NICOLAE CIUCĂ:''Premierul Bulgariei a menţionat că până la 30 iunie interconectorul dintre Bulgaria şi Grecia va fi finalizat''

G.U.
Politică / 29 aprilie

Sursă foto: Guvernul României/Facebook

Sursă foto: Guvernul României/Facebook

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, astăzi, că omologul bulgar, Kiril Petkov, a precizat că până la 30 iunie interconectorul dintre Bulgaria şi Grecia va fi finalizat din punct de vedere tehnic, informează Agerpres.

"Atât premierul Kiril Petkov, cât şi premierul Kyriakos Mitsotakis au confirmat interesul comun ca interconectorul dintre Bulgaria şi Grecia să fie finalizat la termen. În discuţiile de astăzi, premierul Petkov a menţionat că până la 30 iunie are certitudinea că acesta va fi finalizat din punct de vedere tehnic. Va urma perioada de testare şi verificare şi, cel mai probabil în această toamnă, vom avea gaz pe acest interconector", a spus Ciucă, în conferinţa comună cu omologul bulgar şi comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, desfăşurată la Palatul Victoria.

Acesta a precizat că acest interconector va avea o capacitate de aproximativ 1,5 miliarde metri cubi.

"El este important atât prin cantitate, cât şi prin posibilitatea de a asigura traficul gazelor atât de la sud către nord, cât şi de la nord către sud", a explicat Ciucă.

Premierul a afirmat că întreruperea aprovizionării cu gaze din Rusia este o problemă care afectează nu doar România şi Bulgaria, ci şi celelalte ţări din regiune şi din Europa.

"Motiv pentru care trebuie să ne înscriem demersurile noastre naţionale în ansamblul de măsuri pe care UE urmează să le ia. Deja a fost stabilit ca pe data de 5 mai să aibă loc la Sofia o întrunire regională a miniştrilor Energiei. La această întrunire vor participa şi miniştrii din ţările care au potenţial să asigure aprovizionarea cu gaz, este vorba de Azerbaidjan şi Turcia, şi sperăm ca în baza discuţiilor care vor avea loc la această reuniune regională să se desprindă concluzii şi decizii în plan regional, care vor fi şi în beneficiul UE. Practic, se doreşte a fi un proiect pilot pentru identificarea de soluţii, urmând ca apoi, în funcţie de rezultatele acestei reuniuni, să putem să avem un set clar de decizii", a arătat Ciucă.

Premierul bulgar s-a declarat convins că interconectorul dintre Bulgaria şi Grecia va fi finalizat în iunie.

"Ceea ce am conştientizat este faptul că avem o infrastructură pe care până în prezent nu am folosit-o pe deplin, nu am optimizat-o pe deplin. Este vorba de conducta care aducea gaz prin România, Bulgaria către Turcia. Acum poate să lucreze în sens invers şi posibilitatea de a cumpăra împreună gaz lichefiat este o mare oportunitate, pentru că şi nivelurile de preţuri vor fi diferite dacă cumpărăm împreună. Concomitent cu aceasta, partenerii noştri din Azerbaidjan sunt de asemenea o sursă posibilă pentru gaz suplimentar", a subliniat Kiril Petkov.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bulgaria nu a realizat intenționat acest conector, la presiunea Rusiei, pentru ca atunci erau mai tovarăși iar banii de covid de la UE nu erau pe masă. Noi am îngropat sute de milioane in BRUA si țeava stă goală .Acum sar bulgarii repede ,dar doar pentru ca gazul sa vina in direcția inversă. Asta ca sa mai înțeleagă lumea ce relații sunt intre statele membre UE ,unele chiar vecine.Energia e doar politica!

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro