NICOLAE CIUCĂ:"Cei 15 ani de la aderarea României au echivalat cu transformări semnificative în beneficiul cetăţenilor"

G.B
Politică / 2 februarie

Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, astăzi, că anii trecuţi de la aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană au echivalat cu transformări semnificative în beneficiul cetăţenilor, potrivit Agerpres.

"Cei 15 ani de la aderarea României au echivalat cu transformări semnificative în beneficiul cetăţenilor noştri. De asemenea, a fost o perioadă în care am înţeles importanţa şi am susţinut o Uniune Europeană puternică, solidară, coezivă. România şi-a dorit să intre în Uniune şi a fost primită ca urmare a voinţei românilor, care şi-au dorit democraţie, libertate, economie de piaţă, atunci când au ieşit în stradă pentru a răsturna regimul totalitar comunist", a declarat Ciucă, la şedinţa solemnă a Senatului şi Camerei Deputaţilor, dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la UE.

Premierul a adăugat că Uniunea se află astăzi într-un moment definitoriu al existenţei sale, având în vedere, între altele, experienţa recentă determinată de pandemia de COVID-19 sau ambiţiile legate de tranziţia ecologică şi digitală.

"Este un moment important nu doar pentru relansarea proiectului european după dificultăţile generate de criza sanitară, ci şi un context de turnură către ceea ce va trebui să fie Europa viitorului: conectată, ecologică, inovatoare. Sunt profund convins că acest semestru al Preşedinţiei franceze a Consiliului UE va contribui la consolidarea iniţiativelor noastre comune necesare creşterii rezilienţei Uniunii şi pregătirii acesteia pentru economia viitorului", a afirmat Ciucă.

Premierul a subliniat că stabilitatea, prosperitatea şi securitatea ţării sunt garantate prin apartenenţa la UE şi NATO, reamintind că anul acesta a debutat cu o serie de evoluţii îngrijorătoare în Vecinătatea Uniunii Europene.

"Suntem martorii unui narativ pe care îl credeam o manifestare a secolelor trecute: sfere de influenţă, negarea dreptului suveran al statelor de a îşi alege alianţele din care doresc să facă parte. Aceste atitudini, declaraţii şi posturi de forţă ne confirmă, o dată în plus, două lucruri. În primul rând, stabilitatea, prosperitatea şi securitatea României sunt garantate prin apartenenţa noastră la UE şi NATO. În al doilea rând, unitatea şi solidaritatea europeană şi transatlantică sunt unica opţiune viabilă pentru a putea gestiona eficient provocările şi a valorifica oportunităţile", a punctat Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a arătat că expertiza şi finanţarea europene şi-au pus indisolubil amprenta în aproape toate domeniile economice, fie că vorbim despre proiecte de reabilitare şi infrastructură la nivel local sau regional, despre susţinerea dezvoltării şi modernizării agriculturii româneşti sau despre participarea la proiecte de cercetare.

"Mai mult decât atât, milioane de români lucrează, învaţă ori îşi petrec vacanţele în alte ţări din Uniunea Europeană. Majoritatea exporturilor româneşti sunt operate către state membre ale UE. Piaţa Unică europeană este deschisă antreprenorilor români, care beneficiază de acces liber şi sprijin acordat prin finanţările europene. Tinerii români participă intens în schimburile universitare finanţate prin programele Erasmus. După aderarea la UE, Produsul Intern Brut al României s-a triplat (2006 - 342,7 miliarde lei, 2021 - 1.190 miliarde lei), iar PIB -ul pe cap de locuitor a devenit de aproape patru ori mai mare (2006 - 16.170 lei, 2021 - 61.368 lei)", a spus el.

Prim-ministrul a evidenţiat că ţara noastră, ca membru al UE, are şi şansa de a contribui direct la conturarea politicilor europene şi la construcţia unui viitor al Uniunii.

"Dezbaterile în desfăşurare din cadrul Conferinţei privind viitorul Europei ne confirmă că cetăţenii români, la fel ca majoritatea cetăţenilor europeni, doresc mai multă Europă şi mai multă convergenţă în dezvoltarea sa. Unitatea în protejarea valorilor europene, în promovarea elementelor fundamentale ale democraţiei şi statului de drept în Uniune şi în vecinătatea acesteia este esenţială pentru a răspunde aşteptărilor cetăţenilor. De asemenea, obiectivele vizând o Uniune mai puternică pot fi atinse doar prin manifestarea unei veritabile solidarităţi şi unităţi europene", a afirmat Nicolae Ciucă.

El a adăugat că, la 15 ani de la aderarea la UE, există o nouă perspectivă determinantă pentru viitorul României, precizând că pentru a implementa reforme şi investiţii România va beneficia, în perioada 2021 - 2027, de aproape 80 de miliarde de euro, prin bugetul multianual pe 7 ani (2021 - 2027), respectiv Planul European de Redresare/ Next Generation EU (NGEU).

"Avem oportunitatea de a recupera în dezvoltarea de infrastructură care să asigure conectarea fizică a României la reţelele de transport europene. Avem şansa unor progrese importante în sfera digitalizării, a educaţiei şi pentru oferirea unor servicii de sănătate de calitate. Avem şi posibilitatea de a avansa către decarbonizarea economiei, prin investiţii în tehnologii cu emisii reduse de CO2. Într-adevăr, prin aceste reforme şi investiţii România poate să garanteze o dezvoltare incluzivă, de care să beneficieze pe termen mediu şi lung toţi românii", a afirmat premierul.

Totodată, a spus el, acţiunea României în plan european va continua să fie ghidată de respectul deplin pentru statul de drept, pentru principiile şi valorile înscrise în Tratatele UE, ca piloni de bază ai Uniunii, precum şi pentru dreptul european, în general.

Nicolae Ciucă a subliniat că România continuă să rămână angajată în sprijinirea activă a obiectivului de consolidare a Uniunii Europene.

"Este imperativ să răspundem aşteptărilor cetăţenilor prin iniţiative şi soluţii concrete, la nivel european. Ca un exemplu, aş dori să amintesc că pandemia de COVID a demonstrat valoarea adăugată a Uniunii în domeniul sănătăţii, arie în care competenţele europene ca atare sunt limitate. Dacă însă există voinţă, există şi soluţii, indiferent de competenţele prestabilite la nivel european sau naţional", a mai spus Ciucă.

Forţa Uniunii Europene şi a României, ca stat membru, este determinată şi de capacitatea sa de a-şi proiecta valorile şi de a consolida parteneriatele în vecinătatea sa, a punctat premierul.

"Ca stat care valorifică experienţa propriei aderări la Uniune, suntem pregătiţi să acţionăm în continuare pentru a transmite mai departe valorile şi principiile europene în vecinătatea noastră, către partenerii noştri care au făcut o opţiune strategică solidă, pe calea reformelor şi a proceselor de modernizare europeană", a dat asigurări şeful Executivului de la Bucureşti.

El şi-a exprimat convingerea că, în egală măsură, UE şi statele sale membre trebuie să continue să lucreze cu partenerii strategici - state şi organizaţii, cu care are în comun valori şi cu care împărtăşeşte obiectivul unei societăţi echitabile şi durabile, fundamentată pe democraţie, drepturile omului, stat de drept şi economie de piaţă.

"Avem nevoie de aceste parteneriate, inclusiv pentru a capacita Uniunea să proiecteze mai departe modelul său de dezvoltare, care a generat prosperitate şi stabilitate mai mult de 50 de ani şi care continuă să rămână valid. În concluzie, parcurgem momente istorice din toate punctele de vedere: tehnologic, social, securitar. (...) Prezentul necesită o atenţie particulară, pentru că ne defineşte viitorul. În acelaşi timp, trebuie să învăţăm din erorile trecutului pentru a creiona un viitor mai bun. Uniunea Europeană are forţa intrinsecă de a asigura o perspectivă de creştere şi stabilitate pentru generaţiile viitoare. Pentru aceasta, este nevoie de aportul tuturor statelor membre UE, de unitate şi solidaritate. (...) Valorile Uniunii trebuie să reprezinte punctul de gravitaţie al acţiunilor noastre prezente şi viitoare", a subliniat el.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. NICOLAE CIUCĂ:

    "Cei 15 ani de la aderarea României au echivalat cu transformări semnificative în beneficiul cetăţenilor francezi, italieni, austrieci, olandezi" 

    1. La ce facturi platesc oamenii de cand sunt in ue ....

Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9297
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6851
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0142
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7419
Gram de aur (XAU)Gram de aur271.1673

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro