spune asta un clujean.

    Si In Vaslui, Botosani, Bacau .... ramanem inca o suta de ani cu 7 km de autostrada pe centura Bacaului .(prdon, mai avem un metru in jud. Suceava)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Energia 2022”
Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9480
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0712
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1139
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6665
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro