Modificarea PNRR-ului a fost evaluată pozitiv de Consiliul Uniunii Europene

F.D.
Politică / 8 decembrie 2023

Modificarea PNRR-ului a fost evaluată pozitiv de Consiliul Uniunii Europene

În cadrul reuniunii consiliului miniştrilor pentru Afaceri Economice şi Financiare - ECOFIN, a fost evaluată pozitiv modificarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), iar în scurt timp Consiliul Uniunii Europene va emite o noua decizie de punere în aplicare, conform unui comunicat de presă al Comisiei Europene.

Sfarsitul primului paragraf

În forma sa modificată, Planul include şi capitolul REPowerEU (Componenta 16) şi are o alocare de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi), acoperind 66 de reforme şi 111 investiţii.

"PNRR, în noua variantă la care am adăugat capitolul REPowerEU, pune accent hotărât pe tranziţia către sustenabilitate şi energie verde. Este un pas semnificativ către un viitor firesc, ce porneşte din conştiinţa colectivă a românilor, care au înţeles profund importanţa sustenabilităţii şi necesitatea unei schimbări. Suntem mai aproape cu 66 de reforme si 111 investiţii de o Românie mai modernă, mai curată şi aliniată la standardele contemporane, aducând schimbări tangibile în direcţia unei societăţi dezvoltate şi adaptate noilor provocări globale", a declarat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Prin REPowerEU, România va beneficia de fonduri nerambursabile suplimentare în valoare de 1,4 miliarde euro. Capitolul REPowerEU cuprinde două noi reforme şi şapte investiţii care se axează pe accelerarea producerii de energie verde, pe creşterea eficienţei energetice a clădirilor şi pe recalificarea şi perfecţionarea forţei de muncă în domeniul generării de energie verde.

Planul modificat al României pune un accent puternic pe tranziţia verde, alocând 44,1% (faţă de 41% în planul iniţial) din fondurile disponibile pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice. Totodată, creşte alocarea fondurilor pentru tranziţia digitală a ţării, de la 20,5%, la 21,8%.

Planul revizuit include modificările PNRR în urma aplicării articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul de instituire a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, care a condus la diminuarea alocării componentei de grant 2,11 miliarde euro. De asemenea, sunt incluse ajustări generate de creşterea preţurilor la materiale de construcţii şi întreruperea lanţurilor de aprovizionare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Jaf la drumul mare: bani din PNRR pentru regimul Zelensky,

    Sub pretextul stupid că România a avut creștere economică în 2022, 

    adică au venit mai mulți bani la buget din pricina inflației, în timp ce nivelul de trai al populației a scăzut abrupt – Comisia Europeană a decis să ne penalizeze cu 2,1 miliarde euro din suma totală promisă prin PNRR.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

unbr.ro
danescu.ro
arsc.ro
raobooks.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Feb. 2024
Euro (EUR)Euro4.9753
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5970
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2177
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8238
Gram de aur (XAU)Gram de aur298.9173

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb