Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”Conferinţa internaţională “Finanţarea Infrastructurii prin mecanismele Pieţei de Capital”

NELU BARBU: Amenzile pentru apelurile false la 112 au fost majorate

T.I.
Politică /

Amenzile pentru apelurile false la 112 au fost majorate

Amenzile pentru apelurile false la 112 au fost majorate şi vor fi de la 1.500 la 5.000 de lei, faţă de 500 până la 1.000 de lei cât sunt în prezent, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată marţi de Executiv, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

"La propunerea Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi a Ministerului Afacerilor Interne a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea legislaţiei pentru a permite asigurarea unui răspuns cât mai prompt la urgenţele cetăţenilor prin îmbunătăţirea posibilităţilor de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor de urgenţă. Este vorba despre acel act normativ prezentat de secretarul de stat Raed Arafat (...) în urmă cu câteva săptămâni. Prin aceste modificări se creează cadrul legal pentru implementarea unor servicii care vor asigura furnizarea unor informaţii de localizare mult mai precise a celor care apelează numărul unic de urgenţă. Astfel va fi redus semnificativ timpul de gestionare a urgenţei şi, implicit, cel de răspuns la situaţiile de urgenţă. Este reglementată transmiterea gratuită a mesajelor tehnice, standardizate, scurte, asociate apelurilor de urgenţă. (...) Practic, e reglementat modul în care echipele de salvatori comunică între ele prin intermediul mesajelor scurte puse la dispoziţie de furnizorii de telefonie mobilă", a explicat Barbu, marţi, la Palatul Victoria.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că pentru îmbunătăţirea localizării persoanei care apelează serviciile de urgenţă prin actul normativ "se instituie obligaţia furnizorilor de telefonie mobilă pentru care plata se face în avans de a furniza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM care va beneficia de respectivele servicii".

"Cu alte cuvinte, cartelele prepay vor fi furnizate doar după ce persoana care achiziţionează prezintă actele de identificare. Această obligaţie intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2020, iar începând cu data de 1 septembrie 2020 este interzisă furnizarea serviciilor de telefonie destinate publicului la puncte mobile pentru care plata se face în avans prin intermediul cartelelor SIM ai căror utilizatori finali nu au pus la dispoziţia furnizorului datele de identificare. Deci, de la 1 septembrie 2020 nu se va mai putea vinde o cartelă SIM fără să fie prezentate datele de identificare a utilizatorului. În ceea ce priveşte utilizatorii care au deja o cartelă prepay, inclusiv cei care achiziţionează o cartelă până la de 31 decembrie 2019, aceştia vor avea 8 luni la dispoziţie, adică până la 1 septembrie 2020, pentru a transmite datele de identificare", a afirmat Nelu Barbu.

Potrivit acestuia, furnizorii de telefonie mobilă, împreună cu autorităţile, vor iniţia campanii de informare în acest sens.

"Datele de identificare a utilizatorilor finali de cartele SIM vor fi colectate exclusiv pentru a fi puse la dispoziţia administratorului Serviciului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă şi utilizate de către acesta în conformitate cu respectarea tuturor prevederilor legale privind protecţia datelor cu caracter personal. Au fost prevăzute şi termene pentru care se poate realiza prelucrarea şi stocarea datelor colectate, respectiv a documentelor care fac dovada corectitudinii datelor furnizate de utilizatori, cât şi termenele în care se va proceda la distrugerea, ştergerea datelor, la împlinirea termenului de prelucrare şi stocare a acestora", a susţinut Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a menţionat că actul normativ stabileşte şi sancţiuni mai aspre pentru alertarea falsă a agenţiilor specializate, având în vedere că astfel de practici afectează accesul la servicii de urgenţă al persoanelor care au într-adevăr nevoie de intervenţie şi, pe de altă, parte generează şi costuri mari. "Cuantumurile amenzii aplicate, aşadar, pentru săvârşirea acestei contravenţii au fost majorate. Minimul a fost majorat de la 500 de lei la 1.500 de lei, iar cel maxim de la 1.000 la 5.000 de lei", a precizat el.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. Ca de obicei , inca o lege neclara si interpretabila asta cu amenda la 112. Cine stabileste cand se aplica minimul si cand se aplica maximul de amenda? O sa-i fie frica pensionarului cu infarct sa sune la 112, ca sa nu plateasca amenda. Intr-o tara in care totul este interpretabil , chiar si dreptul la sanatate si la educatie , ati mai introdus niste prevederi care creeaza neliniste pentru pensionari.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  GAFAREA MORTALĂ E IMPLEMENTATĂ DE 112 (ARAFAT) : NEGLIJENȚĂ REPETATĂ, INCOMPETENȚĂ ; AMENZILE - S A LOR ; E VICLEAN RAED BAGĂ VRĂJALĂ GOALĂ.....

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Cotnari
Gala Anis
Leap

ENGLISH SECTION

more articles

Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS