Moara care a explodat la Braşov era asigurată de Omniasig

Ovidiu VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 09 noiembrie 2015

Moara care a explodat la Braşov era asigurată de Omniasig

Potrivit companiei, poliţa acoperă doar daunele materiale, societatea netrebuind să suporte costurile spitalizării celor cinci persoane rănite sau eventualele despăgubiri pentru familia angajatului decedat în urma exploziei

Doi angajaţi de la departamentul daune al Omniasig au făcut, la finele săptămânii trecute, primele evaluări ale efectelor exploziei de la moara din Braşov a companiei Şapte Spice SA, membră a grupului de firme Vel Pitar. Societatea are în asigurare toate fabricile deţinute de Velpitar în ţară.

"A fost o explozie puternică. Sunt specialiştii de la institutul Insemex din Petroşani pentru a stabili cauzele. Acum totul este acoperit de praf. Urmează să se facă investigaţiile. Suntem pregătiţi să acoperim toate obligaţiile ca asigurator", a spus Mihai Tecău, director general Omniasig, compania care are asigurate clădirea şi utiliajele morii din Braşov.

Pagubele provocate de explozia morii din Braşov nu pot fi deocamdată estimate. Poliţa în baza căreia se vor face despăgubirile acoperă toatele morile din ţară ale comnpaniei, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care estimarea daunelor pe care asigurătorul va trebui să le achite ar putea dura mai mult decât în cazul în care fabrica ar fi avut o poliţă separată.

Omniasig este reasigurată pentru cea mai mare parte a daunelor pe respectiva poliţă, reţinerea companiei fiind una foarte redusă, au arătat reprezentanţii firmei. Aceştia adaugă că societatea de asigurări este pregătită să achite daunele. Poliţa emisă de Omniasig acoperă doar daunele materiale, aceasta însemnând că societatea nu va trebui să suporte şi costurile spitalizării celor cinci persoane rănite sau eventualele despăgubiri pentru familia angajatului decedat în urma exploziei.

Dosar penal in rem

Poliţia şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov au deschis un dosar penal ]n rem în cazul exploziei.

"Deocamdată încă se fac cercetări la faţa locului. În acest dosar s-au reţinut deocamdată cinci infracţiuni: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă de către angajator şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă de către angajaţi, dar pe parcursul anchetei este posibil să mai apară şi alte aspecte", a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Braşov, comisarul şef Liviu Naghi.

Compania crede că a fost o neglijenţă a salariaţilor

Moara era una destul de modernă. În 2012, aceasta a fost oprită pentru retehnologizare completă, noile echipamente fiind pornite un an mai târziu.

"Având în vedere că moara a fost retehnologizată în urmă cu aproximativ doi ani cu utilaje moderne, în opinia noastră, este exclus ca accidentul să fie urmare a unei greşeli de proiectare, de dimensionare sau de funcţionare defectuoasă a unui echipament de morărit. De asemenea, nu poate fi o problemă de ventilaţie sau de temperaturi crescute, moara a funcţionat în regim normal, fără niciun incident, inclusiv pe perioadele caniculare din timpul verii. Luăm în calcul o posibilă nerespectare a normelor de protecţia muncii prin folosirea de foc deschis în zona periculoasă", se arată într-un comunicat al societăţii Şapte Spice.

Conducerea societăţii a decis oprirea funcţionării pentru verificări suplimentare a celorlalte mori ale companiei. "Este primul accident de acest tip în cadrul morilor Şapte Spice, unităţi de producţie cu echipamente moderne din punct de vedere al tehnologiei de fabricaţie. Vă asigurăm de faptul că vom depune toate diligenţele şi vom lua toate măsurile ce se impun împreună cu organele de cercetare pentru a elucida pe deplin cauzele accidentului", se mai arată în document.

Angajaţii trebuie să fie asiguraţi

Potrivit legislaţiei în vigoare, asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale este obligatorie pentru toţi cei ce utilizează forţă de muncă angajată cu contract individual de muncă.

Mai mult decât atât, Legea nr. 346/2002 stabileşte că şi angajaţii romani care prestează munca în străinătate din dispoziţia angajatorilor români au calitatea de asigurat, ca de altfel şi cetăţenii străini sau apatrizii care prestează muncă pentru angajatori români, pe perioada în care au domiciliul sau resedinţa în România.

Conform Legii nr. 346/2002, asigurarea are drept scop prevenirea accidentelor de muncă, dar şi reabilitarea medicală şi socioprofesională a asiguraţilor, victime ale accidentelor de muncă şi ale bolilor profesionale. În plus, tot în baza acestei asigurări, salariaţii care se rănesc la serviciu pot primi bani pe termen lung şi scurt, sub formă de indemnizaţii şi alte ajutoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Înăuntrul Bursei de Valori din Bulgaria

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9488
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2570
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6067
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8649
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.4131

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
certificateorigine.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro