MINISTRUL COMUNICAŢIILOR:"Sprijinim iniţiativa de eliminare a celor care nu muncesc şi nu aduc valoare Poştei Române"

Andrei Stan
Companii / 8 mai 2016

Marius Bostan (Sursa foto: Facebook)

Marius Bostan (Sursa foto: Facebook)

Angajaţii din Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) cu salarii minime şi care desfăşoară un volum de muncă foarte mare reprezintă o prioritate în acest moment, iar în acest context va fi sprijinită iniţiativa de optimizare şi eliminare a celor care nu muncesc şi nu aduc valoare companiei, a scris ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Marius Bostan, pe Facebook.

"Răspunsul nostru la solicitările sindicatului - SLPR (Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, n.r.) a fost de transparenţă şi deschidere la dialog, în centrul preocupărilor noastre fiind cetăţenii României, conform Constituţiei şi legilor ţării. Ne bucură preocuparea şi atitudinea responsabilă a SLPR privind creşterea veniturilor Companiei şi bunul mers al acesteia. Deja a început procesul de fixare a indicatorilor de performanţă la nivelul conducerii şi sperăm că managementul va extinde acest sistem la toţi angajaţii. Este important ca fiecare angajat să ştie ce aşteaptă acţionarii şi clienţii de la el şi să fie un sistem drept de premiere a performanţei. Este atribuţia managementului să stabilească salarii în funcţie de munca prestată şi să crească salariile în limita bugetului stabilit, conform legii. Suntem de acord că o prioritate sunt cei cu salarii minime şi un volum de muncă foarte mare. Suntem de acord, şi sprijinim iniţiativa de optimizare şi eliminare a celor care nu muncesc şi nu aduc valoare Poştei Române. Apreciem disponibilitatea sindicatului de a sprijini implementarea noilor servicii", a scris Marius Bostan.

Ministrul a precizat că, în perioada următoare, va fi promovat un act normativ prin care angajaţii Poştei să poată efectua concediul de odihnă, pentru posturile unice din mediul rural, fără a fi afectată prestarea serviciilor.

"Vom promova un act normativ care să permită angajaţilor să efectueze concediu de odihnă, pentru posturile unice din mediul rural, fără a afecta prestarea serviciilor. Am invitat un reprezentant al SLPR în comisia de elaborare a cadrului legal până în luna iulie. Vom facilita în continuare dialogul dintre CNPR şi ANCOM pentru compensarea serviciului universal. Este important ca acest serviciu necesar să fie compensat corect, pentru a avea servicii de calitate în toate localităţile ţării în interesul cetăţenilor, companiilor şi administraţiei publice. Apreciem dorinţa Sindicatului de a sprijini iniţiativele noastre de aşezare a Companiei pe baze solide prin adoptarea unei strategii pe termen de 7 ani împărtăşite de acţionari şi angajaţi. Am luat act de îngrijorarea privind amenzile primite de la Consiliul Concurenţei, datoriile existente, contractele păguboase şi erorile din trecut. Analizăm posibilitatea conversiei datoriei în acţiuni cu acordul Fondului Proprietatea şi cu respectarea regulilor privind ajutorul de stat", a mai afirmat Marius Bostan.

Circa 3.500 de lucrători poştali din toată ţara, membri ai Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), au protestat, sâmbătă, în faţa Guvernului, pentru creşterea salariilor şi asigurarea unor condiţii decente de muncă.

Tot sâmbătă, o delegaţie a protestatarilor au purtat discuţii la sediul Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, cu ministrul de resort Marius Bostan, secretarul de stat Radu Dorcioman, vice-premierul Costin Borc, consilierul primului ministru, Tiberiu Petrescu, precum şi cu directorul de cabinet Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Sorin Mureşan, aminteşte Agerpres.

În urma discuţiilor, s-a convenit constituirea unui grup de lucru pentru redactarea unui act normativ privind concediile de odihnă ale agenţilor poştali, ce va fi promovat în şedinţă de Guvern în luna iulie. Referitor la creşterea salariilor, acţionarul majoritar (statul român prin MCSI), a fost de acord cu realizarea acestor creşteri salariale anul acesta, cu încadrarea în anvelopa salarială prevăzută în bugetul pe 2016, acest lucru fiind posibil prin eficientizarea activităţii.

În ceea ce priveşte reducerea continuă a veniturilor Poştei Române, acţionarul majoritar a fost de acord, cu ajutorul Adunării Generale a Acţionarilor, să se cuprindă obiective prioritare în contractele de management şi să fie semnate contracte de performanţă cu directorii şi directorii executivi din centrale pentru creşterea veniturilor companiei.

Referitor la revendicarea privind conversia datoriilor Poştei Române în acţiuni ale statului, cei doi miniştri s-au declarat de acord că acest lucru se poate face printr-un plan de eficientizare a activităţii CNPR, însă trebuie să fie de acord şi celălalt acţionar, Fondul Proprietatea (care deţine 25% din acţiuni), să participe la această majorare de capital.

La capitolul decontării serviciului universal, s-a stabilit că până la sfârşitul anului CNPR va încasa bani de la ANCOM pentru acesta, în timp ce, în ceea ce priveşte reducerea vârstei de pensionare s-a decis constituirea unui grup de lucru care să studieze variantele posibile, întrucât legislaţia este restrictivă. Subiectul a rămas deschis discuţiilor.

Potrivit datelor oficiale, Poşta Română a înregistrat, anul trecut, un profit brut de 19,2 milioane de lei (4,3 milioane de euro), iar cheltuielile cu investiţiile au crescut cu peste 24%, faţă de 2014, în timp ce cheltuielile totale s-au diminuat cu aproximativ 7%.

Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%. Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie. Compania a încheiat anul 2014 cu un profit net de 22,8 milioane de lei (5 milioane de euro), după cinci ani de pierderi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vreau ca in mediul rural sa se poata incasa facturile electrica, deoarece noi nu mai avem lichiditati in oficiu .Oamenii erau obisnuiti sa vina la posta sa si achite facturile ,iar acum suntem nevoiti sa i dam afara.Sunt oameni care dau facturile la postas cand merge cu pensia deoarece sunt batrani si nu se pot deplasa.Aceasta problema necesita o rezolvare urgenta de catre sefii companiei .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Energia în priză
Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

29 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6864
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1446
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7433
Gram de aur (XAU)Gram de aur282.2442

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb