Nicolae Ciucă le-a cerut social-democraţilor să nu mai vină cu "propuneri inflaţioniste"

F.D.
Politică / 19 septembrie

Nicolae Ciucă le-a cerut social-democraţilor să nu mai vină cu "propuneri inflaţioniste"

Liderul PNL, premierul Nicolae Ciucă, le-a solicitat celor din PSD, în şedinţa de astăzi a coaliţiei de guvernare, să nu mai vină cu propuneri inflaţioniste, referindu-se la afirmaţiile acestora privind creşterea salariilor şi pensiilor, conform News.ro.

Ciucă şi-a exprimat nemulţumirea faţă de declaraţiile şi insistenţa social-democraţilor pe subiectul creşterii salariilor şi pensiilor, în absenţa unor cifre şi a unor proiecţii referitoare la bugetul pe 2023, numind "inflaţioniste" propunerile PSD, au spus sursele participante la şedinţă.

Solicitarea adresată colegilor de coaliţie vine în condiţiile în care chiar luni, la Iaşi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a afirmat că PSD lucrează la un program de sprijin pentru cetăţeni pentru iarna viitoare, el afirmând că pensiile ar trebui majorate cu minim 10 la sută de la 1 ianuarie, dar în acelaşi timp este necesară şi o creştere a salariului minim brut.

"Lucrăm la un program de sprijin pentru cetăţeni pentru iarna 2022-2023. Va fi un program de măsuri sociale. Noi am solicitat, în urma calculelor şi analizelor făcute, o majorare a pensiilor cu cel puţin 10 la sută de la 1 ianuarie. În urma discuţiilor pe care le-am avut săptămâna trecută cu preşedintele PSD, dar şi cu premierul, începând de astăzi la nivelul Ministerului Muncii am declanşat în cadrul Comisiei de Dialog Social o discuţie transparentă cu partenerii sociali, angajatori, patronate şi sindicate, astfel încât de la 1 ianuarie să avem şi o creştere a salariului minim brut garantat în plată ţinând cont şi de directiva nouă aprobată în cadrul Consiliului European pe 6 iunie 2022, dar şi săptămâna trecută în Parlamentul European. Salariul minim trebuie să fie în concordanţă cu două elemente, şi anume să fie 60 la sută din salariul median brut şi 50% din salariul mediu brut", a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, vineri, că există posibilitatea ca începând cu anul 2023, aşa cum s-a discutat în coaliţie şi cum a afirmat de fiecare dată, să susţină creşterea salariului minim şi, desigur, a pensiilor, însă datele vor fi făcute publice doar după ce va fi disponibila proiecţia de buget pe anul 2023.

"Am susţinut de la început că trebuie să ne îngrijim astfel încât să ne aliniem la această decizie. Există posibilitatea ca începând cu anul 2023, aşa cum am discutat în coaliţie şi cum am afirmat de fiecare dată, să susţinem creşterea salariului minim şi, desigur, a pensiilor, doar că aceste date, aşa cum este şi normal şi responsabil, vor fi făcute publice după ce vom avea proiecţia de buget pe anul 2023", a spus premierul.

Întrebat dacă este posibil să există o majorare şi a salariului minim şi a pensiilor, premierul Nicolae Ciucă a spus: "Este cât se poate de posibil, există voinţa politică, atât a PNL cât şi a PSD, astfel încât să putem să luăm o astfel de decizie".

Şedinţa coaliţiei a inceput la 17.00 având pe ordinea de zi discuţii privind energia şi agricultura.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ma-ciuca, pensiile vor creste cu 16%. Asa a ramas stabilit. In rest, ia taie tu salariile si pe al tau, ca masura de potolire a inflatiei. Si ia mai elimina tu si scutirile de impozit unor categorii de salariati, tot asa, ca masura de potolire a inflatiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9207
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6726
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9903
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7178
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.7555

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro