MIPE a transmis vineri declaraţii de cheltuieli pentru rambursarea de către CE a 240 milioane de euro

S.B.
Fonduri Europene / 17 iunie

MIPE a transmis vineri declaraţii de cheltuieli pentru rambursarea de către CE a 240 milioane de euro

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, a transmis vineri Autorităţii de Certificare şi Plată din Ministerul Finanţelor declaraţii de cheltuieli în valoare de 240 milioane euro, informează Agerpres.

Suma reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor implementate de beneficiarii POIM în următoarele domenii: Transporturi - 152,71 milioane euro; Mediu şi Energie - 58,42 milioane euro; Finanţarea de măsuri pentru combaterea pandemiei COVID-19 - 28,96 milioane euro.

Din acestea, din Fondul de Coeziune urmează să fie decontată o sumă de 178,80 milioane euro, iar 60,30 milioane euro din Fondul european de dezvoltare regională.

Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020) are o alocare de 9,33 miliarde euro fonduri europene. Până la începutul lunii iunie 2022, Comisia Europeană a rambursat României aproximativ 5 miliarde euro.

Comunicatul subliniază că în ultima perioadă, MIPE ia măsuri pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene alocate pentru toate programele gestionate. Astfel, printre măsurile adoptate până în prezent se numără adoptarea OUG nr. 64/2022 privind ajustarea preţurilor şi a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile. Actul normativ reechilibrează contractele de lucrări, respectiv ale celor de produse/servicii aflate în strânsă legătură cu execuţia lucrărilor, afectate de creşterea preţurilor la materiile prime şi la energie.

Suplimentar, la nivelul AM POIM este în pregătire lansarea unui apel în valoare de 350 milioane euro care va sprijini IMM-urile să facă investiţii în eficienţa energetică.

Pentru accelerarea absorbţiei fondurilor la nivelul celorlalte programe gestionate de MIPE au fost adoptate următoarele măsuri: Programul Operaţional Competitivitate: apelurile pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru entităţilor din sectorul agroalimentar (Acţiunea 4.1.2), respectiv pregătirea apelului pentru acordarea de granturi pentru investiţii (Acţiunea 4.1.1); Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate: acordarea de voucherelor sociale (pe carduri) în valoare de 250 lei la 2 luni persoanelor aflate în situaţii de deprivare materială sau risc de sărăcie, măsură care face parte din programul guvernamental "Sprijin pentru România", respectiv acordarea de vouchere pentru rechizite/ îmbrăcăminte în valoare de 500 lei pentru preşcolarii şi elevii din familiile defavorizate.

Până începutul lunii iunie, în cadrul programelor implementate în cadrul Politicii de Coeziune şi Politicii Agricole, au fost încasate de la Comisia Europeană fonduri în valoare de 21,56 miliarde euro, reprezentând 61,25% din suma alocată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro