Ministerul Mediului anunţă că din lacul de acumulare Tăul Mare nu se scurge apă în mod necontrolat

F.D.
Miscellanea / 2 octombrie

Ministerul Mediului anunţă că din lacul de acumulare Tăul Mare nu se scurge apă în mod necontrolat

Ministerul Mediului anunţă că în urma avariei produse la coronamentul barajului de la Roşia Montană, din lacul de acumulare nu se scurge apă în mod necontrolat, iar nivelul apei din baraj a scăzut cu aproximativ un metru după ce a început golirea parţială controlată a acestuia, relatează News.ro.

Potrivit ministerului, avaria constă într-o pâlnie de eroziune cu diametrul de 60 cm şi adâncime de 1,5 - 2metri, în coronamentul barajului şi sunt semnalate infiltraţii în galeria golirii de fund.

Ministerul Mediului anunţă că instituţia a organizat, duminică, o şedinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă, ca urmare a alertei privind avaria de la barajul Tăul Mare, de la Roşia Montană.

Potrivit oficialilor ministerului, edilul localităţii care deţine barajul de acumulare a anunţat, sâmbătă, în jurul orei 16:00, că s-a constatat apariţia unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 cm şi adâncime de 1,5 - 2 metri, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, în zona centrală a acestuia. Avaria se află în zona din dreptul golirii de fund a barajului.

"Menţionăm faptul că, în acest moment, din lacul de acumulare nu se scurge apă în mod necontrolat. Deţinătorul acumulării Tăul Mare, realizată în anul 1908, este Primăria Comunei Roşia Montană. Autorizaţia de funcţionare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârşitul anului 2024", transmite Ministerul Mediului printr-un comunicat dat publicităţii duminică.

"În acest moment nivelul apei în lac a scăzut cu circa 1 metru, apa fiind evacuată printr-o conductă de sifonare de by-pass. La faţa locului se află echipe ale ISU Alba şi ale A.N Apele Române, intervenindu-se cu motopompe de mare capacitate pentru a asigura scăderea nivelului în acumulare. ANAR, prin SGA Alba, va asigura monitorizarea tehnică a barajului pe toată durata intervenţiilor. De asemenea, pe baza informaţiilor actuale, pentru următoarele 24 de ore nu se prognozează creşteri importante de debite ȋn bazinul hidrografic Roşia Montană, debitele vor fi relativ staţionare", a afirmat ministrul Tanczos Barna.

Potrivit specialiştilor de la Apele Române, duminică după amiază din lac este evacuat un debit de circa 0.15-0.2 metri cubi/secundă, prin sifonare, prin conducta de by-pass, dar şi un debit redus prin conducta de preaplin. Se intenţionează coborârea nivelului în lac cu 4-5 metri, iar pentru realizarea golirii controlate IJSU Alba a montat deja două pompe cy capacitate de evacuare de 10000 litri/minut. "Pomparea se va face gradual, ţinând cont de condiţiile din aval. Nu sunt semnalate infiltraţii în galeria golirii de fund", mai precizează ministerul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro