Naftogaz: Consumul de gaze naturale al Ucrainei este în scădere

S.B.
Internaţional / 23 septembrie

Naftogaz: Consumul de gaze naturale al Ucrainei este în scădere

Consumul de gaze naturale al Ucrainei este aşteptat să scadă sub 20 de miliarde de metri cubi (bcm) în acest an, de la aproximativ 27 de miliarde în 2021, înainte de începerea războiului cu Rusia, a spus Oleksi Cernişov, CEO-ul Naftogaz, cea mai mare companie de petrol şi gaze din ţară, informează news.ro.

Cernişov se aşteaptă ca rezervele de gaze din Ucraina să depăşească 16 miliarde de metri cubi la începutul actualului sezon de încălzire, volum suficient pentru ca ţara să traverseze iarna.

Sezonul de încălzire începe de obicei în a doua jumătate a lunii octombrie.

"Consumul general de gaze al Ucrainei este de sub 20 de miliarde de metri cubi pe an, între 18 şi 19 miliarde de metri cubi", a spus Cernişov într-un interviu.

El a arătat pentru Reuters diapozitive care detaliază modul în care a fost distribuit consumul de gaz.

Rezidenţii şi municipalităţile au consumat aproximativ 11 miliarde de metri cubi, în timp ce industria a avut nevoie de aproximativ 4 miliarde de metri cubi, iar restul a mers în sectorul energetic.

Ucraina a consumat aproximativ 27 de miliarde de metri cubi de gaz în 2021, făcând-o unul dintre cei mai mari utilizatori de combustibil din Europa înainte de război.

Dar economia sa s-a micşorat cu aproximativ o treime anul trecut, deoarece industriile au redus sau au oprit producţia din cauza riscurilor de securitate, perturbării exporturilor şi ruperii lanţurilor de aprovizionare.

Cernişov vede câteva semne timpurii ale redresării economiei.

Datele Ministerului Economiei au arătat că produsul intern brut al Ucrainei a crescut cu 2,2% de la an la an, în primele şapte luni ale anului 2023.

Cernişov a subliniat că Ucraina nu va importa gaze în acest an şi a spus că Naftogaz nu are intenţia de a iniţia un nou contract de tranzit al gazelor cu Rusia, după expirarea celui actual, la sfârşitul anului 2024, reluând comentarii anterioare ale oficialilor ucraineni.

Grupul rus Gazprom tranzitează în prezent circa 42 de milioane de metri cubi de gaze pe zi prin Ucraina.

REZERVE SUFICIENTE DE GAZE

Cernişov a spus că alte ţări deţin aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz în interiorul Ucrainei, demonstrând "încrederea şi angajamentul traderilor internaţionali".

Aceste volume au contribuit la aducerea de venituri mai mari pentru Naftogaz şi la menţinerea unei presiuni ridicate la unităţile de depozitare, a adăugat el.

De când a preluat funcţia de CEO al Naftogaz în noiembrie 2022, Cernişov a spus în repetate rânduri că doreşte să stimuleze producţia internă de gaze.

Naftogaz intenţionează să crească producţia de gaze până la 14 miliarde de metri cubi în 2024, de la 13,5 miliarde de metri cubi în acest an.

Producţia totală de gaze a Ucrainei, care include gaze produse de companii private, este estimată la aproximativ 19,1 miliarde de metri cubi în acest an, comparativ cu 18,5 miliarde de metri cubi în 2022.

Cernîşov a spus că este posibilă creşterea în continuare a producţiei de gaze în Ucraina, dar va necesita noi tehnologii şi investiţii străine semnificative în sector, ceva care va veni abia după încheierea războiului.

El a mai spus că o eficienţă energetică mai bună a consumatorilor rezidenţiali şi municipali ar putea ajuta la economisirea a până la 30% din gaze, eliberând volume pentru potenţialele exporturi viitoare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pai daca industria și populația scade, cine sa consume? Așa Europa poate sa importe gaz de la ei in schimbul ajutorului dat .

    1. Ai dreptate,

      chiar dacă nu este "politic corect"  

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb