NICUŞOR DAN:"O continuare a dezvoltării Bucureştiului în direcţia în care a mers în ultimii ani, absolut nocivă "

S.B.
Miscellanea / 12 decembrie 2021

"O continuare a dezvoltării Bucureştiului în direcţia în care a mers în ultimii ani, absolut nocivă "

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că membrii Comisiei Tehnice de Urbanism de la nivelul Primăriei Generale au realizat un raport în baza documentaţiilor depuse deja la Primăria Capitalei, raport care a analizat criteriile de care ţin cont proiectele depuse la municipalitate, informează news.ro.

Comisia a constatat că zeci de proiecte nu respectă fie criterii de legalitate, fie criterii de oportunitate, iar în aceste situaţii edilul anunţă că va propune Consiliului General să nu le avizeze.

"O spun foarte direct: o continuare a dezvoltării Bucureştiului în direcţia în care a mers în ultimii ani este absolut nocivă. A făcut loc unor dezvoltări necontrolate, a făcut rău oraşului şi dacă vom continua în felul în care a mers până acum, oricât vom reuşi noi să investim în infrastructură pentru transport, de exemplu, nu vom putea ţine pasul cu aglomerarea pe care dezvoltarea necontrolată o produce oraşului. Şi s-a mai întâmplat un lucru: standardele profesionale în planificarea urbană au fost extrem, extrem, extrem de coborâte", a afirmat Nicuşor Dan duminică, într-o conferinţă de presă.

Edilul acuză că vina autorităţii publice a fost aceea că "nu a ştiu să negocieze cu dezvoltatorii" acele lucruri benefice pentru oraş. El spune că este normal ca un dezvoltator imobiliar să urmărească să obţină profit, însă "autorităţile puternice" trebuie să negocieze cu dezvoltatorii în aşa fel încât aceştia să construiască şi bunuri de utilitate publică, precum drumuri sau şcoli ori creşe.

"Această negociere nu a avut loc, autoritatea nu a avut nici voinţa şi nu a avut nici organul prin care să aibă acest dialog absolut legitim", a spus Dan în acest context.

Acesta afirmă că dezvoltatorii imobiliari "reprezentativi" cu care a discutat sunt de acord că trebuie respectată legea şi cer reglementarea pieţei iar autoritatea locală să transmită regulile care trebuie respectate.

Edilul anunţă de asemenea că membrii Comisiei tehnice de urbanism au realizat un raport în baza unor documentaţii de urbanism realizate de fosta administraţie, fiind pentru prima dată când aceste documentaţii sunt evaluate pe baza unor criterii. Raportul arată că unele standarde, fie legale, fie de oportunitate, nu au fost respectate.

"Pentru fiecare dintre documentaţiile care nu au respectat standardele voi propune Consiliului General respingerea acestor documentaţii, adică solicitarea de PUZ să nu fie aprobată. Asta nu înseamnă că dezvoltatorii nu vor putea reveni cu o propunere pentru dezvoltarea respectivelor zone din oraş şi comisia tehnică, în raportul pe care l-a făcut şi general şi punctual pe fiecare din aceste proiecte, a dat şi recomandări pentru ce trebuie făcut astfel încât respectivele zone din Bucureşti să fie dezvoltate", mai spune primarul general.

Acesta a menţionat că este vorba despre 43 de PUZ-uri, dintre care unu a fost retras. Celelalte 42 vor fi puse pe ordinea de zi a Consiliului General iar "pentru marea majoritate dintre ele" va propune respingerea.

"Este probabil să avem o şedinţă de Consiliu General pentru primele 20 (de proiecte - n.r.) în cursul lunii decembrie", a adăugat Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan critică Inspectoratul de Stat în Construcţii care nu a finalizat analiza privind Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) care au fost suspendate până la data de 1 martie.

"Este inadmisibil ca solicitarea noastră de evaluare a PUZ-urilor de sector care a fost făcută cu elemente de nelegalitate încă din luna iunie să nu aibă un răspuns. După cum ştiţi, am suspendat PUZ-urile de sector, suspendarea expiră pe 1 martie şi vrem ca Inspectoratul de Stat în Construcţii să finalizeze analiza în acest timp, astfel încât prefectul, dacă Inspectoratul confirmă motivele de nelegalitate - şi nu are cum să nu le confirme pentru anumite documentaţii dintre acestea ele au fost confirmate de instanţă- astfel încât prefectul să poată să atace în instanţă şi să suspende aceste PUZ-urile de sector", mai afirmă edilul.

"E prima oară când nişte PUZ-uri au fost analizate, de fapt. (...) Nu înseamnă că aceşti dezvoltatori nu vor putea construi. Dimpotrivă. Comisia le-a dat nişte recomandări despre cum să facă astfel încât propunerea lor să satisfacă şi interesul public şi pot să revină cu ea respectând şi legea. şi interesul public şi parcelele vecine. Este un moment zero al dezvoltării urbane, de la care dezvoltarea urbană trebuie făcută după principiile ştiinţifice ale acestui domeniu. Sunt foarte optimist că atât dezvoltatorii cât şi profesioniştii se vor adapta la aceste reguli", a explicat Nicuşor Dan.

Reprezentanţii Comisiei Tehnice de Urbanism au arătat, în aceeaşi conferinţă de presă, că raportul nu este un "document de avizare, nu este un document care să fundamenteze o decizie a arhitectului şef", însă identifică probleme care pot să "modifice paradigma avizării, proiectării pe viitor".

Aceştia susţin că există dezvoltatori care propun dezvoltarea pe terenurille unor foste mari platforme industriale a unor cartiere de locuit pentru 5000 de persoane, proiectele propuse vizând amenajarea unor spaţii comerciale doar la parterul unora dintre blocurile de locuinţe, fără a avea în vedere existenţa unor şcoli, grădiniţe, spitale sau a vreunei construcţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă.

Cei din comisie le-au catalogat drept "cartiere-dormitor", sau "mini oraşe dormitor", făcând comparaţia între un astfel de cartier şi un oraş de dimensiunea Predealului, care nu ar avea nici şcoală, nici spital. Ei susţin că modelul de locuire astfel propus este inferior celor propuse acum jumătate de secol când au fost dezvoltate cartiere precum Balta Albă sau Drumul Taberei.

Aceştia au subliniat că scopul acestei comisii nu este "de a judeca sau de a pune la zid" dezvoltatori, proiectanţi, sau avizatori, ci ameliorarea unor probleme, pentru ca oraşul să se dezvolte în mod sustenabil.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. o privire mai atenta in Totalul orasului arata ca spiritul craciunului (pozitiv economic)a cazut grav procentula.

    se mn co cret  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro