ICT

NICUŞOR DAN, ASOCIAŢIA SALVAŢI BUCUREŞTIUL:"Ministerul Culturii avizează prea des demolarea caselor din zonele protejate"

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Companii / 13 septembrie 2012

"Ministerul Culturii avizează prea des demolarea caselor din zonele protejate"

Casele din zonele protejate cad prea des pradă demolărilor, cu avizul Ministerului Culturii, ne-a declarat, în cadrul unui interviu, Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul".

Asociaţia a organizat, ieri, o dezbatere asupra schimbărilor legislative necesare pentru protecţia patrimoniului.

Nicuşor Dan ne-a explicat: "Sesizăm o complicitate a Ministerului Culturii, a Direcţiei de Cultură şi mai ales a primăriilor, generală şi de sector, în avizarea unor demolări pentru ridicarea unor noi construcţii, mai puţin pe spaţii unde sunt amplasate monumente istorice şi mai mult în cazul unor clădiri din zone protejate. De exemplu, o zonă protejată este pe strada Louis Calderon, unde sunt trei sau patru monumente istorice, plus alte case care sunt într-o zonă protejată, cu specific istoric. Formează un ansamblu. Se poate interveni în cazul caselor care nu sunt recunoscute drept monumente istorice, cu o singură condiţie: obţinerea unui aviz din partea Ministerului Culturii. Problema este că Ministerul acordă prea des acest aviz, pentru demolare sau construire".

Pentru preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", cel mai important este ca autorităţile să găsească o modalitate prin care să protejeze clădirile incluse în zonele protejate. Nicuşor Dan a precizat: "Clădirile în discuţie au o valoare arhitecturală, dar nu au o valoare excepţională ca să devină monumente istorice. Presiunea cea mai mare a fost asupra acestor clădiri. Trebuie ca, printr-un regulament emis de Ministerul Culturii, singur sau împreună cu Ministerul Dezvoltării, acestea să primească un statut de protecţie: < protecţie mare > sau < protecţie medie >. Acelaşi regulament ar trebui să spună explicit ce se poate face pentru clădirile încadrate în aceste clase, pentru care nu există niciun pic de protecţie".

Nicuşor Dan: În ciuda demolărilor de case monument-istoric, nu există condamnări penale

Deşi numeroase case sau clădiri monument-istoric, protejate prin lege, au fost distruse, nu există condamnări penale pentru cei care se fac vinovaţi de astfel de fapte.

Nicuşor Dan ne-a explicat: "Există nişte urmăriri penale care au început, dar eu nu ştiu să existe condamnări penale. În linii mari, se aplică doar amenzi".

Preşedintele "Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul" a adus în discuţie Moara lui Assan, care a ars de nenumărate ori, adăugând: "Moara lui Assan are un regim juridic incert, nu ştim cine sunt proprietarii săi. Indolenţa primăriilor, atât a Primăriei Sectorului doi, cât şi a Primăriei Generale, reprezintă motivul pentru care proprietarul Morii lui Assan nu a fost expropriat, astfel încât clădirea să devină a primăriei şi să poată fi îngrijită. Tot indolenţa lor a făcut să nu existe pază, aşa cum legea prevede. Când proprietarul nu asigură pază pentru o clădire monument-istoric, primăria o poate face".

Nicuşor Dan spune că autorităţile nu au asigurat pază nici în cazul altor clădiri protejate prin lege.

Domnia sa ne-a mai spus: "Acest aspect este neglijat total, atât de proprietari, cât şi de autorităţi. Este prevăzută obligativitatea din partea autorităţilor să asigure paza (n.r. - clădirilor monument istoric), dacă proprietarii nu o fac, însă legea nu prevede sancţiuni în cazul încălcării acestei prevederi. Tocmai aici este problema. Este prevăzută ca sancţiune numai exproprierea, dacă proprietarul nu şi-a respectat obligaţiile (într-o astfel de situaţie, statul despăgubindu-l), însă nu s-a aplicat niciodată. Primăria a anunţat încă din 2008 că va recurge la exproprieri. Acest lucru era prevăzut, de pildă, pentru clădirea de pe Kiselef numărul 35, care are o gaură în acoperiş. Nu s-a întâmplat, însă, nimic în acest sens".

În prezent, peste 100 de clădiri care fac parte din patrimoniul istoric sunt în pericol, fiind abandonate de proprietari, care le lasă să se degradeze în mod intenţionat, atrage atenţia Nicuşor Dan: "În această situaţie se află casa lui Spiru Haret din strada Gheorghe Manu, care este la intersecţia Splaiului Independenţei cu podul Haşdeu - o casă deosebită - , casa de lângă Guvern, de pe Aviatorilor numărul 8, plus o casă care nu este monument istoric, dar este foarte frumoasă, pe Popa Rusu numărul 24. Constatăm că aceste case sunt lăsate în paragină, să cadă de la sine. Un exemplu flagrant este casa din Vitarion numărul 8, care acum cinci ani era în picioare, era impecabilă. Acum, a mai rămas doar un perete de un metru din ea, în urma unor incendii succesive. De menţionat că proprietarul nu a primit autorizaţie de demolare".

Nicuşor Dan spune că sunt prea puţine cazurile în care Asociaţia a reuşit să salveze de la demolare clădiri protejate prin lege, în ciuda proceselor câştigate împotriva autorităţilor.

"Unul din viciile legii este că desfiinţarea unei clădiri începe imediat după emiterea autorizaţiei şi nu avem timp suficient să împiedicăm acest lucru, efectiv. Într-un caz am reuşit să împiedicăm demolarea unei case (pentru care exista aviz din partea autorităţilor), pentru că acolo locuia cu chirie ambasadorul Germaniei. Instanţa a dis­pus suspendarea autorizaţiei de des­fiinţare a clădirii, înainte ca proprietarul să-l dea afară pe chiriaş", ne-a mai precizat domnia sa.

Pe de altă parte, Asociaţia s-a confruntat cu numeroase cazuri în care, deşi a intentat proces autorităţilor pentru acordarea ilegală a unor avize de demolare, instanţele au declarat că judecata a rămas fără "obiect", urmare a dispariţiei imobilelor respective.

În cele mai multe situaţii, Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" a reuşit să blocheze "nişte intervenţii nepotrivite în zonele protejate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
BTPay
Boromir

Curs valutar BNR

06 Mai. 2021
Euro (EUR)Euro4.9266
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0881
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6915
Gram de aur (XAU)Gram de aur235.7106

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Tohani
Cotaţii Emitenţi BVB
Concurs de idei de afaceri inovative ”Money is Funny” – ÎNSCRIERI
Cotaţii fonduri mutuale
Energy CEO forum awards
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro