Ministrul de externe britanic intenţionează să prezinte un proiect legislativ pentru modificarea Protocolului nord-irlandez

G.D.
Internaţional / 17 mai 2022

Ministrul de externe britanic intenţionează să prezinte un proiect legislativ pentru modificarea Protocolului nord-irlandez

Ministrul de externe britanic Liz Truss a anunţat astăzi că intenţionează să prezinte în săptămânile următoare un proiect legislativ pentru a opera modificări în Protocolul privind Irlanda de Nord, document anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

''Anunţ intenţia noastră de a introduce în săptămânile următoare legislaţie pentru a face schimbări în protocol'', a declarat Liz Truss în parlamentul de la Londra.

Ea a precizat că preferă o soluţie negociată cu Uniunea Europeană şi a promis că va continua discuţiile cu negociatorul-şef al UE în acest dosar, Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale, pe care l-a invitat la Londra cât mai curând posibil.

Potrivit reprezentantei Regatului Unit, soluţia legislativă pe care ea o are în vedere nu înseamnă renunţarea la Protocolul nord-irlandez sau la obligaţiile internaţionale ale Londrei.

Şefa diplomaţiei britanice a explicat că noua legislaţie va implica un regim de reglementare dual menit să asigure transportul mărfurilor către Irlanda de Nord.

''Legea va înlătura barierele normative pentru mărfurile fabricate la standardele Regatului Unit care sunt vândute în Irlanda de Nord. În noul regim de reglementare dual, companiile vor putea alege între îndeplinirea standardelor Regatului Unit sau ale UE'', a adăugat Liz Truss.

Pe de altă parte, ministrul de externe britanic a anunţat că Londra propune un mecanism alternativ de arbitraj care să înlocuiască rolul Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în Irlanda de Nord.

''Cu privire la CJUE, soluţia noastră este de a exista un mecanism de arbitraj de tipul celui pe care îl avem în TCA (Acordul de cooperare şi comerţ UE-Regatul Unit) mai degrabă decât să avem CJUE drept arbitru final'', a precizat ea.

La jumătatea săptămânii trecute, Regatul Unit a informat că nu se va abţine de la adoptarea unor măsuri pentru a soluţiona tensiunile comerciale post-Brexit din Irlanda de Nord, după ce în ajun Uniunea Europeană a făcut un apel la ''creativitate şi hotărâre'' din partea Londrei pentru soluţionarea diferendului referitor la Protocolul nord-irlandez.

Truss explica atunci că propunerile Bruxellesului nu au reuşit să trateze problema esenţială referitoare la controlul transportului de mărfuri între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord.

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic, a afirmat în urmă cu o săptămână că Londra ar trebui să dea dovadă de ''creativitate şi hotărâre'' pentru a soluţiona diferendul referitor la Protocolul privind Irlanda de Nord în loc să ameninţe cu acţiuni unilaterale.

Regatul Unit ameninţase voalat Bruxellesul că ar putea acţiona unilateral.

Protocolul nord-irlandez stipulează că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Totuşi, guvernul de la Londra încearcă să renegocieze înţelegerea cu Bruxellesul, susţinând că au apărut disfuncţionalităţi în transportul unor mărfuri către Irlanda de Nord şi ameninţând chiar cu activarea măsurilor de salvgardare, prevăzute în acord, dacă UE nu va accepta modificarea textului.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

06 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9186
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4789
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.4439

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro