Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

MOMENTUL SFÂŞIETOR AL COALIŢIEILui alde Tăriceanu a ajuns să nu-i mai PeSe De Viorica

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică /

Lui alde Tăriceanu a ajuns să nu-i mai PeSe De Viorica

Tăriceau pleacă din fruntea Senatului şi se retrage din cursa pentru prezidenţiale 

Coaliţia PSD-ALDE a ajuns la final. Şeful ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, aseară, că partidul pe care îl conduce iese de la guvernare, după ce liderii formaţiunii politice au discutat, ieri, în şedinţa Biroului Politic Central, pe marginea acestui subiect. Miniştrii din Alianţă (Graţiela Gavrilescu - vicepremier şi minis­trul Mediului, Ramona Mănescu - ministru de Externe, Anton Anton - ministrul Energiei şi Viorel Ilie - ministru pentru Relaţia cu Parlamentul) ar urma să demisioneze astăzi, în şedinţa de guvern.

Miniştrii ALDE care nu se retrag din Guvern vor fi excluşi din partid, a anunţat liderul formaţiunii.

Se pare că decizia ieşirii de la guvernare a apărut după ce PSD nu a susţinut cererea ALDE vizând o restructurare guvernamentală şi un nou program de guvernare.

"Nu este o decizie uşoară", a spus Tăriceanu, menţionând, printre altele, că ALDE nu poate merge mai departe cu o construcţie bugetară care nu se poate derula aşa cum şi-a imaginat.

Tăriceanu a adăugat şi faptul că a avertizat asupra efectelor negative ale OUG 114, dar şi că Alianţa a funcţionat slab, defectuos.

Domnia sa a spus: "Eu cred că guvernarea nu poate să rămână în reperele defensive în care a funcţionat până acum, noi nu putem să cauţionăm în continuare măsuri care nu au o bază corectă, cum a fost Ordonanţa 114, unde am avertizat asupra efectelor negative şi au fost adăugate o serie de prevederi care nu fuseseră convenite împreună, nu putem să mergem mai departe cu construcţii bugetare care constatăm după jumătate de an de exerciţiu bugetar că nu pot să se deruleze aşa cum ne-am imaginat, pentru că imaginaţia e liberă, dar realitatea este constrângătoare, nu putem să cauţionăm în continuare măsuri cu care nu suntem de acord. De aceea, cred că este mai corect să ne despărţim civilizat şi să urăm PSD-ului şi doamnei prim-ministru misiune cât mai uşoară în continuare. Noi vom trece în opoziţie cu tot ceea ce înseamnă acest lucru".

Călin Popescu Tăriceanu a mai anunţat că se retrage din cursa pentru alegerile prezidenţiale, pentru că social-democraţii care l-ar fi votat în cazul unui candidat unic al PSD-ALDE nu o vor mai face, întrucât social-democraţii au candidat propriu. Tăriceanu spune că îl va susţine pe Mircea Diaconu la alegerile prezidenţiale.

În acelaşi timp, Popescu Tăriceanu va demisiona din funcţia de preşedinte al Senatului, la începutul sesiunii parlamentare.

PNL va depune o nouă moţiune de cenzură împotriva Guvernului, iar ALDE o va vota

Se pare că ALDE va vota moţiunea de cenzură, dacă aceasta va fi depusă de opoziţie. Informaţia vine în contextul în care Partidul Naţional Liberal (PNL) a anunţat, ieri, că va depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului. Liderul PNL, Ludovic Orban, a spus, citat de Agerpres, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL: "PNL a luat astăzi (n.r. ieri) în dezbatere situaţia politică şi a luat decizia depunerii unei moţiuni de cenzură, cu atât mai mult cu cât este din ce în ce mai probabilă destrămarea coaliţiei de guvernare şi retragerea unui partid din coaliţia de guvernare. Practic, am decis să demarăm imediat, după decizii, procedurile privitoare la moţiunea de cenzură şi am mandatat liderii grupurilor parlamentare să demareze consultări. Evident, mai puţin grupurile parlamentare ale PSD. Obiectivul fundamental al PNL, afirmat în repetate rânduri, este acela de a pune capăt cât mai repede posibil acestei guvernări toxice, care face un rău imens României".

Orban a menţionat că Partidul Naţional Liberal este pregătit în orice moment să îşi asume răspunderea guvernării: "Oricând vom avea capacitatea de a obţine o majoritate parlamentară care să voteze demiterea acestui Guvern, PNL va face acest lucru şi demarăm, practic, negocierile pentru moţiunea de cenzură. În ceea ce ne priveşte, în cazul unui succes al moţiunii de cenzură, obiectivul nostru este unul democratic, legitim şi anume acela de a da din nou puterea cetăţenilor români să aleagă un Parlament legitim, prin intermediul alegerilor anticipate. PNL este pregătit în orice moment să îşi asume răspunderea guvernării. Ne dorim în schimb ca acest lucru să se petreacă după ce puterea va fi conferită din nou cetăţenilor români, care să aibă capacitatea de a alege un Parlament legitim, conform voinţei actuale existente în societatea românească şi care să confere o majoritate guvernamentală legitimă, care să poată să realizeze proiectul de ridicare a României pe care îl au preşedintele României şi PNL".

Dăncilă: "PSD va merge înainte cu guvernarea ţării"

Călin Popescu Tăriceanu ar fi propus ca şi PSD să se retragă de la guvernare, dar se pare că premierul Viorica Dăncilă nu este de acord.

Dăncilă a scris, ieri, pe pagina sa de Facebook, că "PSD va merge înainte cu guvernarea ţării" şi alături de partid vor veni "toţi cei din ALDE şi Pro România care au curajul de a-şi asuma acest proces, care înţeleg că fuga de responsabilitate şi laşitatea nu vor duce niciodată România mai departe". Premierul a adăugat că, dacă unii dintre membrii ALDE nu înţeleg aceste lucruri, atunci vor pierde iremediabil".

Premierul afirmă că PSD va asigura stabilitatea guvernării: "Dacă unii dintre membrii ALDE nu înţeleg aceste lucruri, vor pierde iremediabil: în faţa românilor, în faţa colegilor de bună-credinţă care au fost sacrificaţi în numele unor interese mărunte, în faţa celorlalte instituţii ale statului român şi în faţa partenerilor noştri externi. PSD va asigura stabilitatea acestei guvernări. Dincolo de jocul politic al unora, este important ce se întâmplă cu destinul ţării şi ce credibilitate avem în plan extern".

În replică, Popescu Tăriceanu a spus, aseară, răspunzând unei întrebări: "Foarte amabilă doamna premier - face un apel la racolarea membrilor noştri şi îi caracterizează pe unii ca fiind laşi". Printre altele, liderul ALDE a mai precizat că a făcut mai multe propuneri, printre care restructurarea Guvernului, dar că premierul Dăncilă nu a fost de acord cu acestea.

Barna, USR: "Guvernarea PSD-ALDE a eşuat"

Preşedintele USR, Dan Barna, îi solicită premierului Viorica Dăncilă să demisioneze, deoarece PSD a pierdut majoritatea parlamentară în urma deciziei ALDE a ieşi de la guvernare: "Dacă doamna Dăncilă va veni în Parlament pentru un nou vot de încredere, cu siguranţă că USR va vota împotrivă, aşa cum am făcut-o în cazul tuturor guvernelor pe care PSD le-a propus după 2016".

Parlamentarul a cerut partidelor parlamentare un acord politic pentru declanşarea alegerilor anticipate: "Le cer tuturor partidelor parlamentare să accepte un acord politic care să permită organizarea de alegeri anticipate cât mai repede cu putinţă. De trei ani, majoritatea PSD-ALDE îşi bate joc de votul dat de români în 2016. Am avut trei prim-miniştri în trei ani şi am ajuns la 74 de miniştri. La Educaţie, un domeniu cheie pentru dezvoltarea României, am avut şapte miniştri în mai puţin de trei ani. În continuare nu avem nicio autostradă care să unească regiunile istorice şi niciun singur spital regional. Guvernarea PSD-ALDE a eşuat".

În opinia sa, liderul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu trebuie "să plătească" pentru această guvernare: "Chiar dacă iese astăzi de la guvernare, domnul Tăriceanu trebuie să plătească pentru această guvernare. A stat la masă cu Dragnea şi acum încearcă să scape de nota de plată. Nu este prima dată când face asta. De-a lungul carierei sale, domnul Tăriceanu i-a trădat rând pe rând pe cei care i-au fost tovarăşi de drum. A trădat PNL-ul în anii "90, l-a trădat mai apoi pe Băsescu, după ce acesta îl numise prim-ministru, a trădat din nou PNL-ul după ce partidul nu l-a mai susţinut în funcţia de preşedinte. Acesta este Tăriceanu, un om politic care reprezintă atât de bine felul în care s-a făcut politică în România în ultimii 30 de ani. Ceea ce se întâmplă astăzi este încă un motiv pentru care România are mare nevoie de oameni noi în politică".

Nazare, PNL: "România are nevoie de un guvern fără PSD"

Alegerile anticipate reprezintă singura soluţie de ieşire a României din criză, iar PNL este pregătit să preia guvernarea, a declarat, ieri, senatorul liberal Eugen Ţapu-Nazare.

Viceliderul senatorilor PNL a adăugat că, pe fondul ieşirii iminente a ALDE de la guvernare, PSD pierde majoritatea parlamentară şi "'legitimitatea'' de a guverna.

Nazare a subliniat: "Joaca de-a guvernarea trebuie să înceteze. România nu este un experiment şi un teren de joacă pentru Dăncilă şi Teodorovici. (...) Asistăm în aceste zile la o situaţie halucinantă, aceea în care Guvernul PSD stă cu mâna întinsă la posibilii parteneri, doar pentru a rămâne la guvernare. Se promit posturi de miniştri, funcţii peste funcţii, fonduri publice, totul pentru a nu pierde puterea. De fapt, doamna premier scoate România la mezat. Orice zi cu PSD la guvernare înseamnă o nouă zi în care premierul Dăncilă ne împinge spre dezastru".

România trebuie guvernată responsabil, iar guvernul nu trebuie să devină teatrul de operaţiuni al orgoliilor şi răfuielilor interne, subliniază liberalul, apreciind că românii merită mai mult: "stabilitate şi predictibilitate, tratament egal, creştere economică reală, dar şi o mai bună alocare a resurselor bugetare. România are nevoie de un guvern fără PSD".

Ponta: "Dacă ALDE iese de la guvernare, colaborarea noastră poate fi şi dincolo de Mircea Diaconu"

Se pare că Tăriceanu urmează să oficializeze alianţa dintre ALDE şi Pro România, partidul fostului prim-ministru Victor Ponta, acesta din urmă declarând şi el că va vota moţiunea de cenzură, dacă aceasta va fi depusă de liberali.

Pro România va colabora cu ALDE în cazul în care va susţine candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile prezidenţiale şi dacă va ieşi de la guvernare, a declarat, ieri, liderul partidului Victor Ponta.

Acesta a menţionat: "Dacă ies de la guvernare, colaborarea noastră poate fi şi dincolo de Mircea Diaconu, în zona parlamentară şi în zona discuţiilor pentru un nou Guvern, pentru că, practic, România va avea nevoie de un nou Guvern şi eu sunt un susţinător al ideii că acest Guvern nu funcţionează bine, că e nevoie de o bună guvernare, de oameni competenţi. (...) Din punctul nostru de vedere, în funcţie de ce se decide la ALDE, putem să susţinem acelaşi candidat, pe domnul Diaconu, putem să fim de acceaşi parte a baricadei, adică în opoziţie faţă de acest Guvern şi putem să conlucrăm, dar în funcţie de decizia lor".

Opinia Cititorului ( 7 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Nici o pedeapsa nu ar fi suficienta pentru cat rau a facut Romaniei curva asta politica.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Care din astea doua?

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Care dintre toate?

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   Corect.

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Sunt mandra ca sunt AGRAMATA si bine-mi pare

  E-he-he-he...cand vad cum Soarele peste Romania-n RUINE rasare  

  Sunt mandra ca sunt aranjata si cocheta  

  Dar sunt in Romania prima ANALFABETA  

  PSD m-a votat in UNANIMITATE  

  Fiindca INTELECTUAL atata POATE!  

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Superb spus, trist, dar perfect adevarat...ii mai trebuie o pasiune, sa ajunga savant de renume, dar atentie, chimia a fost luata deja...

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

   A doamnei Vaci fice este specialista in "Petrol si Gaze". Petrolul lau vandut ,pe o spaga de nimi, acum urmeaza Gazele!! Deci trebuie sa ramana la Butoane!!! Cum nu a-ti inteles!! este f. simplu!!!

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS