Revista BURSA Construcţiilor

Ministerul Sănătăţii şi CNAS au emis un ordin pentru aprobarea protocoalelor necesare prescrierii unor medicamente compensate

G.B
Miscellanea / 07 mai

Ministerul Sănătăţii şi CNAS au emis un ordin pentru aprobarea protocoalelor necesare prescrierii unor medicamente compensate

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) au emis un ordin comun pentru aprobarea protocoalelor terapeutice necesare prescrierii unor medicamente compensate, informează un comunicat remis presei, potrivit agerpres.

De asemenea, în tratamentul specific al unor afecţiuni s-a introdus recomandarea de iniţiere sau schimbare a medicamentelor biologice de referinţă cu medicamente biosimilare, se arată în ordinul publicat în Monitorul Oficial.

Prin noile prevederi, pentru iniţierea tratamentului specific unei afecţiuni cu medicamente care se eliberează prin farmaciile comunitare, medicii pot opta pentru prescrierea unui produs biosimilar.

Totodată, pentru continuarea tratamentului specific pentru care, la momentul prescrierii, există atât produsul biologic de referinţă, cât şi produsul biosimilar, se recomandă schimbarea produsului original cu un biosimilar al acestuia.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat în comunicatul de presă citat:"Produsele biosimilare sunt certificate prin studii care indică faptul că au aceleaşi efecte cu produsele biologice de referinţă şi nu există diferenţe semnificative clinic între cele două în ceea ce priveşte siguranţa, calitatea şi eficacitatea. Prin utilizarea medicamentelor biosimilare creştem accesul pacienţilor la tratamentul de care au nevoie. Prin această abordare, statul poate să trateze mai mulţi pacienţi cu aceleaşi fonduri şi creştem numărul de medicamente disponibile, fără a afecta eficacitatea tratamentului".

La iniţierea sau schimbarea tratamentului cu un medicament biosimilar, medicul curant va prezenta pacientului cea mai bună opţiune pentru acesta şi va prescrie medicamentul biosimilar numai după obţinerea consimţământului informat al pacientului.

Potrivit MS, aceste prevederi au scopul de a extinde accesul la opţiuni terapeutice şi nu obligă medicii să prescrie un anumit tip de medicament.

"Măsuri asemănătoare de adopţie a medicamentelor biosimilare în terapia recomandată de către medicii prescriptori au fost luate de majoritatea statelor Uniunii Europene, în vederea eficientizării fondurilor disponibile alocate sănătăţii care să permită un acces mai amplu al pacienţilor la tratamentul necesar", a declarat preşedintele CNAS, Adrian Gheorghe, potrivit sursei citate.

Potrivit Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), medicamentele biologice conţin substanţe active provenite dintr-o sursă biologică, de exemplu din celule sau organisme vii. Medicamentele biologice au o utilizare bine stabilită în practica clinică, fiind în multe cazuri indispensabile pentru tratamentul unor afecţiuni grave şi cronice, precum diabetul sau diferitele tipuri de boli autoimune şi de cancer.

Un medicament biosimilar este un medicament înalt similar cu un alt medicament biologic deja comercializat în UE (cunoscut ca "medicament biologic de referinţă"). Companiile pot primi aprobarea de punere pe piaţă a medicamentelor biosimilare după expirarea perioadei de protecţie pe piaţă a medicamentului de referinţă (aproximativ 10 ani). Deoarece medicamentele biosimilare sunt un tip de medicamente biologice, li se aplică toate caracteristicile relevante ale medicamentelor biologice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
Allview
Stiri Locale
AAGES

Curs valutar BNR

17 Iun. 2021
Euro (EUR)Euro4.9242
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1226
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5075
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7620
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.3938

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Boromir
CCIB - Emitere de certificate forta majora
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
CCIB - Focus Bucuresti - iunie 2021
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro