NASA va anunţa numele astronauţilor care vor zbura în jurul Lunii în 2024

D.T.
Miscellanea / 10 martie

NASA va anunţa numele astronauţilor care vor zbura în jurul Lunii în 2024

NASA a dezvăluit ieri că va anunţa în data de 3 aprilie numele celor patru astronauţi care vor zbura în jurul Lunii anul viitor, în cadrul misiunii spaţiale Artemis 2, informează Agerpres.

Ei vor fi primii oameni care vor călători până în proximitatea Lunii după ultima misiune Apollo, realizată în urmă cu peste o jumătate de secol, în 1972. Viitorul echipaj va fi compus "din trei americani şi un canadian", a precizat Bill Nelson, administratorul general al NASA.

Lansarea acestei misiuni este deocamdată prevăzută pentru noiembrie 2024, a declarat în urmă cu câteva zile un oficial al agenţiei spaţiale americane, conform sursei.

Cei patru astronauţi se vor îmbarca la bordul rachetei SLS construite de NASA. Ei vor fi plasaţi în partea superioară a rachetei, în capsula Orion, care se va detaşa de SLS odată ajunsă în spaţiu şi care va transporta echipajul până în proximitatea Lunii, dar fără să asolizeze. La finalul călătoriei de întoarcere spre Terra, capsula Orion va ameriza. Misiunea Artemis 2 va avea o durată de aproximativ 10 zile.

Luna se află la o distanţă de 1.000 de ori mai mare în raport cu Terra decât Staţia Spaţială Internaţională (ISS), unde NASA deţine în permanenţă un grup de astronauţi, adaugă sursa.

Racheta SLS a zburat deocamdată o singură dată în spaţiu, în cadrul misiunii Artemis 1. Ea a propulsat atunci capsula Orion, fără echipaj uman, până în apropiere de satelitul natural al Terrei, în cadrul unei misiuni test ce a durat puţin mai mult de 25 de zile. Capsula a revenit apoi, cu succes, pe Terra în decembrie 2022.

Toţi astronauţii "activi" (în prezent în număr de 41 - n. red.) sunt oficial eligibili pentru a face parte din echipajul Artemis 2. Însă procesul de selecţie este păstrat ultra-secret.

La sfârşitul lunii august 2022, directorul de atunci al biroului pentru astronauţi din cadrul NASA, Reid Wiseman, a declarat că agenţia americană caută înainte de toate o anumită expertiză tehnică şi un spirit de echipă în rândul fericiţilor aleşi. De atunci, oficialul american şi-a părăsit funcţia şi face parte din rândul astronauţilor eligibili. Noul director al biroului menţionat, Joe Acaba, l-a înlocuit de curând în funcţie şi se află în prima linie a procesului decizional.

Astronauţii care nu vor fi aleşi pentru misiunea Artemis 2 vor putea totuşi să se consoleze cu speranţa că ar putea fi selecţionaţi pentru Artemis 3, prima misiune din acest program spaţial care va coborî pe suprafaţa Lunii, se precizează în sursă.

În mod oficial, Artemis 3 este prevăzută pentru sfârşitul anului 2025, însă, în acest stadiu, calendarul acestei misiuni rămâne destul de incert.

Costumele spaţiale pentru misiunea Artemis 3, dezvoltate de compania americană Axiom Space, vor fi prezentate săptămâna viitoare în oraşul Houston din statul Texas.

Ieri, Bill Nelson a făcut acele declaraţii cu ocazia unui anunţ referitor la proiectul de buget al administraţiei Biden. Proiectul de buget conţine 27,2 miliarde de dolari pentru NASA, o finanţare în creştere cu peste 7% în raport cu cea de anul trecut.

Apanova
BTPay
Electromagnetica
Apanova
hidroelectrica.ro
asbis.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Sep. 2023
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7214
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1471
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7597
Gram de aur (XAU)Gram de aur284.8747

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
ahkawards.ro
roenergy.eu
cnipmmr.eu
gotech.world
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb