"NAŢIONALIZAREA" STADIONULUI ARCUL DE TRIUMFFederaţia Română de Rugby, "placaj" la Ministerul Sportului

O.D.
Ziarul BURSA #Sport / 29 ianuarie

Proaspăt finalizat, Stadionul Arcul de Triumf are parte de un prim "meci" foarte interesant între Federaţia Română de Rugby (FRR) şi Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS). Miza: dreptul de folosinţă asupra stadionului. Astfel, FRR susţine că Ministerul Tineretului şi Sportului vrea să naţionalizeze acest stadion. Obişnuiţi cu disputele dure încă de când erau sportivi, oficialii FRR anunţă că vor lupta pentru ca acest lucru să nu se întâmple: "Federaţia Română de Rugby a luat act de propunerea Ministerului Tineretului şi Sportului de a lansa în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind trecerea Stadionului Naţional de Rugby Arcul de Triumf în folosinta exclusivă a Ministerului Tineretului şi Sportului. Suntem de-a dreptul consternaţi de această poziţionare şi vom lua toate măsurile legale şi umane pentru a evita această noua naţionalizare pusă la cale de MTS. Îi asigurăm pe toţi cei care nu vor să ţină cont de documente şi de istoria de peste 108 ani, că nu vom capitula şi vom lupta pentru stadionul nostru. Pe scurt, Federaţia Română de Rugby a oferit terenul pe care se joacă rugby din 1913, şi-a demolat singură vechiul Stadion Naţional de Rugby Arcul de Triumf, a semnat un protocol cu MTS prin care stadionul revine Federaţiei Române de Rugby la finalul lucrărilor şi a fost asigurată ca va primi stadionul înapoi. Acum cineva, care nu a avut vreo implicare în acest proiect, vine, la final, şi doreşte să schimbe tot. Nu credem ca domnul Novak (n.r. ministrul Tineretului şi Sportului) va încerca să se situeze deasupra deciziei Regelui Carol şi primarului Grigore Gheorghe Cantacuzino care au dat acest teren pentru rugby. Speram să nu fie părtaş la o asemenea pagina de ruşine a sportului românesc. Probabil vom ajunge în instanţă sau vom merge până acolo încât vom face antrenamentele în faţa Guvernului şi a MTS. Altfel, ne pregătim pentru meciurile de calificare la Cupa Mondială. Pe unde apucăm. Trei terenuri de rugby, casa acestui sport stau goale şi aşteaptă finalizarea documentelor. Iar prioritatea MTS este să lanseze o dezbatere publică despre cum doreşte să ia ceva ce nu este al său?! Evident, pentru că ne exercitam dreptul la opinie şi nu acceptăm să ne fie încălcată istoria şi documentele noastre, ne aşteptăm sa fim sancţionaţi!"

Chiar şi indirect, actualul ministru a admis la preluarea mandatului că acest stadion "aparţine" rugby-ului. La începutul anului, Eduard Novak afirma că şi-ar dori ca partida de rugby dintre selecţionatele României şi Belgiei, din cadrul Rugby Europe Championship 2020, să se dispute pe noul Stadion Arcul de Triumf: "Noi vrem ca acest meci să se joace pe Stadionul Arcul de Triumf, dar nu putem face asta în afara legii. Eu nu pot promite astăzi, când nici nu am preluat stadionul, că meciul se poate juca pe 7 februarie, cu toată bunăvoinţa. Încercăm să ajutăm pe toată lumea, dar în primul rând trebuie să respectăm legea". Partida pomenită mai sus se va desfăşura la Craiova.

Recepţia Stadionului Arcul de Triumf a avut loc la 4 decembrie, acesta fiind realizat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii. Valoare investiţiei este de aproximativ 28,5 milioane de euro. Complexul include un centru pentru recuperarea sportivilor ( piscină, sală de crioterapie, saună, sală de gimnastică medicală) şi va asigura şi spaţii de cazare şi cantonament. Capacitatea arenei este de 8.155 de locuri.

MTS: "De această investiţie trebuie să poată beneficia şi alte sporturi"

Ministerul Tineretului şi Sportului a ţinut să răspundă Federaţiei de Rugby afirmând că de investiţia făcută de statul român în stadionul Arcul de Triumf trebuie să poată beneficia şi alte sporturi: "De această investiţie trebuie să poată beneficia şi alte sporturi, este o problemă de echidistanţă, în raport cu banii publici investiţi şi cu palmaresul rezultatelor sportive ale fiecărei federaţii. Ministerul Tineretului şi Sportului, ca administrator de drept al acestui obiectiv de interes naţional, doreşte să apere istoria rugby-ului, precum şi viitorul său, şi să-i asigure pe mai departe condiţiile necesare pregătirii şi desfăşurării activităţii competiţionale. Aici vor putea avea loc în continuare meciurile şi antrenamentele sportivilor rugbişti, dar în baza unui calendar gestionat de MTS, calendar care va include şi va ţine cont şi de solicitările venite din partea altor sporturi. Competiţia sportivă presupune fair play, iar Ministerul Tineretului şi Sportului doreşte să dea şi altor sporturi şansa de a-şi desfăşura activitatea pe noul Stadion Arcul de Triumf. În legătură cu controversele apărute în spaţiul public cu privire situaţia Stadionului «Arcul de Triumf», Ministerul Tineretului şi Sportului face o serie de precizări. Ministerul Tineretului şi Sportului recunoaşte tradiţia rugby-ului în acest spaţiu. Aici au avut loc primele meciuri de rugby din România şi nimeni nu poate şterge această realitate istorică. Nimeni nu-şi doreşte să minimizeze sau să desconsidere importanţa sau valoarea acestei tradiţii. Stadionul «Arcul de Triumf» a fost inclus, alături de alte două obiective, în angajamentul asumat de România în contextul EURO 2020, ceea ce a presupus un efort public semnificativ. De la 2 milioane de euro, cât valora stadionul la momentul includerii în programul de reabilitare, a ajuns să valoreze peste 30 de milioane, cât a însumat valoarea lucrărilor finanţate de CNI şi MTS. Faţă de stadionul preluat iniţial spre reabilitare, ne regăsim acum în situaţia de a avea un centru sportiv de excelenţă".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. handicapatul sa se urce pe bicicleta si sa ia drumul pustei maghiare. prostul a vrut sa mai inaugureze o data stadionul. stadionul este pentru rugby si asa sa ramina

    1. Ce oracai broscoiule ? Jnapanii rugby-ului fanariot de la noi mai au tupeul sa ceara ceva dupa UMILINTA suferita de toti romanii dupa MITUIREA ARBITRULUI la meciul de baraj cu Spania ?!? Crezi dumneata ca toti romanii uita CEA MAI RUSINOASA actiune din sportul romanesc din ultimii 30 de ani (alaturi de dopajul de la caiac-canoe si haltere) ?!!?

      Pai frrugby ar fi trebuit RASA DIN TEMELII ca si Cartagina si adusi oameni noi 100% !

      Valea, cantati la alta masa si ciocu' mic ! Sa ziceti mersi ca mai existati ; inca... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
BTPay
GRAMPET GROUP
ALPHA BANK
ifep.ro
UNNPR
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

06 Dec. 2021
Euro (EUR)Euro4.9483
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3786
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7500
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8051
Gram de aur (XAU)Gram de aur250.8945

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro