Ministrul Aurescu a vorbit, la Forumul Regional de la Barcelona, despre relevanţa puternică dobândită de Uniunea pentru Mediterana

G.U.
Politică / 29 noiembrie 2021

Ministrul Aurescu a vorbit, la Forumul Regional de la Barcelona, despre relevanţa puternică dobândită de Uniunea pentru Mediterana

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, astăzi, la cea de-a VI-a ediţie a Forumului Regional (reuniunea miniştrilor de Externe) al Uniunii pentru Mediterana, care s-a desfăşurat la Barcelona, la invitaţia Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a ministrului Afacerilor Externe şi al Expatriaţilor al Regatului Haşemit al Iordaniei, Ayman Safadi, şi a ministrului spaniol al Afacerilor Externe, UE şi cooperării, Jose Manuel Albares Bueno, informează Agerpres.

Forumul Regional a prilejuit reafirmarea angajamentului comun al statelor membre ale Uniunii pentru Mediterana - statele membre UE şi partenerii sudici ai Uniunii - pentru valorile şi principiile organizaţiei, pentru a răspunde prin dialog şi soluţii comune provocărilor şi dezvoltărilor din regiunea Euro-Mediteraneană, arată un comunicat al MAE transmis AGERPRES.

Ministrul român a subliniat, în acest context, relevanţa puternică dobândită de Uniunea pentru Mediterana şi gradul ridicat de încredere de care se bucură, devenind un instrument solid pentru avansarea de proiecte concrete în regiune.

Şeful diplomaţiei române a exprimat sprijinul pentru Noua Agendă pentru Mediterana, adoptată de Consiliul UE în luna aprilie a acestui an, care trasează direcţii importante de acţiune pentru a răspunde provocărilor generate de conflicte, disparităţi economice, sociale şi demografice, migraţie, crimă organizată şi narative extremiste violente.

În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit, de asemenea, la relevanţa strategică a Vecinătăţii Europene şi a subliniat necesitatea dezvoltării de sinergii pe cei doi vectori ai Politicii de Vecinătate - dimensiunea estică şi cea sudică - precum şi folosirea lecţiilor învăţate în cooperarea în domeniul democraţiei, drepturilor omului, statului de drept.

Aurescu a evidenţiat, de asemenea, necesitatea cooperării strânse între statele membre ale Uniunii pentru Mediterana în procesul tranziţiei ecologice şi în adaptarea, respectiv creşterea rezilienţei regionale la impactul schimbărilor climatice.

Totodată, şeful diplomaţiei române a susţinut relaţionarea strânsă între cele două maluri ale Mediteranei în ceea ce priveşte tranziţia digitală. A arătat că dezvoltarea unei economii digitale dinamice şi reziliente necesită o abordare complexă - în planul securităţii infrastructurii de comunicaţii, al extinderii digitalizării la nivel guvernamental, al instituţiilor locale, precum şi în mediul privat, ca şi în ceea ce priveşte politica resurselor umane în conexiune cu stimularea inovării.

Având în vedere contextul actual deosebit de dificil, inclusiv prin prisma pandemiei de COVID-19 şi a crizelor umanitare, ministrul român s-a referit la necesitatea întăririi cooperării şi acţiunii comune regionale şi promovării solidarităţii, ca principii cheie în construcţia unor mecanisme eficiente de prevenţie şi răspuns. În acest sens, a punctat că stabilitatea, prosperitatea şi rezilienţa regiunii comune euro-mediteraneene sunt puternic interconectate.

Totodată, şeful diplomaţiei române a insistat asupra necesităţii reconstruirii comune a legăturii dintre dimensiunile securitate şi dezvoltare în regiune. A evidenţiat, în context, importanţa unui dialog activ cu societatea civilă, astfel încât cooperarea întărită în baza noii Agende pentru Mediterana să se producă în rezultate tangibile în beneficiul cetăţenilor din regiune.

Uniunea pentru Mediterana (42 state participante, dintre care 27 de state membre ale UE şi 15 state riverane Mării Mediterane, europene şi non-europene) este un format interguvernamental care oferă cadrul regional în vederea unui dialog cuprinzător, politic şi practic asupra problematicilor euro-mediteraneene (dialog politic, locuri de muncă şi dezvoltare durabilă, economie digitală şi conectivitate, energie şi mediu, tineret, emanciparea femeilor şi copiilor, dezvoltare urbană, managementul resurselor de apă, comerţ), cu impact direct asupra cetăţenilor din regiune.

Miniştrii Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii pentru Mediterana se întâlnesc o dată pe an în cadrul Forumului Regional pentru a defini priorităţile şi domeniile de cooperare strategică.

Cel de-al VI-lea Forum Regional al Uniunii pentru Mediterana (RF UfM) este organizat de către Co-preşedinţiile UfM (SEAE/COM şi Iordania), împreună cu Spania şi Secretariatul General al UfM, Barcelona fiind gazdă tradiţională şi sediu al Secretariatului General UfM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

17 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9440
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3296
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7390
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9242
Gram de aur (XAU)Gram de aur253.3930

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
spotmedia.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro