Ministrul Economiei: "Criza din Ucraina reprezintă o oportunitate pentru industria de apărare"

F.D.
Politică / 21 august

Ministrul Economiei: "Criza din Ucraina reprezintă o oportunitate pentru industria de apărare"

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, că războiul din Ucraina generează oportunităţi pentru industria de apărare din România, care însă trebuie fructificate foarte rapid, relatează Agerpres.

"Ceea ce pot să vă spun este că o criză generează şi oportunităţi. Criza din Ucraina, războiul de acolo, pentru industria de apărare din România generează oportunităţi. Şi trebuie să le fructificăm foarte rapid, pentru că această fereastră de oportunitate, din punctul meu de vedere, va dura maxim 2 ani. Acest lucru înseamnă că în planurile de înzestrare ale armatei române, cele două fabrici de armament de la Cugir trebuie să fie o prezenţă activă şi vor fi probabil într-un timp foarte scurt lansate noile programe de înzestrare ale armatei române", a declarat, într-o conferinţă de presă, Ştefan-Radu Oprea.

Ministrul a adăugat că sunt investitori care pot veni cu transfer de tehnologie în cele două fabrici din Cugir pentru a produce armament în conformitate cu standardele NATO, de care armata română are nevoie. Oprea a punctat că el nu s-ar limita doar la armata română.

"Noi suntem furnizori către armata română şi, din punctul meu de vedere, relaţia trebuie să fie una instituţională, contractuală, ca împreună cu partenerii care pot să vină cu tehnologie, să putem să furnizăm acele echipamente de care armata română are nevoie şi, de ce nu, să le putem şi exporta", a spus Ştefan-Radu Oprea.

Ministrul a precizat că "există foarte mare interes din partea companiilor, atât americane, germane, austriece, (...), de a fi în colaborare cu cele două fabrici din Cugir, iar lucrurile vor evolua într-un timp foarte scurt, pentru că acea fereastră de oportunitate este de maxim 2 ani".

Aflat într-o vizită de lucru în judeţul Alba, care a inclus în program şi o deplasare la Fabrica de Arme şi Uzina Mecanică Cugir, Ştefan-Radu Oprea a explicat că, atunci când atunci se lansează programul de înzestrare de către Ministerul apărării naţionale, Ministerul economiei, prin ROMARM şi prin fabricile de armament, trebuie să facă o ofertă competitivă, pentru a putea câştiga acea licitaţie.

În acest moment, potrivit ministrului, Fabrica de Arme din Cugir are comenzi, bazându-se pe un contract pe lungă durată cu o companie americană.

În ceea ce priveşte Uzina Mecanică, aici este o "încărcare, nu suficientă".

În ultimul deceniu s-a vorbit de mai multe ori despre o potenţială asigurare cu comenzi a celor două fabrici de armament din Cugir din partea Ministerului Apărării Naţionale.

Uzina din Cugir a fost înfiinţată în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel. În 2004, societatea s-a împărţit în UM Cugir şi Fabrica de Arme.

La UM Cugir se fabrică armament de diverse calibre, pistoale automate şi semiautomate de calibru 9 mm, accesorii. Fabrica de Arme produce pentru piaţa civilă americană, îndeosebi arme semiautomate, destinate vânătorii şi tirului sportiv. Pe segmentul militar, aici se produc AKM-uri, produse care fac obiectul contractelor externe.

Opinia Cititorului ( 4 )

 1. De unde a apărut și vizionarul ăsta?

  Oportunitate de înarmare în max. 2 ani :)) 

  Și când te gândești că la Cugir se produc Akm -Kalasnikoave rusești.

  Am înțeles. E și ministrul turismului :) 

  Criza din Ucraina reprezinta o oportunitate pentru industria de pompe funebre, dar nu pentru urmatorii 2 ani, ci pentru urmatorii 10 ani.

  1. Oportunitate pentru agricultura...ingrasamant din mujicia pentru " Floarea soarelui":-)

  Oportunitati imense pentru cheltuirea baanilor!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
arsc.ro
dtoys.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9681
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6029
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2648
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8001
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.3672

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb