Abonament gratuit
Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”Videoconferinţa “Investiţii imobiliare şi achiziţii publice în pandemie”

MINISTRUL EDUCAŢIEI A DEMISIONATCabinetul Dăncilă a mai pierdut un membru

O.D.
Ziarul BURSA #Politică /

Valentin Popa, ministrul Educaţiei Naţionale, a decis să demisioneze din funcţie. Cabinetul Dăncilă pierde astfel un alt ministru, după ce luna trecută a demisionat şi Nicolae Burnete din funcţia de ministru al Cercetării.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a solicitat săptămâna trecută remanierea ministrului Educaţiei, întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanţii UDMR, una privind învăţarea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă şi cealaltă privind recunoaşterea comasării Universităţii "Petru Maior" cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Ieri, Liviu Dragnea a declarat că liderul UDMR "are dreptate" cu privire la cele două probleme ridicate şi când spune că nu va discuta alte proiecte cu cei din coaliţia de guvernare până nu sunt rezolvate problemele din Educaţie. Întrebat, la Parlament, dacă a discutat cu ministrul Educaţiei despre nemulţumirile celor de la UDMR, Dragnea a spus: "Da, am discutat, dar nu e vorba numai de UDMR, este vorba de toate minorităţile, nu numai UDMR a ridicat problema, poate ei au fost cei mai vizibili, toate minorităţile au ridicat-o". Valentin Popa a participat, ieri dimineaţă, la o întâlnire la care au fost prezenţi Liviu Dragnea, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, liderul grupului PSD de la Camera Deputaţilor Daniel Suciu, Florin Iordache şi Darius Vâlcov.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a afirmat cu câteva zile în urmă că până când nu se rezolvă problema predării limbii române în şcolile generale cu predare în limba maternă, nu poate fi deschis subiectul colaborării parlamentare pe proiecte legislative cu PSD - ALDE: "Nu e vorba de reînnoire a protocolului de colaborare cu coaliţia de guvernare. În momentul când am semnat, am semnat pentru 4 ani şi, dacă nu o întrerupe cineva (colaborarea - n.r.), e în vigoare. Noi, în fiecare sesiune, facem o analiză. În acest moment, eu am spus că, până când nu se rezolvă problema aceea din ordonanţa simplă din august, acel articol privind predarea limbii şi literaturii române în şcoala generală, clasele primare, nu putem să deschidem niciun alt subiect. Sper că în această săptămână se va rezolva şi atunci, sigur, putem lua priorităţile legislative şi ale lor, şi ale noas­tre, putem discuta alte amănunte. Până atunci, nu există acest subiect. Până când nu se va rezolva acea problemă din ordonanţa simplă din august...".

La începutul acestei săptămâni, Valentin Popa a declarat că este mulţumit de activitatea pe care a desfăşurat-o la minister şi a vorbit şi despre scandalul manualelor, pe care nu a dorit să şi-l asume: "Eu aş spune că sunt mulţumit. Am făcut un raport de activitate amplu, l-am prezentat doamnei prim-ministru şi intenţionez să îl prezint şi public pe site-ul ministerului şi veţi vedea acolo toate realizările. Într-adevăr, manualul de Geografie a fost ca un duş rece pentru autori, pentru evaluatori şi chiar şi pentru editură, dar avem de-a face şi cu o premieră. Este pentru prima oară când cineva plăteşte pentru greşeli. (...) Sunt sigur că de acum Ministerul Educaţiei Naţionale va avea o clauză contractuală în acest sens indiferent de editura care va furniza manualele. Acest duş rece a fost bun pentru autori, pentru evaluatori şi pentru editură".

După ultima şedinţă a CEx , Liviu Dragnea a anunţat că este nemulţumit de anumiţi miniştri, iar Viorica Dăncilă va prezenta o evaluare a membrilor Executivului după referendumul din 6-7 octombrie.

Valentin Popa a ţinut să-şi justifice demisia în cadrul unui comunicat de presă: "Consider că limba română şi România nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predării limbii române la aceste clase de către învăţătorii care sus­ţin orele în limbile minorităţilor naţionale. Solicitarea UDMR are un scop politic şi este mai degrabă centrată pe profesor decât pe elev. Toţi copiii din România trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în România. Până acum, în 28 de ani, nimeni nu a luat vreo măsură pentru ca aceşti copii să înveţe mai bine limba română. Iată că prima încercare de acest gen este imediat solicitată a fi abrogată. Am fost la deschiderea anului şcolar în judeţul Harghita şi am intrat în trei clase a V-a şi a VI-a şi am încercat să dialoghez cu elevii în limba română, însă fără nici un fel de succes. Nici când am plecat şi am spus la revedere elevii nu au răspuns decât după ce li s-a tradus şi au repetat salutul după profesoara de la clasă. Aceşti elevi făcuseră, în conformitate cu programa, timp de cinci - şase ani câte patru ore de limba română pe săptămână plătite de statul român suplimentar, peste salariul de bază al învăţătorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaştere al limbii române era aproape de zero. Având în vedere că Ordonanţele de Urgenţă ale Guvernului trebuie aprobate de Parlament, îi invit pe toţi parlamentarii să viziteze astfel de clase, să încerce să vadă nivelul de cunoaştere a limbii române căpătat de elevi într-un sistem care se doreşte astăzi a fi conservat.".

Pe de altă parte, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) face apel la Guvern să aleagă şi să propună cu responsabilitate următoarea persoană care să preia portofoliul de la Ministerul Educaţiei, spunând că trebuie să fie un om onest, deschis dialogului, care îşi doreşte ca educaţia din ţara noastră să evolueze, nu doar să ocupe o funcţie politică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie