NICOLAE CIUCĂ, DE ZIUA UNITĂŢII GERMANE:"Traversăm în prezent un moment de răscruce şi de grea încercare în istoria Europei"

G.D.
Politică / 3 octombrie

"Traversăm în prezent un moment de răscruce şi de grea încercare în istoria Europei"

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, astăzi seară, cu prilejul Zilei Unităţii Germane, că traversăm în prezent un moment de răscruce şi de grea încercare în istoria Europei, cu ample consecinţe în plan securitar, uman, economic şi politic. Premierul consideră că "episoadele din trecutul continentului nostru trebuie să ne servească drept reper", notează News.ro.

"Aniversarea Zilei Unităţii Germane îmi oferă distinsa onoare de a transmite poporului german depline urări de prosperitate! Contextul sărbătoririi celei de-a 32-a aniversări a Zilei Naţionale a Republicii Federale Germania regăseşte, în acest an, naţiunile Europei sub pecetea ameninţărilor virulente ale Rusiei la adresa stabilităţii şi a păcii, prin războiul nejustificat de agresiune desfăşurat împotriva Ucrainei. Traversăm în prezent un moment de răscruce şi de grea încercare în istoria Europei, cu ample consecinţe în plan securitar, uman, economic şi politic. Tocmai de aceea, episoadele din trecutul continentului nostru trebuie să ne servească drept reper în obiectivele strategice de promovare a ordinii internaţionale bazate pe reguli şi în misiunea neîntreruptă de reînsufleţire a democraţiei, a spiritului păcii şi a solidarităţii", a transmis, astăzi seară, premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit acestuia, "căderea Cortinei de Fier rămâne o pagină de istorie vie care ne responsabilizează şi mai mult, cu precădere în aceste vremuri tulburi, să acţionăm în sprijinirea democraţiei, drepturilor omului, statutului de drept". "Unitatea şi solidaritatea europeană sunt virtuţile noastre cele mai valoroase care întăresc aspiraţiile naţiunilor noastre de libertate, pace şi consolidare a democraţiei. Europa este un proiect al speranţei şi al cutezanţei, pe care avem datoria fermă să îl protejăm constant şi cu determinare. Valorile pe care România şi Germania le împărtăşesc reprezintă piatra de temelie a parcursului ascendent al colaborării noastre bilaterale", a mai afirmat prim-ministrul.

Nicolae Cucă apreciază că cei 30 de ani pe care îi aniversează prietenia româno-germană "reprezintă ecoul legăturilor temeinice dintre naţiunile noastre şi întăresc valoarea parteneriatului în şi pentru Europa, pe care ne-am angajat să îl promovăm activ".

"Cooperarea dintre România şi Germania stă sub emblema unui spirit de dialog politic dinamic, fiind animată de o colaborare economică viguroasă, inclusiv pe fondul interconexiunilor sociale şi culturale strânse. Comunitatea română din Germania şi cea germană din România sunt un puternic liant în acest sens. Ne bucurăm că Germania este consacrată drept cel mai relevant partener economic al României şi al treilea investitor în economia românească. Schimburile comerciale bilaterale cunosc o creştere semnificativă extrem de îmbucurătoare, iar acest curs trebuie consolidat. Această ascendenţă este un stimul suplimentar pentru consolidarea investiţiilor consistente în sectoarele de referinţă pentru economiile ţărilor noastre", a mai declarat premierul.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9211
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6615
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9963
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7073
Gram de aur (XAU)Gram de aur268.9159

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro