Netanyahu a aprobat planurile operaţiunii la Rafah, pe fondul temerilor privind soarta civililor

R.S.
Internaţional / 15 martie

Netanyahu a aprobat planurile operaţiunii la Rafah, pe fondul temerilor privind soarta civililor

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a aprobat astăzi planurile pentru îndelung anticipata operaţiune militară în oraşul Rafah din extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, potrivit cabinetului său, transmite dpa.

După lovituri aeriene asupra Gazei şi apoi o ofensivă în nordul enclavei, armata israeliană s-a mutat spre sud-vest în tentativa sa de a elimina complet Hamas.

Netanyahu a spus că "victoria totală" împotriva Hamas nu este posibilă fără o operaţiune în Rafah, oraş la graniţa cu Egiptul, potrivit dpa.

Aprobarea planului survine în pofida înmulţirii criticilor internaţionale şi avertismentelor din partea aliaţilor cheie ai Israelului, în legătură cu faptul că peste un milion de palestinieni se adăpostesc la Rafah după ce s-au refugiat din cauza luptelor din alte zone ale enclavei, relatează sursa citată anterior.

Politicieni şi asociaţii de asistenţă cer Israelului să facă planuri despre cum şi unde oamenii din zona Rafah pot fi puşi în siguranţă înaintea oricărei operaţiuni militare.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat mai devreme vineri că aceasta se va asigura că civilii sunt în siguranţă, informează dpa.

Purtătorul de cuvânt Arye Shalicar a spus că, în cazul unei operaţiuni în Rafah, civilii vor fi evacuaţi în locuri mai sigure precum tabăra al-Mawasi.

El a subliniat însă că lideri ai Hamas sunt suspectaţi că se află în oraş, împreună cu mulţi luptători rămaşi ai grupării islamiste palestiniene.

Vineri, Netanyahu a afirmat din nou că o recentă propunere a Hamas pentru o încetare a focului în Gaza este "nerealistă", notează dpa.

O delegaţie israeliană se deplasează totuşi la Doha după o dezbatere în cabinetul de securitate cu privire la poziţia Israelului.

Hamas a declarat ieri că a înaintat o nouă propunere, ce include o încetare a luptelor în Gaza, livrări de ajutoare pentru populaţie şi eliberarea persoanelor răpite din Israel la schimb cu prizonieri palestinieni din închisorile israeliene, scrie sursa precizată.

Hamas continuă însă să insiste asupra retragerii trupelor israeliene din Gaza, ceea ce Israelul refuză.

Canalul de televiziune Al-Jazeera a relatat astăzi că Hamas a prezentat o propunere în trei etape a câte 42 de zile fiecare. Hamas a pus condiţia ca o încetare permanentă a focului să fie anunţată odată cu a doua fază, înainte de eliberarea soldaţilor israelieni. Pentru fiecare soldat israelian ar urma să fie eliberaţi 50 de prizonieri palestinieni din Israel, dintre care 30 de condamnaţi la închisoare pe viaţă, potrivit dpa.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Importanti se mai cred palestinienii,pentru un oatatic israelian sa fie eliberati cincizeci de criminali.psihopati palestinieni.Nu stiu daca astia de la hamas sunt nebuni sau sunt doar prosti facuti gramada.

APA NOVA
eximbank.ro
danescu.ro
boromir.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Mai. 2024
Euro (EUR)Euro4.9751
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0460
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8059
Gram de aur (XAU)Gram de aur351.6538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
domeniileostrov.ro
ccib.ro
tophotelconference.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
everythinghr.live
32.aicps.ro
roenergy.eu
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb