MIPE a publicat ghidul solicitantului prin care va asigura 50 milioane euro pentru creşterea siguranţei pacienţilor în spitale

J.P.
Miscellanea / 19 martie 2021

MIPE a publicat ghidul solicitantului prin care va asigura 50 milioane euro pentru creşterea siguranţei pacienţilor în spitale

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Infrastructură Mare 2014-2020, a publicat ghidul solicitantului care stabileşte condiţiile specifice de accesare a fondurilor nerambursabile pentru creşterea siguranţei pacienţilor în structuri spitaliceşti publice care utilizează fluide medicale, conform unui comunicat de presă.

Astfel, 50 milioane euro fonduri nerambursabile se vor îndrepta către spitalele publice de fază I şi II şi suport COVID din sistemul sanitar public din România pentru investiţii care să asigure susţinerea structurilor care utilizează fluide medicale pentru desfăşurarea actului medical terapeutic şi a structurilor mari consumatoare de energie electrică.

"Astăzi, odată cu aprobarea ghidului şi lansarea apelului, mai facem încă un pas concret pentru asigurarea finanţării unei componente devenite cruciale pentru infrastructura spitalicească din România - siguranţa pacienţilor. Încurajez unităţile spitaliceşti şi potenţialii beneficiari din toată ţara să depună proiecte pentru ca acest efort comun să dea rezultatele aşteptate de noi, toţi", a declarat Marius Vasiliu, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi proiectelor Europene, coordonator al Programului Operaţional Infrastructură Mare.

Acţiunile finanţabile din cadrul viitoarelor proiecte vor putea include instalarea de sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii cu acoperire totală şi de detectare semnalizare şi alarmare în cazul depăşirii concentraţiei maxime admise de oxigen în atmosferă, în aşa fel încât să crească gradul de securitate la incendii.

Pot fi reabilitate, modernizate şi extinse, totodată, infrastructurile electrice, de ventilare şi tratare a aerului, precum şi infrastructurile de fluide medicale.

Beneficiarii măsurilor de finanţare propuse vor fi spitalele publice de fază I şi II şi suport COVID din sistemul public sanitar, desemnate prin ordinul ministrului Sănătăţii nr. 555 din 3 aprilie 2020, cu modificările şi completările ulterioare: Ministerul Sănătăţii şi alte ministere cu reţea sanitară proprie, spitalele publice de fază I şi II şi suport COVID din sistemul public sanitar aflate în subordinea, autoritatea sau în coordonarea acestora, alte autorităţi şi instituţii publice centrale, precum şi spitalele publice de fază I şi II şi suport COVID din sistemul public sanitar aflate în subordinea, autoritatea sau în coordonarea acestora/Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, consiliile judeţene, consiliile locale, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti pentru spitalele publice de fază I şi II şi suport COVID din sistemul public sanitar.

Depunerea proiectelor este prevăzută pentru perioada 19/03 - 31/12/2021.

Un solicitant poate propune spre finanţare investiţii care vizează unul sau mai multe spitale publice de faza I şi II şi suport COVID. Pentru a facilita procesul de evaluare şi, ulterior, de implementare se recomandă depunerea de către solicitanţi a unui singur proiect sau a unui număr cât mai redus de proiecte, în funcţie de maturitatea intervenţiilor vizate.

Finanţările din fonduri europene nerambursabile au fost prevăzute în cadrul Memorandumului cu tema Aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, pentru evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii de fluide medicale şi a reţelelor de energie electrică, inclusiv a sistemelor de supraveghere şi control a acestor instalaţii şi a sistemelor de ventilaţie şi climatizare a aerului, precum şi a altor investiţii necesare pentru creşterea securităţii la incendiu din structurile care utilizează gaze medicale pentru desfăşurarea actului medical terapeutic şi din structurile mari consumatoare de energie electrică de la nivelul spitalelor publice de faza I şi II şi suport COVID din sistemul sanitar de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

19 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9447
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3575
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7586
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9367
Gram de aur (XAU)Gram de aur254.8024

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
spotmedia.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro