NICOLAE CIUCĂ:''România devine una din primele ţări unde se localizează producţia de echipamente militare moderne''

G.U.
Politică / 15 martie 2022

Nicolae Ciucă (Sursă foto: Guvernul României)

Nicolae Ciucă (Sursă foto: Guvernul României)

România devine una din primele ţări unde se localizează producţia de tehnică şi echipamente militare moderne, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, astăzi, la ceremonia de semnare a acordului de asociere joint venture între Uzina Mecanică Bucureşti (UMB) şi General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania) privind producţia de transportoare blindate Pirahna, informează Agerpres.

"Putem să vedem că se realizează primul joint venture consolidat între Uzina Mecanică Bucureşti şi GD Land System şi MOWAG. Este cât se poate de evident faptul că prin acest demers putem să constatăm un grad ridicat de încredere pe care partenerii noştri strategici îl acordă ţării noastre într-un context de securitate deosebit şi care se concretizează în transfer de tehnologie know-how în industria românească, în economia românească. Discutam cu cei care s-au implicat nemijlocit în acest proiect şi îmi spuneau că trebuie să reprezinte un moment de mândrie, nu numai pentru cele două companii, dar şi pentru noi, pentru faptul că România devine una din primele ţări unde se localizează producţia de tehnică şi echipamente militare moderne", a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a subliniat că valoarea obligaţiilor de compensare din cadrul acordului este de aproximativ 297 de milioane de euro, sumă din care, până acum, s-a realizat implementarea a aproximativ 55%-56%.

"Valoare ce este specifică primului contract subsecvent şi (...) urmează derularea celui de-al doilea contract subsecvent şi, desigur, demararea procesului pentru realizarea celorlalte 133 de transportoare", a declarat Ciucă.

Acesta a subliniat că în domeniul producţiei de transportoare blindate de la UMB s-au făcut progrese importante care au ajutat la modernizarea tehnicii de luptă a Forţelor Armate române.

"Am avut timp înainte de începerea acestei festivităţi să merg împreună cu conducerea Uzinei Mecanice Bucureşti şi reprezentanţii GDELS să vedem ceea ce s-a realizat şi modul în care s-a integrat producţia de transportoare Pirahna în România. Ultima dată am fost aici în 2019. Pe linia de producţie erau două sau trei vehicule, astăzi linia este la capacitate maximă, şi, totodată, de atunci până acum, s-a reuşit livrarea a primelor 68 de transportoare. Două Batalioane de Infanterie din Forţele Terestre au acum tehnică modernă de luptă", a evidenţiat Ciucă.

Acesta a punctat şi importanţa contribuţiei altor companii private care activează în România la realizarea acestui proiect.

"Cred că este foarte important să subliniem că alături de UMB sunt şi alte companii private care contribuie efectiv la realizarea acestui produs. Considerăm că este important să spunem că Elmet şi-a realizat o capacitate la Măgurele, unde a reuşit să proiecteze şi să producă turela, trebuie să fie un motiv de bucurie şi de mândrie pentru noi. De asemenea, Pro Optica este furnizor de echipamente pentru întreg ansamblul transportorului. Sper să nu uit, CSR şi Interactiv care contribuie la tot ceea ce înseamnă partea de comunicaţii şi integrarea capabilităţilor de management a sistemului informatic. Acestea sunt elementele pe care noi ni le-am dorit şi pe care noi le vedem ca fiind ceea ce poate să reprezinte catalizatorul pentru relansarea industriei de apărare româneşti", a declarat Ciucă.

Premierul a transmis şi un mesaj investitorilor din domeniu: "România are resursă umană, România are potenţial".

"Îi rugăm pe fiecare dintre cei cu care am stat de vorbă să înţeleagă că România are resursă umană, România are potenţial şi că România are voinţă pe care trebuie s-o valorificăm şi să o fructificăm în aşa fel încât să putem să ne aliniem la tot ceea ce înseamnă nevoia de standarde, aşa cum ni le-am asumat atunci când am devenit membri ai Alianţei Nord-Atlantice şi membri ai Uniunii Europene şi, desigur, aşa cum ne-am angajat în parteneriatele strategice pe care le-am semnat cu cei mai importanţi parteneri ai noştri. În final, doresc să le mulţumesc tuturor celor care au pus umărul şi s-au implicat în realizarea acestui proiect şi să îi asigur că Guvernul României susţine şi va continua să susţină astfel de iniţiative, de care cu toţii avem nevoie", a mai afirmat Ciucă.

La ceremonia de semnare au mai participat, între alţii, ministrul Economiei, Florin Spătaru, şi însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

27 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9405
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5913
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0084
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6264
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.0965

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro