NICUŞOR DAN:''Hotărârea Consiliului Local Sector 1 privind spitalele, perfect legitimă''

G.U.
Miscellanea / 09 februarie 2021

''Hotărârea Consiliului Local Sector 1 privind spitalele, perfect legitimă''

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a calificat, astăzi, drept ''perfect juridică'' şi ''perfect legitimă'' hotărârea Consiliului Local Sector 1 privind transmiterea terenurilor şi clădirilor a patru spitale în administrarea acestor unităţi sanitare, informează Agerpres.

"Consiliul Local Sector 1 a făcut o chestiune absolut firească şi legitimă. Avea obligaţia din 2004 să dea clădirile în administrarea spitalelor şi le-a dat acum, în 2021. E o operaţiune perfect juridică şi perfect legitimă. Din punct de vedere juridic, municipalitatea din Bucureşti nu a fost niciodată în discuţia aceasta. Aceste spitale sunt la Ministerul Sănătăţii, aşa cum este şi Spitalul Universitar, de exemplu. Ministerul Sănătăţii trebuie să stabilească o strategie despre ce face cu toate aceste spitale. În momentul acesta, ele sunt în managementul medical al Ministerul Sănătăţii, iar clădirile sunt în administrarea spitalelor însele", a explicat primarul, într-o declaraţie acordată presei.

El a adăugat că municipalitatea ar putea administra cele patru unităţi sanitare dacă Ministerul Sănătăţii ar considera potrivit acest lucru, conform Agerpres.

"Eu am spus că noi putem, dar bineînţeles că noi ne subordonăm strategiei pe care Ministerul Sănătăţii o are, pentru că un spital de urgenţă deserveşte pacienţi dintr-o rază mai mare decât dintr-un singur oraş. În ipoteza în care Ministerul Sănătăţii consideră potrivit ca noi să le administrăm, împreună cu cele 19 pe care le administrăm deja, atunci, bineînţeles, că o să avem şi o solicitare de bani, pentru că administrarea presupune bani", a arătat Nicuşor Dan.

Potrivit acestuia, în cazul investiţiilor începute la Spitalul "Grigore Alexandrescu", Primăria de sector poate să cesioneze dreptul de administrare către unitatea sanitară, astfel încât aceasta să poată continua lucrarea începută.

"Chiar dacă clădirea oricărui spital din Bucureşti nu este în administrarea Consiliului local al sectorului, asta nu împiedică Consiliul local al sectorului să contribuie cu bani la finanţarea acelui spital. Este permis de Legea sănătăţii", a precizat Nicuşor Dan.

În opinia sa, în spaţiul public s-au spus "foarte multe lucruri inexacte" pe tema celor patru spitale din Sectorul 1.

"În 2002, Guvernul a dat o ordonanţă prin care a dat spitale către autorităţi locale. În 2004, a venit Parlamentul şi a spus că sunt exceptate spitalele clinice şi universitare, care trebuie să fie administrate de minister. În 2004, a venit Guvernul, mai târziu, şi a spus că aceste spitale trebuie administrate de către ele însele, clădirile lor, adică. În 2008, a venit din nou Guvernul cu o ordonanţă în care a spus că, pe de o parte, spitalele din Bucureşti care nu sunt speciale - adică clinice, universitare, de urgenţă - vin toate de la sectoare la municipiul Bucureşti. Unele dintre ele veniseră deja şi aşa s-a format ASSMB. Pe de altă parte, pe spitalele clinice, universitare, de urgenţă, pe toate acestea, Guvernul va hotărî prin hotărâre pe care dintre ele le dă autorităţilor locale şi pe care nu le dă. Şi o astfel de hotărâre de Guvern a apărut în 2010 şi s-a făcut, pur şi simplu, o listă cu unităţile spitaliceşti care sunt administrate de autorităţi locale. Aceste patru spitale de care vorbim nu sunt în această listă", a indicat Nicuşor Dan.

Consilierii locali ai PSD de la Sectorul 1 solicitaseră pentru data de 8 februarie convocarea unei şedinţe de îndată în care să fie abrogată hotărârea aprobată săptămâna trecută privind transmiterea terenurilor şi clădirilor Spitalelor 'Grigore Alexandrescu', Floreasca, de Urgenţe Oftalmologice şi de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri în administrarea acestor unităţi sanitare. Având în vedere că şedinţa de Consiliu local nu a întrunit cvorumul necesar, reprezentanţii PSD au anunţat că vor depune la Consiliul General al Municipiului Bucureşti un proiect privind preluarea în administrarea municipalităţii a celor patru spitale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

19 Ian. 2022
Euro (EUR)Euro4.9447
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3575
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.7586
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9367
Gram de aur (XAU)Gram de aur254.8024

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
spotmedia.ro
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro