NATO a trimis propuneri scrise Rusiei şi cere retragerea trupelor din Ucraina, Georgia şi Moldova

S.B.
Internaţional / 27 ianuarie

NATO a trimis propuneri scrise Rusiei şi cere retragerea trupelor din Ucraina, Georgia şi Moldova

NATO a transmis Rusiei propuneri scrise cu privire la multe probleme şi a indicat că doreşte "să continue pe calea dialogului", a declarat, miercuri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, informează news.ro.

Şeful Alianţei a afirmat că Rusia ar trebui să-şi retragă trupele din Ucraina, Georgia şi Moldova şi a reafirmat că NATO lua toate măsurile necesare pentru a proteja aliaţii.

NATO "întinde din nou mâna" Rusiei pentru dialog, dar refuză să renunţe la dreptul de permite aderarea de noi membri şi "se pregăteşte pentru ce e mai rău", a declarat Stoltenberg.

"Propunerile scrise ale celor 30 de aliaţi NATO transmise Rusiei în această seară acoperă o gamă largă de chestiuni (...) Întindem din nou mâna Rusiei pentru a încerca să continuăm calea dialogului, dar suntem pregătiţi şi pentru ce e mai rău", a spus Stoltenberg.

Stoltenberg a mai spus că Rusia ar trebui să-şi retragă trupele din Ucraina, Georgia şi Moldova, unde sunt desfăşurate fără acordul acestor ţări, iar toate părţile ar trebui să se angajeze în mod constructiv în eforturile de soluţionare a conflictelor.

"În toate eforturile noastre, continuăm să ne coordonăm îndeaproape cu Ucraina, precum şi cu alţi parteneri NATO, inclusiv Finlanda, Suedia, Georgia şi, desigur, Uniunea Europeană. NATO este o Alianţă defensivă şi nu vrem confruntare. Dar nu putem şi nu vom face compromisuri cu privire la principiile pe care se bazează securitatea Alianţei noastre şi securitatea în Europa şi America de Nord. Rămânem pe deplin angajaţi faţă de tratatul nostru fondator şi angajamentul nostru de apărare colectivă consacrat în articolul 5. Vom lua toate măsurile necesare pentru a apăra şi proteja toţi Aliaţii", a spus Stoltenberg.

"Ne aflăm într-un moment critic", a declarat el, denunţând încă o dată prezenţa a "peste 100.000 de soldaţi" şi a altora "pe drum". El şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la prezenţa, sub pretextul unui exerciţiu care ar putea fi folosit "pentru a pregăti un atac", a mii de luptători ruşi în Belarus, precum şi desfăşurarea "sistemelor de apărare S400" sau "mijloace aeriene". "Se adaugă la tensiuni", a spus el când a fost întrebat despre riscul războiului.

Stoltenberg a mai spus că propunerile NATO includ apeluri pentru informări reciproce privind exerciţiile militare, dialogul privind controlul armelor, mai multă transparenţă în activităţile militare şi eforturi comune de combatere a ameninţărilor cibernetice. Documentul reiterează, de asemenea, "principiul de bază" al NATO, conform căruia fiecare stat având dreptul de a decide singur dacă doreşte să adere la Alianţa Nord-Atlantică.

El a reamintit de consolidarea forţelor alianţei pe flancul estic, în Ţările Baltice sau în Marea Neagră. El a indicat că forţele aliate şi-au sporit nivelul de pregătire. Forţa de răspuns a NATO este formată din 5.000 de militari care pot fi dislocaţi "în câteva zile dacă este necesar" prin decizie a consiliului alianţei. De la 1 ianuarie, această forţă este comandată de Franţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
infinitumcosmetics.ro
fabricadeceai.ro

Curs valutar BNR

26 Mai. 2022
Euro (EUR)Euro4.9423
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6194
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8107
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8196
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.1764

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro