NATO anunţă după summitul de astăzi că va asigura securitatea şi apărarea tuturor aliaţilor

NATO anunţă după summitul de astăzi că va asigura securitatea şi apărarea tuturor aliaţilor

G.B
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 25 februarie

Sursa foto: Twitter/Jens Stoltenberg

Sursa foto: Twitter/Jens Stoltenberg

Bruxelles-Agerpres-25 februarie 2022:Şefii de stat ai ţărilor membre NATO, reuniţi astăzi prin videoconferinţă în contextul invaziei Rusiei asupra Ucrainei iniţiate în ajun, au convenit să continue să ia toate măsurile şi deciziile necesare pentru a asigura securitatea şi apărarea tuturor aliaţilor, se arată în declaraţia publicată la finalul summitului.

Condamnând în termenii cei mai fermi posibil invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, facilitată de Belarus, pe care au calificat-o cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice din ultimele decenii, liderii NATO spun că măsurile pe care le-a luat şi le va lua alianţa sunt şi rămân preventive, proporţionale şi fără escaladare.

''Am desfăşurat forţe terestre şi aeriene defensive în partea estică a teritoriului Alianţei şi mijloace maritime în întreaga zonă NATO. Am activat planificarea apărării NATO pentru a ne pregăti pentru o serie de situaţii neprevăzute şi pentru a securiza teritoriul Alianţei, inclusiv prin mobilizarea forţelor noastre de răspuns. În prezent, facem desfăşurări suplimentare semnificative de forţe defensive în partea de est a teritoriului Alianţei. Vom face toate desfăşurările necesare pentru a asigura o descurajare şi o apărare puternică şi credibilă în întreaga Alianţă, acum şi în viitor'', se spune în declaraţia comună.

Aliaţii au avut consultări în temeiul Articolului 4 din Tratatul de la Washington.

Liderii NATO cer Rusiei să îşi oprească imediat ofensiva militară, să îşi retragă toate forţele din Ucraina, subliniind că acest atac brutal, planificat de mult timp, asupra Ucrainei, o ţară independentă, paşnică şi democratică, a fost efectuat fără nicio provocare şi fără nicio justificare.

''Bazele păcii pe continentul european au fost distruse'', se subliniază în declaraţie. ''Nimeni nu ar trebui să se lase păcălit de fluxul de minciuni al guvernului rus'', atrag atenţia semnatarii.

''Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acest conflict. A refuzat calea diplomaţiei şi a dialogului pe care NATO şi ţările sale membre s-au oferit în mod repetat să se angajeze. A încălcat însăşi fundamentele dreptului internaţional, inclusiv Carta ONU. Mai mult, acţiunile Rusiei constituie o respingere flagrantă a principiilor consacrate în Actul fondator NATO-Rusia; Rusia însăşi este cea care şi-a încălcat angajamentele pe care şi le-a asumat în acest cadru. Decizia preşedintelui Putin de a ataca Ucraina este o greşeală strategică foarte gravă, pentru care Rusia va plăti un preţ greu, atât din punct de vedere economic, cât şi politic, în anii următori. Rusiei i-au fost deja impuse sancţiuni masive şi fără precedent''.

Şefii de stat din cadrul Alianţei Nord-Atlantice îşi reafirmă solidaritatea cu preşedintele, parlamentul şi guvernul Ucrainei, aleşi în mod democratic, şi cu poporul ucrainean.

''Ne reafirmăm sprijinul nostru de neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional, inclusiv în apele sale teritoriale. Aceasta este o poziţie de principiu care nu se va schimba niciodată''.

De asemenea, NATO îşi menţine angajamentul faţă de toate principiile fundamentale care stau la baza securităţii europene, inclusiv faţă de dreptul fiecărei ţări de a-şi alege propriile acorduri de securitate. ''Vom continua să acordăm sprijin politic şi practic Ucrainei, în timp ce aceasta continuă să se apere, şi facem apel la ceilalţi membri ai comunităţii internaţionale să facă acelaşi lucru''.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2022
Euro (EUR)Euro4.9480
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0712
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1139
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6665
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7335

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
solarenergy-expo.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro