Ministerul Mediului pune în dezbatere publică un proiect de ordin pentru extragerea imediată a urşilor care atacă oameni

F.D.
Miscellanea / 29 septembrie 2022

Ministerul Mediului pune în dezbatere publică un proiect de ordin pentru extragerea imediată a urşilor care atacă oameni

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că instituţia pe care o conduce a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care permite extragerea imediată a exemplarelor de urs brun care au atacat oameni. "Este de nepermis ca în cazul în care viaţa umană este pusă în pericol, în momentul în care s-a produs deja un incident de genul acesta, să se mai aştepte săptămâni întreg până la aprobarea derogării", explică ministrul, potrivit News.ro.

"Sunt 12 state europene care a cerut răspicat, concret, modificarea Directivei habitate în ceea ce priveşte gestionarea populaţiei de lupi şi de urşi bruni, pentru că sunt 12 state membre unde aceste carnivore mari generează conflicte din ce în ce mai multe în relaţia cu populaţia din aceste ţări, în relaţia cu fermierii, în ceea ce priveşte relaţia om-urs, în relaţia om-lup sau acele pagube care împing înainte aceste propuneri, aceste măsuri care trebuie să fie luate la nivel european, a afirmat Tanczos Barna în mesajul transmis astăzi, în cadrul unui eveniment de lansare a a unei campanii media de informare şi conştientizare a publicului larg cu privire la conservarea populaţiei de urs brun din România.

Ministrul a amintit că, pe plan naţional, în urma adoptării legislaţiei care permite intervenţia imediată în cazul urşilor care generează probleme, aproape 300 de intervenţii au fost înregistrate în ultimul an şi jumătate, cele mai multe dintre acestea fiind intervenţii graduale, de alungare a animalelor, însă înregistrându-se şi extrageri.

"Pe 22 septembrie a publicat pe site-ul Ministerului un nou proiect de ordin de ministru care propunem eliminarea imediată a exemplarelor de urs brun care atacă om, pentru că este de nepermis ca în cazul în care viaţa umană este pusă în pericol, în momentul în care s-a produs deja un incident de genul acesta să se mai aştepte săptămâni întreg până la aprobarea derogării", a mai anunţat ministrul.

Potrivit acestuia, dincolo de măsurile legislative adoptate, este nevoie de campanii de conştientizare şi de informare a cetăţenilor, turişti, fermieri sau localnici, cu privire la modul în care pot fi prevenite conflictele om-urs şi la felul în care oamenii trebuie să reacţioneze în situaţi în care întâlnesc animale sălbatice.

Campania media se derulează în cadrul proiectului "Implementarea Planului Naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de Urs Brun din România", cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020).

În prezent, eliminarea urşilor agresivi implică o procedură complicată.

OUG 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor prevede, printre altele, că "intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităţilor se efectuează gradual, prin analizarea la faţa locului de către echipa de intervenţie a nivelului de risc stabilit potrivit Procedurii privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile în gestionarea intervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia Ursus arctos (urs brun)". Au fost situaţii în care cererile de eliminare a animalelor agresive au fost respinse.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. Cam tarziu,

  dupa multi oameni omorati/schiloditi de ursi, 

  deci numai daca ataca oamenii, 

  daca numai fugaresc,nu se face nimic, 

  ce tampenie

   

  Ce se mai incurca ei in legi cand e vorba de viata oamenilor,cat de mult dureaza!Ne trebuie aprobare la nivel european,cand au taiat (si taie)padurile pe sustache nu a mai trebuie aprobare.Se taie lemnul si se duce in alte tari,macar daca am face mobila din el dar la noi in tara nimic bun nu pot face acesti guvernanti.Nu se poate si gata!Nu exista nu pot,exista nu vreau!

  extragerea inseamna uciderea lor , ca la salbatici . in tarile civilizate sint relocati in zone amenajate . sari calul tzantzos ! propaganda cu oameni sfasiati de ursi este exagerata , sint oameni care provoaca animalele si sint omorati de tot felul . omoram albinele ca a murit unul sau altul ?

  1. Unde sa-i mai relocheze?Sa-i relocheze in alte tari,alte state europene din ce motiv refuza sa-i primeasca?Avem jumatate din populatia de ursi a Europei,sa vina smecherii la noi sa-i vaneze.Sa-i ia in tara lor si sa-i vaneze acolo dar nu le convine fiindca sunt animale periculoase,din aceasta cauza au scapat de ei,lasa-i sa se inmulteasca la noi,sa fim noi atacati de rusi.Probabil locuiesti in zone in care nu sunt ursi de vorbesti cu atata usurinta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro