NICU MARCU:"ASF trebuie să vegheze în permanenţă la drepturile pe care le au investitorii şi acţionarii"

M.G.
Piaţa de Capital /

"ASF trebuie să vegheze în permanenţă la drepturile pe care le au investitorii şi acţionarii"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să vegheze în permanenţă la drepturile pe care le au investitorii şi acţionarii, a declarat, ieri-seară, într-un scurt interviu la Digi24, Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Marcu nu a fost întrebat deloc de situaţia de la SIF-uri.

Marcu a precizat: "Noi trebuie să veghem în permanenţă la drepturile pe care le au investitorii şi acţionarii. Dacă un fond de investiţii, o companie de investiţii care vine să investească în România ştie că Autoritatea este solidă, are garanţia că Autoritatea supraveghează piaţa de capital, atunci fiecare este liniştit şi poate să vină să acţioneze pe piaţă. Altfel, dacă nu, e reticent, se gândeşte de două ori dacă să intre sau să nu intre. Dar vreau să mai spun un lucru: vorbeam despre educaţie financiară. Educaţia financiară nu trebuie să se facă numai la nivelul persoanelor, populaţiei, trebuie să se facă şi la nivelul companiilor. Companiile trebuie să înţeleagă, companiile care nu sunt listate la bursă, care nu vin pe piaţa de capital, trebuie să înţeleagă că este un mod de finanţare, că pot să se finanţeze şi altfel, prin piaţa de capital. Există aşa o reticenţă, domne este compania mea, este foarte mare, de ce să merg la bursă. De ce să scot 5-10% din acţiuni, să le vând ca să-mi iau bani pentru a mă dezvolta. Mai bine preferă să rămână la un nivel mai mic, să câştige mai puţin, dar să rămână compania acţionarului respectiv. Menirea noastră, a Autorităţii, este să-i şi conştientizăm că există posibilitatea ca ei să se poată finanţa prin bursă".

Preşedintele ASF a mai amintit de faptul că împreună cu Ministerul de Finanţe, OECD şi actori din piaţă a început un proces de elaborare a strategiei de dezvoltare a pieţei de capital. Marcu a indicat că intenţia României, pe viitor, este să facă pasul de la piaţă emergentă la piaţă dezvoltată.

"Intenţia României nu este să rămână la nivelul de piaţă emergentă. Intenţia României este, în viitor, să mai facă un pas către o piaţă de dezvoltare (sic!), mult mult mai accesibilă, pe mult mai multe paliere, aşa cum este Polonia, Polonia care a furat startul în comparaţie cu noi. Bursa de valori a Poloniei s-a deschis imediat după anii 90, a oferit pe piaţă companiile statului care au ieşit şi s-au listat pe piaţa bursieră, companii care s-au dezvoltat foarte mult, în comparaţie cu noi care destul de timid în 95 s-a deschis bursa, cu tranzacţii foarte mici... Acum, recent, companiile statului au fost listate la bursă şi s-a dovedit că acea listare a câtorva companii a fost benefică pentru companiile... A oferit o transparenţă mult mai mare pentru investitori, s-au dezvoltat foarte mult şi ca drept dovadă indicatorii lor de performanţă sunt din ce în ce mai mari pentru că se văd randamentele care sunt net superioare în comparaţie cu alte companii", a conchis Marcu, care nu a fost întrebat pe parcursul interviului de scandalurile în care sunt implicate SIF-urile.

Opinia Cititorului ( 15 )

 1. Imi poate explica cineva care e diferenta intre "investitor " si "actionar" in arealul bursei ?!?

  1. Investitorul poate fi actionar sau nu. Investitorul poate achizitiona si alte instrumente financiare la BVB decat actiuni. De exemplu: obligatiuni, produse structurate, unitati de fond, certificate de emisii cu efect de sera etc.

   Tu ești marcule ala care intrebi ? te recunosc după întrebare și IQ.

   Dragoi este investitor pentru ca investeste masiv in ASF si actionar activ pentru ca actioneaza permanent la devalizarea SIF-urilor, iar tu, eu si ceilalti suntem actionari contributori la SIF-uri deoarece gratie ASF-ului suntem jecmaniti constant de cooperativa Dragoi + Lakis + ASF.

   Poate ne lamureste si pe noi Marcu cu arcu cum vegheaza la repectarea drepturilor actionarilor la SIF 1,4 si 5 care sunt pradati de cooperativa concertata in jurul grupului Lakis-Dragoi-Gradinescu. 

   Erată:. "ASF trebuie să vegheze în permanenţă la drepturile pe care le au investitorii şi acţionarii SĂI". Cine sunt acționarii și investitorii în ASF? Fufele și rubedeniile tuturor analfabeților politici, amantele oricui știu ce e ASF, securiștii. Practic angajații din ASF și stăpânii care i-au numit acolo ...restul. Atât. Restul sunt sclavii care trebuie să cotizeze din greu la bunăstarea ASF.

  Care este utilitatea unui interviu in care si intrebarile si raspunsurile sunt vagi, nefiind oferit nimic concret ?

  1. De fond, de umplutura!

   Ca s-a vorbit, dar nu s-a vorbit! 

   Praf in ochi la investitorii mediocri (incepatori) in direct la tv ca sa linisteasca apele inaintea furtunii! 

   Doar nu crede cineva ca statutul de piata emergenta nu o sa vina si cu o curatenie masiva inainte de iarna economica? 

   Abea astept sa mai faca curat aia mai sus ca astia si sa redea increderea cuvenita investitorilor internationali. 

   Nu e de mirare ca raitingul e de cacao! 

   Cat vrem sa mai stam in mocirla asta coruptibila? 

   Stam de peste 30 de ani in coruptia asta, de 25 de ani daca avem si noi trei semnale pozitive adunate pe degetele de la o singura mana. Este de ras, este trist, in timp ce alti trecu cu viteza luminii iar noi mergem cu caruta si roata sparta. 

   Pe bune, poate se organizeaza si bursa cu alte companii, institutii, si sa faca naiba odata curat in toata cloaca asta financiara corupta. 

   Unde au ajus politicieni, directori de cluburi, etc... forme - institutii chipurile private cu acces la banul public. 

   Unde au facut milioane din ciordirea banului si masluirea prin firme interpuse sugatoare tot la banul public la puterea 3, directionare capitaluri si spalare lichiditate ilichita in imobiliare si terenuri. 

   Pe bune este o mizerie ce se intampla in Romania! 

   Ajung dezvoltatori camatarii din perioada 90, ajung afacerist interlopii, ajung dezvoltatori mafitotii, astia ne fac drumurile -podurile - cocioabele. 

  marcule, noroc ca ai masca aia pe fata ca juram ca ești cu spatele și ti se vede poponetul

  1. Cum, ala nu este popoul lui?

   Esti sigur? 

   O fi popoul lui Dragoi atunci. 

   Cu siguranta trebuie sa fie popul lui Dragoi. 

   Sau o fi al lui Lakis. 

   Dar stai, nu este al lui lakis ci al lui Gradinescu.

   Oricum ar fi, un lucru e clar. Pute rau! 

   Pai du-te si sterge-i la fund

   Nu am loc de tine.

   Te-ai nascut liber si ai sa mori sluga. 

   Da' ti-am facut loc! Acu' nu stiu daca cei doi iti fac onoarea sa te lase sa ii stergi la fund! Ca nu prea ai fata

  daca nu-mu dati dividende la sif 5 dau asf-ul in judecata

  1. Subscriu ! ASF a mai fost chemat in garanție in FNI. Avea conturile blocate decexecutori și verseau bani pentru salarii de la sifuri și fonduri. Umblau cu geanta sa încaseze pe furiș taxele ca sa nu ajungă la executori . De falț la păgubiti. Veseli astia de acum din ASF nu știu poveștile astea . Poate or mai fi unii pe acolo sa le povestească . In orice caz, in ziua de azi dacă secajumge acolo nimeni nu le va mai da in conturi ascunse bani de salarii . Deci, domnule Gradinescu. Mai consultați și alte persoane când dați drumul la Decuzii. Nu ascultați numai de obedienții directori care au , toți , legături dubioase cu toată mafia decor bursa. Veți atrage ASFul in mii de Litigii . Pariu! Prăbușirea prețului pe sifuri este urmare directa asaltului umor infractori pe care l-ați tolerat, încurajat , protejat .

  Marcule tu sari etape?

  Vezi ca suntem emergenta secundara. 

  Pana sa ajungi la Polonia care este dezvoltata, noi trebuie sa intrecem Cehia şi Ungaria care sunt emergente avansate.

  Consilierul ala de la SRI nu se uita putin la Sif 5 ce face Lakis cu Dragoi? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
ADAMA
elco

Curs valutar BNR

26 Noi. 2020
Euro (EUR)Euro4.8738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0922
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5042
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4621
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.7471

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cramele Cotnari
Aratoys
hygienium.com
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
Legal Accelerators

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie