Miniştrii Marcel Vela şi Lucian Bode, convocaţi la audieri în Comisia "Sparanghelul"

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică /

Marcel Vela şi Lucian Bode

Marcel Vela şi Lucian Bode

Marcel Vela şi Lucian Bode, ministrul de Interne şi ministrul Transporturilor, vor fi audiaţi de comisia de anchetă parlamentară cu privire la modul în care au plecat, în timpul stării de urgenţă, aproape 2000 de cetăţeni, în Germania, la cules de sparanghel.

Preşedintele comisiei, senatorul social-democrat Ştefan Radu Oprea, a declarat: "Avem elemente care ne arată că trebuie să îl chemăm la comisie şi pe domnul Marcel Vela. Acum aşteptăm să primim o răspunsurile de la Ambasada Germaniei şi în funcţie de ceea ce vom primi, vom constata dacă vom avea elemente pentru a-l audia şi pe domnul ministru al Afacerilor Externe. În momentul în care împreună cu colegii mei vom considera că avem suficiente elemente pentru a audia un ministru, o vom face. (...) Din declaraţiile pe care le-au făcut cei care au fost invitaţi până acum, a reieşit foarte clar că există un vid legislativ, că ordonanţa militară numărul 7 prevedea doar acest punct referitoar la zborurile charter şi în rest nu a existat nicio reglementare, lucru care a fost ulterior îndreptat prin ordonanţa militară numărul 8 şi prin ordine ale ministrului Transporturilor. Domnul Lucian Bode ar trebui să explice de ce nu a reglementat. Dacă a formulat acele ordine şi acele reglementări ulterior datei de 9 aprilie înseamnă că au fost elemente care ar fi trebuit să îi facă pe guvernanţi să se gândească că trebuie să reglementeze. Mi se pare mult prea simplu, mult prea facil, să spună doar a fost un vid legislativ. E prea puţin. Faptul că nu ai fost precaut ca să nu spun celălalt cuvânt, să nu-l citez pe domnul preşedinte Iohannis, e prea puţin".

Oprea a adăugat că este necesar să fie chemat "domnul ministru să ne explice de ce nu a reglementat cum trebuia de la început. Faptul că peste 1900 de români au fost în pericolul de a se infecta cu Covid într-o perioadă în care toţi stăteam acasă, ca să putem ieşi din casă trebuia să completăm declaraţii peste declaraţii şi primeam amenzi. Nu trebuie să uităm lucrul acesta. Totul era controlat foarte strict în România, dar pentru cei 1900 de români nu a fost nicio problemă".

El a precizat că printre concluziile care se desprind după mai multe audieri în comisie ale celor implicaţi în situaţia de atunci la Aeroportul Cluj-Napoca, ar fi disfuncţionalităţi în comunicare, organizare şi acel vid legislativ.

"Trebuie, de asemenea, să ne explice domnul ministru al Transporturilor de ce la acea dată nu exista reglementare în transportul cu autocare. Am văzut astăzi că au sosit 50 de persoane cu acelaşi autocar, deci nu exista nicio distanţare fizică. Veţi vedea că au luat aceste măsuri, dar după Cluj. Dacă nu se întâmpla Clujul, oare ar fi luat toate măsurile necesare? Apoi au reuşit să vină cu o legislaţie. De ce a trebuit ca 1900 de români să fie puşi în pericol în parcarea aeroportului Cluj şi să fie supuşi potenţial infectării cu COVID-19", a adăugat Radu Oprea.

El a menţionat că, din audierile în cadrul comisiei de anchetă, a reieşit că transportul cetăţenilor români în Germania, cu avioane charter a fost plătit şi de firme din ţara respectivă.

Comisia parlamentară de anchetă a fost înfiinţată în 30 iunie 2020 şi îşi propune să verifice atât legalitatea deplasării a mii de români, în noaptea de 8 spre 9 aprilie, din localităţile de origine, unele în carantină, către Aeroportul Cluj Napoca, precum şi implicarea în această operaţiune a preşedintelui, premierului, ministrului Afacerilor Interne, ministrului Afacerilor Externe, ministrului Apărării Naţionale şi ministrului Muncii şi Protecţiei sociale.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Trebuia chemat Iohannis la audieri că el e tătucul sparanghelului și a sclaviei fasciste din Romania. O rusine de lider de țară - nu știe să lege doua vorbe dar trimite sclavi cu vagonul in Germania și Austria in loc sa le asigure un trai decent în țară, așa cum prevede Constituția.

    Pai, in acest caz lucrurile sunt cat se poate de simple si de clare: tanti Merkel i-a spus valetului ei Plavan ca fermierii nemti au nevoie de mamaligari, ca iobagi pe plantatiile lor, Plavanul s-a conformat de indata ca un lacheu loial ce este, si la randul lui si-a chemat si el 2 slugoi ordinari, pe Garcea si pe Bode-proste, care sa execute intocmai si la timp, dorintele Stapanei lor, indiferent de conditiile inumane la care Fritzii i-au supus pe iobagi!

    Dublă măsură : pt. unii ,, MUMĂ " pt. alții ,, CIUMĂ " ; AICI,, STATUL DE DREPT " e drept ca funea-n SAC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

18 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0405
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5329
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.2202

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro