Municipiul Buzău, deficit de 6 milioane de euro. Primarul cere bani Guvernului

ANA FELEA
Miscellanea / 22 ianuarie

Municipiul Buzău, deficit de 6 milioane de euro. Primarul cere bani Guvernului

Pandemia a redus drastic bugetul Primăriei Buzău, iar anul 2021 începe cu un deficit enorm. Pe de o parte cheltuielile pentru adoptarea tuturor măsurilor impuse de pandemia de coronavirus, iar pe de altă parte încasările reduse din taxe şi impozite locale au făcut ca Primăria Buzău să înregistreze un deficit de 6 milioane de euro la început de 2021. Suma este enormă aşa că, edilul Costantin Toma încearcă pe toate căile să acopere acest necesar.

Un prim pas a fost majorarea taxelor şi impozitelor locale cu 50% . Noile tarife au fost aprobate la finalul lui 2020 şi s-au aplicat în acest an. Aşa speră să încaseze un plus de 600.000 de euro.

Constantin Toma, primarul Buzăului, a anunţat într-un mesaj video postat pe Facebook: "Sunt multe discuţii legate de creşterea impozitului pe clădiri, acel 0,12% faţă de 0,08% care de fapt înseamnă pentru fiecare proprietar de locuinţă 60, 70, ori 80 de lei, în funcţie de zona în care se află fiecare locuinţă. Este adevărat că această creştere a fost de 50%. Am mers pe o cifră apropiată de impozitele care sunt percepute în Oradea, Cluj, Braşov, oraşele cu care suntem comparaţi".

Edilul explică buzoienilor că anul trecut Primăria a încasat doar jumătate din taxele şi impozitele locale, iar deficitul cu care porneşte la drum în 2021 este foarte mare.

"Anul trecut, gradul de colectare a fost puţin peste 50%. S-au încasat mai puţin cu 12 milioane de euro, ceea ce înseamnă foarte mult pentru funcţionarea Primăriei Buzău. Acum suntem la 6 milioane de euro deficit, doar pe funcţionare, nepropunându-ne nicio investiţie din banii proprii. Investiţii vor fi din credite deja contractate şi din fonduri europene", a punctat Toma.

Primarul spune că odată crescute taxele şi impozitele speră să stângă o sumă considerabilă cu care să acopere 10% din deficitul creat în 2020.

"Din această cauză v-am solicitat să veniţi cu un mic aport care reprezintă de 3 milioane de lei, adică 600.000 de euro, care ne ajută într-o proporţie de 10% cu acest deficit pe care îl avem", a explicat primarul municipiului Buzău.

De asemenea, vor fi făcute şi alte economii, însă, spune primarul, investiţiile vor continua în străzi, trotuare şi parcări, banii fiind asiguraţi din proiectele europene deja depuse spre aprobare.

"Vă rog să mă înţelegeţi. Buzăul trebuie să meargă mai departe. Sunt primar ca să las un Buzău mai atractiv şi mai competitiv şi mă bat în fiecare zi pentru treaba asta, chiar dacă trebuie să suport multe înjurături şi multe plângeri penale", a conchis Toma.

Pe de altă parte, Constantin Toma , care face parte din Asociaţia Municipiilor din România a cerut Guvernului restituirea banilor cheltuiţi cu pandemia.

"Am participat împreună cu conducerea Asociaţiei Municipiilor din România la întâlnirea cu Domnul Prim - ministru Florin Cîţu şi cu Domnul Ministru al Dezvoltării, Attila - Zoltan Cseke. Deoarece este un an foarte dificil din punct de vedere economic, am solicitat Guvernului să ne restituie banii cheltuiţi anul trecut pentru combaterea pandemiei, iar bugetul naţional pe 2021 să conţină preluarea mai multor cheltuieli care până acum erau susţinute de municipalităţi.

Am primit asigurarea că se va ţine cont de problemele ridicate de primarii celor mai mari oraşe din România", a anunţat Toma.

De asemenea, Toma a cerut Guvernului înţelegere pentru problemele specifice Buzăului pe atragerea de fonduri europene sau rezolvarea problemei apărute la pasajul CFR şi a afirmat că a primit promisiuni de rezolvare.

"Anul 2021 probabil va fi unul din cei mai grei ani din punct de vedere financiar şi pentru Buzău, dar vă rog să aveţi toată încrederea că ne vom bate pentru a găsi cele mai bune soluţii atât pentru funcţionarea oraşului, dar şi pentru investiţii!", a conchis Constantin Toma, primarului municipiului Buzău.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu mai sta cu mana intinsa la Guvern primarule de Buzau.. Pune mana si fa bani daca nu poti treci la masuri de austeritate si incepe cu salariul tau si al celor din primarie...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Super protecție cyber pentru echipamente de business
BITCOIN ROMANIA

Curs valutar BNR

24 Feb. 2021
Euro (EUR)Euro4.8743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0100
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4221
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6714
Gram de aur (XAU)Gram de aur233.0869

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Hidroelectrica
Learning and Development Conference 2021
www.hipo.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro