MINISTRUL MEDIULUI:"Zonele de protecţie strictă din Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei vor creşte la 75 %"

V.G.
Miscellanea / 11 august

"Zonele de protecţie strictă din Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei vor creşte la 75 %"

Zonele de protecţie strictă şi integrală din Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei (PNDVC) vor creşte de la 56%, cât sunt în prezent, la cel puţin 75% din suprafaţa acestui parc, în care se află cele mai reprezentative păduri virgine de fag din Europa, a declarat, astăzi, ministrul Mediului, Tanczos Barna, cu prilejul primei sesiuni de consultări ce a fost organizată pe această temă la Băile Herculane, informează Agerpres.

Organizată la iniţiativa ministrului Tanczos Barna şi a secretarului de stat Ionuţ Sorin Banciu, în perioada 11-12 august, seria de consultări reprezintă un demers unic prin care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) doreşte să obţină consensul în privinţa extinderea suprafeţelor de protecţie din partea tuturor factorilor interesaţi, se arată pe pagina de Facebook a MMAP.

"Faptul că în Domogled - Valea Cernei avem cele mai reprezentative păduri virgine de fag din Europa, aspect confirmat inclusiv de UNESCO, nu poate reprezenta decât un motiv de mândrie, care se datorează în primul rând comunităţilor locale de aici, precum şi dumneavoastră, cei care aţi gospodărit împreună aceste păduri în ultimele sute de ani. Obiectivul nostru, asumat în programul de guvernare, este să creştem aceste suprafeţe de protecţie la cel puţin 75% din suprafaţa Parcului. Astăzi, în PNDVC această suprafaţă este la 56%. Pentru a atinge dezideratul de 75%, avem nevoie de ajutorul dumneavoastră, pentru că pe lângă identificarea noilor suprafeţe cu adevărat valoroase din punct de vedere ecologic, care urmează să fie introduse sub protecţie, trebuie să schimbăm mentalităţile şi să îi atragem de partea noastră pe toţi factorii interesaţi. Astăzi începem acest proces, inclusiv în PNDVC şi, în funcţie de rezultatele de aici, îl vom replica în toate celelalte parcuri naţionale", le-a transmis silvicultorilor ministrul Tanczos Barna.

La prima întâlnire de la Băile Herculane au luat parte administraţia PNDVC şi reprezentanţii structurilor silvice care administrează fondul forestier de pe suprafaţa parcului.

Participanţii au concluzionat că în parcurile naţionale România este nevoie de un management silvic dedicat, diferit faţă de cel aplicat în pădurile de producţie.

"Nu putem să administrăm identic o pădure dintr-un parc naţional cu una dintr-o zonă de producţie. Trebuie să regândim silvicultura din aceste zone. De asemenea, este obligatoriu ca lemnul de foc pentru comunităţile locale să fie asigurat în continuare şi, nu în ultimul rând, Romsilva trebuie să investească în tehnologii de exploatare moderne, non invazive, pentru ca orice lucrare silvică din Parc să aibă un efect minim asupra ecosistemelor", a declarat ministrul Mediului.

Agenda întâlnirilor continuă cu reprezentanţii autorităţilor şi comunităţilor locale, precum şi cu cei ai organizaţiilor neguvernamentale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “România - Strategia dezvoltarii”
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

23 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9437
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0679
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1569
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6284
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.8092

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro