NICOLAE CIUCĂ: "Creşterea calităţii vieţii minorităţii rome, bazată pe incluziune socio-economică este o prioritate a Guvernului"

F.D.
Politică / 2 august 2022

"Creşterea calităţii vieţii minorităţii rome, bazată pe incluziune socio-economică este o prioritate a Guvernului"

Creşterea calităţii vieţii cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome, bazată pe cetăţenie activă, incluziune socio-economică şi valorizarea patrimoniului cultural rom, reprezintă o prioritate a Guvernului, a transmis prim-ministrul Nicolae Ciucă într-un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen, informează Agerpres.

"Onorăm, astăzi, memoria tuturor victimelor Holocaustului împotriva romilor, unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria umanităţii. În urmă cu 78 de ani, pe 2 august 1944, în camerele de gazare de la Auschwitz, regimul nazist se năpustea, barbar, asupra câtorva mii de etnici roma şi sinti. În acelaşi timp, ne amintim, cu profund respect şi compasiune, de drama celor 25.000 de romi din România, care, din ordinul regimului Antonescu, cu opt decenii în urmă, au început să fie deportaţi în Transnistria, frigul, foamea şi bolile fiind fatale pentru 11.000 dintre aceştia. Amintirea victimelor trebuie să rămână neştearsă din memoria colectivă, iar atrocităţile petrecute în timpul Holocaustului nu trebuie uitate niciodată", a afirmat Nicolae Ciucă.

El a adăugat că asumarea lecţiilor traumatice ale istoriei şi condamnarea celor vinovaţi sunt parte a angajamentului ferm de a nu mai permite vreodată ca astfel de tragedii să se întâmple.

"Cu cât ne îndepărtăm mai mult, temporal, de Holocaust, cu atât creşte riscul ca tăcerea şi uitarea să se aşeze peste suferinţele victimelor. Tocmai de aceea este esenţial ca faptele să fie cercetate şi investigate, mărturiile supravieţuitorilor diseminate, responsabilităţile asumate, astfel încât adevărul să fie cunoscut de toţi", a subliniat Ciucă.

Premierul a menţionat şi progresele înregistrate de România în privinţa cercetării istoriei romilor, în contextul în care genocidul romilor reprezintă o temă încă marginală în cercetarea Holocaustului, care favorizează perpetuarea tezelor negaţioniste.

"Aceste demersuri trebuie consolidate prin programe educaţionale, campanii de conştientizare, documentarea adecvată a faptelor. În prezent, atât în Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023, precum şi în Strategia Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2022-2027 există măsuri concrete pentru încurajarea educaţiei şi cercetării Holocaustului împotriva romilor, promovării patrimoniului cultural rom şi a identităţii culturale rome, creării locurilor memoriei, combaterii discriminării, a discursului, atitudinilor şi incidentelor anti-rome. De asemenea, statul român a instituit, prin lege, data de 2 august ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor - Samudaripen", a evidenţiat Ciucă.

Totodată, şeful Executivului a subliniat că lupta cu antisemitismul, extremismul, xenofobia, rasismul şi intoleranţa reprezintă o responsabilitate permanentă şi presupune o continuă adaptare a instrumentelor dezvoltate pentru contracararea acestor plăgi care ameninţă valorile democratice.

"România are resursele necesare şi a demonstrat consecvenţă în îndeplinirea acestei misiuni care trebuie interiorizată de către toţi actorii implicaţi şi responsabili - legislaţia în domeniu trebuie aplicată corespunzător, istoria Holocaustului trebuie să fie cunoscută de elevi şi tineri, iar dimensiunea comemorativă trebuie, în continuare, integrată în acţiunile publice. Perioada dificilă pe care o traversăm, marcată, în principal, de invazia ilegală, neprovocată şi nejustificată a Federaţiei Ruse în Ucraina, readuce în atenţie faptul că democraţia, pacea şi stabilitatea sunt valori pentru care trebuie să luptăm continuu, deoarece tenebrele revizionismului, extremismului şi urii pot oricând acapara societăţile", a adăugat Ciucă.

În context, premierul a dat asigurări că Executivul este deplin angajat în promovarea memoriei Holocaustului, combaterea antisemitismului, rasismului şi xenofobiei, susţinerea educaţiei şi cercetării despre Holocaust, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, cultivarea respectului faţă de demnitatea umană.

"Istoria romilor a fost una marcată de excluziune şi discriminare, care au lăsat urme adânci, iar datoria noastră este de a repara toate aceste nedreptăţi şi de a milita pentru o societate a dialogului, incluziunii şi a respectului faţă de valorile şi principiile europene. Să păstrăm vie amintirea victimelor!", a mai afirmat Ciucă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Au vrut si alti europeni, cu mai multi bani si knowhow, sa-i includa si nu au resusit!

    La slugoii damboviteni nici nu mai conteaza daca sunt evrei, tigani, americani, daca au primit ordin pe Unitate sa-i linga, asta si fac!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

01 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9148
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5152
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9264
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5638
Gram de aur (XAU)Gram de aur279.6982

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro