MINISTERUL JUSTIŢIEI:Evaluarea GRECO subliniază că România a realizat un progres semnificativ în anul 2022

V.G.
Politică / 25 ianuarie

Evaluarea GRECO subliniază că România a realizat un progres semnificativ în anul 2022

Ministerul Justiţiei precizează, miercuri, că evaluarea Grupului de State împotriva Corupţiei (GRECO) subliniază faptul că România a realizat un progres semnificativ în anul 2022, transmite Agerpres.

"Raportul Grupului de State împotriva Corupţiei publicat astăzi (miercuri - n.r.) subliniază că, în anul 2022, în ceea priveşte implementarea recomandărilor făcute, România a realizat un progres semnificativ faţă de anul 2021. Per total, 10/18 recomandări cu privire la prevenirea corupţiei membrilor Parlamentului, procurorilor şi judecătorilor au fost apreciate ca implementate satisfăcător sau tratate de o manieră satisfăcătoare", arată Ministerul Justiţiei.

Potrivit sursei citate, concluzia generală cu privire la România a fost aceea că actualul nivel de conformitate al României nu mai este "global nesatisfăcător", aşa cum era în anul 2021, deoarece România a implementat "satisfăcător" sau a tratat "într-o manieră satisfăcătoare" 7 din 13 recomandări cuprinse în raportul de evaluare aferent rundei a patra şi 3 din 5 recomandări din Raportul follow-up la Raportul ad-hoc.

"GRECO punctează faptul că adoptarea de către Senat, la data de 17 octombrie 2022, a noii Legi privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a noii Legi privind organizarea judiciară şi a noii Legi privind Consiliul Superior al Magistraturii şi promulgarea lor la data de 15 noiembrie 2022, de către Preşedintele României, reprezintă paşi înainte importanţi, care trebuie să fie urmaţi de un număr de măsuri de implementare. GRECO a remarcat că au fost depuse eforturi pentru creşterea rolului Consiliului Superior al Magistraturii şi Inspecţiei Judiciare ca răspuns la riscurile de integritate a judecătorilor şi procurorilor prin, inter alia, formare şi acces la informaţii. Eforturi au fost, de asemenea, dedicate stabilirii noii legislaţii pentru judecători şi procurori pentru a le asigura independenţa", menţionează Ministerul Justiţiei.

De exemplu, spune MJ, referitor la Recomandarea xiii - procedura de numire şi revocare a procurorilor în/din funcţii de conducere, cu excepţia procurorului general, apreciată în anul 2021 ca neimplementată, în decembrie 2022 a fost calificată ca parţial implementată, GRECO recunoscând faptul că procedura de numire a fost făcută mai transparentă şi au fost stabilite criterii pentru numirea şi revocarea procurorilor în/din funcţiile cele mai înalte din parchet.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro