NICOLAE CIUCĂ:"Miniştrii - evaluaţi în funcţie de aplicaţiile lansate pentru implementarea PNRR"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 26 mai

"Miniştrii - evaluaţi în funcţie de aplicaţiile lansate pentru implementarea PNRR"

Evaluarea miniştrilor va fi făcută la finalul lunii iunie, în funcţie de modul în care aceştia au acţionat pentru atingerea ţintelor şi jaloanelor prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru prima jumătate a acestui an, a declarat, ieri, la începutul şedinţei de guvern, premierul Nicolae Ciucă.

"Se împlinesc 6 luni de când am preluat guvernarea. Este un prilej să putem să privim cu optimism către obiectivele pe care ni le-am asumat. Nu o să facem un bilanţ astăzi pentru că am convenit ca această activitate să aibă loc la sfârşitul lunii iunie din motive şi argumente cât se poate de obiective. Ne aflăm în plin proces de finalizare a jaloanelor şi ţintelor asumate pentru trimestrul al doilea şi primul semestru al acestui an şi am convenit la nivelul coaliţiei ca procesul de evaluare pe care îl asumasem pentru primele şase luni să fie prelungit până la sfârşitul lunii iunie, când fiecare dintre ministerele coordonatoare de reforme vor trebui să-şi îndeplinească obiectivele asumate. Vă rog să acordaţi atenţia cuvenită pentru că aşa cum a rezultat din ultima întâlnire a comitetului interministerial sunt în curs de derulare o serie de demersuri prin care până la sfârşitul acestei luni să putem să înaintăm prima cerere de finanţare. Practic săptămâna viitoare MIPE va transmite cererea către Bruxelles, pe de cealaltă parte până la sfârşitul lunii iunie avem obligaţia să finalizăm cele 58 de apeluri din 69. Ca atare, de aceea am amânat această evaulare, pentru că evaluarea va depinde îndeplinirea acestui obiectiv de finalizare a celor 58 de apeluri", a spus Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul s-a referit şi la recentele măsuri sociale stabilite de coaliţia de guvernare, care înseamnă un efort bugetar de 1,1 miliarde euro şi pentru care este nevoie de reducerea cu 10% a cheltuielilor instituţiilor şi autorităţilor publice.

"La nivelul fiecărui minister va trebui să asigurăm reducerea cheltuielilor la bunuri şi servicii cu procentul de 10%. Este o decizie de solidaritate în actualele condiţii economico-financiare şi vă cer fiecăruia dintre dumneavoastră să luaţi măsurile necesare, astfel încât să putem să ne încadrăm în acest procent", a mai spus Nicolae Ciucă.

România se retrage din băncile ruseşti

Guvernul a aprobat, ieri, două proiecte de lege prin care sunt denunţate participarea ţării noaste, în calitate de acţionar, la Banca Internaţională de Colaborare Economică şi la Banca Internaţională de Investiţii, bănci înfiinţate de Federaţia Rusă şi aflate sub influenţa directă a regimului de la Kremlin. Prin proiectele de lege aprobate, care vor fi înaintate Parlamentului, Cabinetul Ciucă a demarat demersurile privind retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică şi din Banca Internaţională de Investiţii.

"Am decis să ne retragem din cele două bănci ruseşti. (...) Prin cele două proiecte asigurăm cadrul legal de retragere şi în felul acesta ne îndeplinim şi obligaţiile asumate în conformitate cu deciziile luate la nivelul Uniunii Europene privind sancţiunile adresate Federaţiei Ruse", a spus premierul Nicolae Ciucă.

Cheltuieli ocazionate de retragerea din acţionariatul Băncii Internaţionale de Colaborare Economică şi din cel al Băncii Internaţionale de Investiţii, precum şi cele privind asistenţa tehnică şi juridică se vor asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor, capitolul "Acţiuni generale".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Resping....

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Iun. 2022
Euro (EUR)Euro4.9430
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7005
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9319
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7237
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.3717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Centro
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro