Ministrul chinez de externe: "Lumea trebuie să acţioneze de urgenţă pentru oprirea catastrofei umanitare din Gaza"

F.D.
Internaţional / 20 noiembrie

Ministrul chinez de externe: "Lumea trebuie să acţioneze de urgenţă pentru oprirea catastrofei umanitare din Gaza"

Comunitatea internaţională trebuie să acţioneze de urgenţă pentru a pune capăt "catastrofei umanitare" care se desfăşoară în Gaza, a declarat luni ministrul afacerilor externe chinez, Wang Yi, în faţa unor diplomaţi din ţări arabe şi majoritar musulmane, relatează AFP.

"Să lucrăm împreună pentru a calma rapid situaţia în Gaza şi a restabili pacea în Orientul Mijlociu cât mai repede posibil", a declarat Wang în timpul discursului său de deschidere la Beijing.

"O catastrofă umanitară se desfăşoară în Gaza", a declarat el în faţa înalţilor diplomaţi membri ai delegaţiei, printre care miniştrii de externe ai Autorităţii Palestiniene, Indoneziei, Egiptului, Arabiei Saudite şi Iordaniei.

"Situaţia din Gaza afectează toate ţările lumii, punând în discuţie noţiunea binelui şi răului şi principiile fundamentale ale umanităţii", a adăugat el.

"Comunitatea internaţională trebuie să acţioneze cu cea mai mare urgenţă şi să ia măsuri eficace pentru a împiedica extinderea acestei tragedii", a subliniat Wang.

Războiul dintre Hamas şi Israel a fost declanşat de atacul mişcării islamiste palestiniene, pe 7 octombrie, de o amploare nemaivăzută în istoria satului Israel. Potrivit autorităţilor, 1.200 de persoane au fost ucise şi alte 240 au fost luate ostatice în acea zi, majoritatea civili.

Ca represalii, Israelul a jurat să "anihileze" Hamas, armata israeliană bombardând neîncetat Fâşia Gaza. Însă amploarea distrugerilor şi bilanţul victimelor au atras după sine reprobarea unei părţi a comunităţii internaţionale.

În total, 13.000 de persoane au fost ucise în bombardamentele israeliene în Gaza după 7 octombrie, dintre care peste 5.500 de copii, potrivit mişcării islamiste.

China a anunţat duminică vizita unei delegaţii de miniştri, din care face parte şi secretarul general al Organizaţiei Cooperării Islamice, Hissein Brahim Taha.

Beijingul a declarat că discuţiile vizează "promovarea unei detensionări în actualul conflict israeliano-palestinian, protejarea civililor şi rezolvarea echitabilă a problemei palestiniene".

De la începutul războiului, responsabili chinezi, printre care Wang, îndeamnă la un armistiţiu imediat şi la "întoarcerea la calm".

Istoric, China a fost mereu favorabilă palestinienilor şi a susţinut o soluţie cu două state în conflictul israeliano-palestinian.

Wang a declarat luni în faţa diplomaţilor că Beijingul este "un bun prieten şi un frate al ţărilor arabe şi musulmane".

"Noi am apărat întotdeauna în mod ferm drepturile şi interesele legitime ale ţărilor arabe şi musulmane şi am susţinut mereu în mod ferm eforturile poporului palestinian pentru restabilirea drepturilor sale şi intereselor sale naţionale legitime", a adăugat el.

După ce a izbucnit războiul, Beijingul "nu doar a contactat toate părţile pe căi bilaterale pentru a promova pacea şi negocierile, ci a şi recurs la platforme multilaterale pentru a găsi un consens şi a restabili pacea", a amintit Wang.

"Suntem gata să colaborăm cu fraţii şi surorile noastre din ţările arabe şi islamiste pentru a desfăşura eforturi asidue în vederea soluţionării războiului din Gaza cât mai repede posibil", a spus el.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. cum au actionat ei cu catastrofa a 30 si cv de milioane de barbati chiezi fara pereche feminina!

  oameni trecuti de 30 de ani... ce anu au cunoscut formarea unei familii-case- randuieli...?! 

  s c c r e t 

  China nu are decit sa procedeze uniform si sa condamne acum si Rusia pentru toate distrugerile din Ucraina .Jumatatile de masura nu ii avantajeaza cum nu îi avantajeaza nici partialitatea declaratiilor politice .Domnilor chinezi cereti retragerea Rusiei din Ucraina cereti desfintarea Hamas si Hezbollah , cereti desfintarea tutuiror organizatiilor de tip paramilitar si toata suflarea omeneasca va va iubi .Jumatatile de masura nu fac bine intregului .

  Oare catastrofa umanitara provocata de conflictul din Ucraina,

  care este de 1000 ori mai mare ,de ce nu este importanta ?? 

  Pai noi am vazut reactia comunitatii internationale : 2 grupuri de lupta americane si unul chinezesc in zona Orientului mijlociu . Au detensionat miscarile acestea ceva la nivel global ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2023
Apanova
Electromagnetica
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2023
Euro (EUR)Euro4.9726
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5313
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1634
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7463
Gram de aur (XAU)Gram de aur296.8710

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb