MINISTRUL AGRICULTURII, MESAJ PENTRU FERMIERI: "Toţi cei care sunt sănătoşi au responsabilitatea de a ieşi la câmp"

A.M.
Miscellanea / 6 aprilie 2020

Adrain Oros

Adrain Oros

Toţi cei care sunt sănătoşi au acum responsabilitatea de a ieşi la câmp pentru că este posibil ca, în toamnă, să consumăm mai multe produse româneşti decât din import, scrie duminică ministrul Agriculturii, Adrian Oros, pe pagina sa de Facebook.

"Fiecare palmă de pământ trebuie lucrată! Toţi cei care sunt sănătoşi au acum responsabilitatea de a ieşi la câmp. S-ar putea ca în toamnă să consumăm mai multe produse de-ale noastre decât din produsele din import dacă criza se prelungeşte. Să ne asigurăm că producem la noi în ţară măcar atât cât să asigurăm securitatea alimentară a românilor!", precizează ministrul Agriculturii.

Acesta a menţionat, ulterior, că anul acesta va fi unul greu pentru toată lumea şi a subliniat că problema producătorilor care stau cu marfa nevândută este una care se repetă în fiecare an şi afectează, în special, producătorii mici, divizaţi.

"Acest fenomen se întâmplă în fiecare an. Problema este în primul rând la cei mici care sunt divizaţi, care nu sunt asociaţi şi care în unii ani nu reuşesc să îşi vândă marfa deşi au producţii frumoase. Singura soluţie pentru a-şi vinde marfa la preţuri competitive şi de a-şi procura inputuri la preţuri foarte bune sunt cooperativele. Din fericire există foarte multe cooperative în România. Au rămas foarte mulţi producători mici în afara acestor cooperative din motive pe care nu le discut. Unii nu doresc să intre în aceste cooperative. Anul acesta am făcut apel la administraţia pieţelor să lase pieţele deschise, chiar dacă unii primari au fost tentaţi să închidă pieţele, tocmai pentru ca cei mici care nu reuşesc să vândă prin cooperative să reuşească să îşi vândă marfa în pieţe. Am spus să scoată afară toţi samsarii şi toţi speculanţii din pieţe să încapă aceşti producători", a subliniat ministrul Agriculturii la Digi24.

Mai mult, Adrian Oros consideră că piaţa este un loc mult mai sigur decât un magazin de colţ de stradă, în condiţiile în care sunt respectate măsurile dispuse de autorităţi.

"În opinia mea, într-o piaţă, majoritatea fiind semi-deschise, dacă se respectă măsurile dispuse de autorităţi, se poate face comerţ mult mai sigur decât într-un magazin de colţ de stradă de 10 metri pătraţi", a mai spus ministrul de resort.

Oros a reamintit că, tot în sprijinul micilor producători de legume, a fost lansată o platformă online unde aceştia vor putea completa cantităţile de legume disponibile, în vederea facilitării unui dialog cu marile lanţuri de retail.

"I-am îndrumat pe retaileri să cumpere de la aceştia cantităţile de legume proaspete care sunt produse acum. Mai ales că aveam informaţii că sunt probleme cu transportul la nivel internaţional şi că unele sortimente care vin din import vor lipsi în această perioadă. I-am îndemnat în mod repetat pe retaileri şi le-am recomandat exact zonele legumicole şi cantităţile şi sortimentele să meargă să le ridice, să le pună pe rafturi. Cu siguranţă că s-a schimbat comportamentul cumpărătorilor, iar lumea cumpără mult mai puţin decât până acum. Avem stocuri la carne de pasăre, de vită, la lactate, peste tot producţia e mult mai mare decât cererea în această perioadă", a mai spus Adrian Oros.

Cât priveşte acei producători mici care nu se descurcă în mediul online, ministrul Agriculturii consideră că trebuie ajutaţi de autorităţile locale sau de asociaţiile care îi reprezintă să încarce datele pe platformă.

El a subliniat, în context, că legumicultorii au mai multe scheme de sprijin, printre care sprijinul cuplat vegetal, ajutorul naţional tranzitoriu şi plăţile la hectar. Pe de altă parte, însă, Oros a precizat că în vara anului trecut Ministerul Agriculturii a comunicat la Bruxelles sume mai mici pentru legumicultori, iar actuala conducere a instituţiei a notificat Comisia Europeană pentru modificarea sumelor.

"Anul trecut, în august, s-au fixat plafoanele pentru sprijinul cuplat vegetal care se va da în această lună. La 1 august, conducerea ministerului de atunci a comunicat sumele la Bruxelles. La legumicultură au schimbat suma diminuând mult ceea ce li se cuvenea legumicultorilor. Anul acesta am încercat să facem o notificare la Bruxelles să corectăm acea eroare de anul trecut. Nu ştiu dacă vom reuşi să rezolvăm această inexactitate, această bâlbă de anul trecut. Mi-ar fi plăcut ca vehemenţa cu care este atacat acum ministerul, într-o situaţie de criză în care trebuie să ne ocupăm de toată lumea, să fi fost anul trecut când se putea corecta. Noi am notificat acum Comisia Europeană deşi nu este un obicei, pentru că toate modificările se puteau face până la sfârşitul anului. Am fi dorit să fi fost sesizaţi măcar în noiembrie când am venit la minister. Cu siguranţă, dacă nu reuşim să modificăm sumele, o să găsim resurse de la bugetul naţional. Este o bâlbă făcută în 1 august 2019", a arătat ministrul Agriculturii.

Opinia Cititorului ( 10 )

 1. Nene se vede ce neam ești.

  Sacoul acela de gonac austro-ungar spune tot. Ai sictir îți urez așa dintr-un suflet sudist.

  1. Domnule ministru, noi producatorii avem responsabilitatea să ieșim la câmp dar dumneavoastră aveți "responsabilitatea" de a valorifica legumele produse de noi? "S ar putea ca în toamnă sa folosim produsele dumneavoastră" nu pare un lucru sigur... Adică dacă nu aveți de unde, veți lua marfa noastră dar dacă aveți, noi ce facem?

   Esti un dobitoc intr-e ceilalți din guvern. Nu poți trimite la câmp oamenii și să le spui că în toamnă poate le rezolvi cumpărarea recoltelor. Ești lipsit de realism. Dă-ți demisia și renunță la salariul pe care îl iei degeaba, incompetentule !

  Sa merg la câmp ?!!!!!??! Și cum vând eu 4-5 tone de vinete zilnic pe site-ul creat " pt a ajuta producătorii ""?!?!? Le trimit prin posta ?!?;. cum poți fi atât de prost, idiotule ¡?!?;!!!!?!! Imbecilule,....

  Un 

  1. Nu pot sa cred. De nu puneți domnule un ministru din rândul agricultorilor? Sunt destui cu studii superioare.. aaaaa , e vb de mafia din partide. ....jigodiilor....cum sa puneți un om competent,. MARIONETELOR !!?!!!!

  Nu ne dau voie să ieșim la câmp din orașul carantinat trebuie să mergem la semănat. Faceti ceva. Ialomița.

  1. Azi voi face un cont Facebook cu numele "Legume in pom " unde vom putea discuta direct..

  Cu ce sa iesim d le ministru in camp atata timp cat nu am primit subventia pt 2019??

  Stau 3 tractoare in ferma si perioada de semanat a inceput deja!!  

  Valan Tiberiu Jebel jud Timis tel 0723561325 

  Cu ce sa iesim in camp sa facem lucrarile atata timp cat nu am primit nici 1 leu subventie pt 2019?? Din anul 2013 sunt la control in fiecare an !!! de la APIA Bucuresti mi s a raspuns ca calculatorul ma sel ecteaza ! Va intreb d le ministru nu cumva se urmareste sa pierd pamantul Si munca de 30 de ani in agricultura??

  Nu mai mintiti oameni si dati suventiila mscar acum in situatia de fata fiti reponsabili si lasati politica rusine mare

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

02 Oct. 2023
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7191
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1701
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7415
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.1602

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb