Ministrul Muncii: "Dosarele de pensii ale românilor care au lucrat în Italia vor fi soluţionate mai rapid"

F.D.
Politică / 18 octombrie 2023

Ministrul Muncii: "Dosarele de pensii ale românilor care au lucrat în Italia vor fi soluţionate mai rapid"

Ministra Muncii Simona Bucura-Oprescu a avut la Luxemburg, la solicitarea sa şi în marja Consiliului Uniunii Europene dedicat miniştrilor muncii, ocupării şi politicilor sociale, o întâlnire bilaterală cu omoloaga sa din Italia Marina Elvira Calderone.

Ministra al Muncii şi Politicilor Sociale Elvia Calderone i-a transmis Simonei Bucura-Oprescu că angajaţii care lucrează la Institutul de Asigurări Sociale de la Terni (INPS) în Italia se vor putea ocupa cu prioritate de dosarele de pensii întârziate ale cetăţenilor români, fiind în prezent vorba de aproximativ 5.000 de dosare.

Potrivit postării de miercuri, pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii, Simona Bucura-Oprescu a prezentat omologului italian situaţia recunoaşterii drepturilor de pensie ale românilor care au lucrat sau lucrează în Italia.

Casele de Pensii din România au semnalat faptul că procesul recunoaşterii drepturilor respective se desfăşoară extrem de greoi, putând ajunge până la o durată de trei ani, mai indică sursa citată.

Ca urmare a întâlnirii, ministrul Marina Elvira Calderone a dispus măsuri care vor contribui la rezolvarea mai rapidă a situaţiei.

Astfel, 10 funcţionari de la nivel central din Ministerul italian al Muncii vor fi formaţi şi se vor ocupa special de soluţionarea cererilor transmise online de către cetăţenii români prin sistemul RINA. În acest fel, angajaţii care lucrează la Institutul de Asigurări Sociale de la Terni (INPS) în Italia se vor putea ocupa cu prioritate de dosarele întârziate (circa 5.000 în acest moment).

"Îi mulţumesc doamnei ministru Marina Elvira Calderone pentru reacţia imediată pe care a avut-o în urma bilateralei de la reuniunea EPSCO, pentru implicarea sa personală în soluţionarea unei probleme care vizează toţi lucrătorii români din Italia. Ne unim, astfel, forţele pentru ca românii să aibă acces mai rapid la un drept binemeritat. Buna cooperare dintre Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România şi Ministerul Muncii şi Politicilor Sociale din Italia va continua", a declarat Simona Bucura-Oprescu, potrivit sursei menţionate.

În Italia sunt peste un milion de români, iar numărul contractelor de muncă încheiate de aceştia în Peninsulă este de peste 600.000.

INPS Terni gestionează, ca Pol de Competenţă, cel mai mare număr de cereri de obţinere a pensiei comunitare în relaţia cu instituţiile române.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
APA NOVA
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iun. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6535
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2157
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8883
Gram de aur (XAU)Gram de aur353.6146

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb