NICUŞOR DAN, PRIMARUL GENERAL AL CAPITALEI:"Pentru investiţii în infrastructură, Municipalitatea are nevoie urgent de mărirea gradului de îndatorare"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 15 ianuarie 2021

Primarul general Nicuşor Dan

Primarul general Nicuşor Dan

Datoriile curente ale Primăriei Generale a Capitalei - de 2,5 miliarde lei -şi blocarea conturilor Municipalităţii încă din luna august sunt principalele probleme care împiedică actuala administraţie publică locală să reabiliteze şi modernizeze infrastructura din Bucureşti, a declarat, ieri, primarul general Nicuşor Dan.

"Toţi banii ăştia trebuie să îi plătim acum. Aici ne-au adus floricelele, concertele, târgurile şi companiile municipale. Conturile Primăriei sunt blocate, poprite din luna august şi nu putem să plătim nicio lucrare de investiţie. Nu putem continua nici măcar lucrările pe Prelungirea Ghencea până când conturile nu vor fi deblocate. De aceea, avem nevoie de sprijinul Guvernului. Nu cerem mai mulţi bani, ci datoria pe care o avem către ANAF prin STB să fie eşalonată începând cu 2022. Mai cerem să ne fie majorat gradul de îndatorare, pentru ca să facem investiţii din fonduri europene cu cofinanţare din împrumuturi. Asta este soluţia financiară, rezonabilă şi am speranţa că ea va fi aprobată la finalul lunii ianuarie, când se va discuta legea bugetului de stat", a spus Nicuşor Dan.

Primarul general al Capitalei a precizat că în această perioadă va fi întocmit proiectul de buget al Municipalităţii şi că va discuta cu directorii şi instituţiile din subordine despre aşteptările privind cheltuielile bugetare pe care aceştia le au. Cert este că o parte dintre cheltuieli vor fi reduse şi vor fi analizate drastic investiţiile care pot fi realizate în acest an, a precizat edilul şef al municipiului Bucureşti, care susţine că în jurul datei de 1 februarie proiectul de buget va fi pus în dezbatere publică.

Primarul general al Capitalei a menţionat că actuala echipă din fruntea municipiului Bucureşti îşi doreşte ca în acest an să finalizeze cele trei mari proiecte de investiţii aflate în execuţie: Prelungirea Ghencea, podul Colentina şi lucrarea de la Glina.

În cursul lunii acesteia, vom face o estimare realistă a ce se poate face în anul 2021 în privinţa investiţiilor şi apoi le vom prezenta Ministerului Finanţelor pentru a ne majora limita de îndatorare. Abia în perioada 7-10 februarie vom şti ce investiţii putem finanţa în acest an.

Legat de cheltuielile bugetare, Nicuşor Dan a precizat: "Companiile municipale au fost un dezastru financiar pentru Primăria Municipiului Bucureşti. (...) Vrem să desfiinţăm aceste companii municipale. Este o atribuţie a Consiliului General, dar din partea Executivului Capitalei există întregul suport pentru desfiinţare companiilor respective".

Preluarea Elcen, o prioritate pentru Primăria Capitalei

În privinţa problemelor cu care se confruntă termoficarea din Capitală, primarul general a arătat că, în afara lucrărilor pe fonduri europene, pentru care Bucureşti are alocată suma de 500 milioane euro, care ar urma să înceapă în vară, o noutate o reprezintă intenţia Municipalităţii de a cumpăra compania Elcen.

"Avem instrumentele să realizăm acest lucru, există disponibilitate din partea Primăriei Municipiului Bucureşti, e nevoie de acordul Consiliului General şi de acordul Guvernului prin Ministerul Finanţelor şi Ministerul Energiei. Sunt optimist că această preluare va avea loc. Undeva în luna mai ar trebui să avem achiziţia făcută", a spus Nicuşor Dan.

În privinţa costului de preluare a companiei Elcen, edilul şef al Capitalei a precizat că societatea respectivă a fost evaluată în anul 2016 la un miliard de lei.

"Vom cere o reevaluare a activelor pe care vrem să le preluăm. Mă aştept să fie sub un miliard de lei. Elcen şi creditorii au fost de acord in 2016 cu o eşalonare a plăţii preţului de achiziţie. Dacă vom prelua Elcen, în anul 2021 vom plăti o rată situată undeva la 250 - 300 milioane lei. Dorim să avem un producător de energie a cărui politică să fie, dincolo de reducere de costuri, calată pe nevoile de căldură şi apă caldă ale Bucureştiului. În acest moment, Elcen este focusată pe producerea energiei electrice", a declarat Nicuşor Dan.

Primarul general a mai spus că Municipalitatea va semna contractul cu compania Astra Arad pentru achiziţia a 100 de tramvaie, în valoare totală de 840 milioane lei. Achiziţia este finanţată din fonduri europene şi ultimul tramvai trebuie să ajungă pe străzile din Capitală până la finalul anului 2023. Edilul a menţionat că STB nu poate încheia contracte de achiziţii pe banii Primăriei, conform unui raport al Curţii de Conturi, şi că datoriile societăţii respective sunt de 900 milioane lei către ANAF, deoarece de-a lungul mai multor ani Municipalitatea nu a plătit subvenţia la transport agreată cu operatorul respectiv.

60.000 de maşini abandonate pe spaţiul public al Capitalei

În privinţa autobuzelor, Nicuşor Dan a spus că va fi relansată licitaţia pentru achiziţia a 300 de autobuze electrice contra sume de 550.000 de euro pentru un autobuz.

Referitor la problemele de poluare din Capitală, primarul general a menţionat că speră că oficialii de la Bruxelles vor acorda mai mult timp actualei administraţii pentru a implementa un set de măsuri elocvent pentru reducerea poluării.

"Tot ce am putut să facem a fost să cerem puţin timp pentru că nu există măsuri imediate consistente pe care să le putem să le luăm. Orice măsură înseamnă studiu de fezabilitate, proiect, execuţie, care nu pot fi făcute deodată. Dorim să câştigăm încrederea Comisiei Europene cu proiectele propuse pentru a fi realizate în Capitală. Sperăm că oficialii de la Bruxelles ne vor crede, după experienţa neplăcută pe care au avut-o cu fostele administraţii", a arătat Nicuşor Dan.

El a precizat că nu susţine taxa Oxigen aşa cum a fost ea proiectată de administraşia Firea şi că, în privinţa reducerii poluării cauzată de traficul rutier, urgenţa este relocarea locurilor de parcare care împiedică banda unică pentru autobuze şi troleibuze. Primarul general nu exclude încheierea unor parteneriate public-privat cu companiile care deţin parcări pe care nu le exploatează. Mai mult, Municipalitatea va monitoriza toate locurile de parcare din Capitală şi va demara un amplu program de ridicare de pe spaţiul public a celor 50.000 sau 60.000 de maşini abandonate.

Opinia Cititorului ( 16 )

 1. De asta ne țineți în frig.

  Astfel puteți argumenta mai usor necesitatea cresterii gradului de îndatorare. 

  1. Asa NICUSOARE,dati STARTUL la IMPRUMUTURI MASIVE,ca sa ti se indeplineasca visul maret,de ati umple buzunarele si conturile cu EUROI pe spinarea Bucurestenilor si sa te numesti pe bune,NICUSOR-PLICUSOR. Ia intreabai pe Bucurestenii care DARDAIE de FRIG in apartamente si se spala cu apa plata spre bucuria multinationalelor care au deschise SUPERMARKETURI in Romania ei ce zic. Pentru voi astia de dreapta care va satisfaceti placerile cu DREAPTA nu conteza Romanii,ci doar buzunarele voastre ca nu se stie cat o sa stati la putere.!

   Au apărut postacii psd-isti; comentează cu rea-credință, cu mintea încețoșată de ură și ignoranță, ca orice psd-ist, vor să facă valuri, să arunce vina pentru schimbările climatice pe capul actualului primar, pentru că își pierd pomenile cu care îi obișnuise escroaca de Voluntari.

   Pentru a avea orașul apă caldă și căldură trebuia să fie luat măsuri încă din vară de primarul de atunci, acum doar repari ce se poate. 

   Bai PROSTULE,pai degeaba il pupi in cur si in sula pe plicusor. Nu ti-a spus mai IDIOTULE Plicusor ca a doua zi dupa ce o sa fie ales primar o sa aibe bucurestenii apa calda si caldura de o sa doarma nevastata in curu gol in asa fel incat daca un vecin o sa iti bata la usa ea nevastata este gata sa il satisfaca pe loc,tu fiind ipotent.? Ba multi da prosti mai sunteti.!

   Arata un link sa vedem si noi.

   Caută "Vă promitem apă caldă".

   Bai, prostule de 2 ruble, arata-ne unde scrie "ca a doua zi dupa ce o sa fie ales primar o sa aibe bucurestenii apa calda si caldura"

   Ba multi da prosti mai sunteti! 

   Nu trebuie sa aratam,doar voi postacii de serviciu indobitoceati votantii cu apa calda,caldura ,trafic deblocat ,poluare redusa,dupa ce a luat mandatul plicusor v a ras in nas de creduli ce sunteti,de trafic nu se mai vorbeste iar la poluare trebuie sa platiti amenda ca el nu are ce sa faca,asa ca o opinie politica "muie votantilor pnl usr" meritati din plin

  Dezamagitor! Domnu Dan, in campanie aveai solutii la orice, acum orbecai si nu stii decat sa ceri bani de la guvern! Mai rau ca Firea! De ce sa ti dea guvernul bani, cand cerea Firea, Orban spunea ca e o nesimtire ca cea mai bogata unitate admin. din tara sa ceara bani! Si asa este! Sa dea guvernul bani la Vaslui, la Botosani, la zonele sarace, nu la Bucuresti, care are venituri peste media capitalelor din UE! Fa ce ai promis, redu cheltuielile, taie caracatita aia de care tot vorbeai, actioneaza Nicusoare, ca de aia te a votat lumea, nu sa mergi cu caciula in mana la cersit bani de la guvern!

  1. Daca trimiti o scrisoare la el cu ce ai scris o semnez si eu !!!

  prin campania electorale spunea ca va face investitiile cu fonduri europene. Acum ne spune ca va face imprumuturi. Oare din cauza ca din fondurile europene nu prea se poate fura?. Ziceau ca PSD are aceasta abordare. Se pare ca pana la urma tot copiatul este mai bun. !!!!

  1. banii europeni = sabie cu doua taisuri

   banii statului = crenvurste 

   Se fura mult mai usor banii unui STAT decat Banii altor State / Natii / Uniuni (fie ele europene, arabe, americane, asiatice) !! 

   Banii europeni sunt banii "investitorilor" chiar si dati gratis ei au lipit un yelde de recuperare. 

   Chiar daca yeldul este fantoma (inexistent) in nominal, yeldul dobanzii este real in deschidere rute comerciale ce vor recircula fluxurile imprumutate in trecut inapoi spre piata ce a creditat; acumuland yeldurile din "taxe, VAT, impozite, etc"... cu mult mai mare fata de dobanziel existente pe piata (in raport cu volulmele tranzactionate). 

   Nu exista "masa gratis" pe lumea asta! 

   Cineva tre sa plateasca (sub diferite forme: timp, energie, efort, etc)! 

   semnat comenturi "cretine" 

   Completare:

   Iar marirea gradului de "indatorare" vine ciclic cu atingerea plafonului vechi de creditare din multiplicatorul financiar (al oricarei natii). 

   Nu are relevanta cine conduce in acel moment! 

   Are doar ghinionul sa nimereasca pe sfarsit de ciclu si inceput de alt ciclul economic; ce va inchide cotatiile trecute de (preturi, utilitati, etc) si va deschide (sau impinge spre...) alte cotatii inflate (creditare, etc, preturi, utilitati) pentru a se rula in sistemul financiar nominalele in crestere datorate la yeldurile imprumuturilor acordate in trecut (o rastogolire ciclica). 

   Nu are importanta cine pica la guvernare in asemenea momente! - socul se propaga oricum 

   semnat comenturi "cretine" 

   Plicusor nu este in stare sa faca ceva nici cu fonduri europene nici cu bani de la guvern pentru ca are atat de multii "prietenii"care au donat in campanie ,acum trebuie sa si scoata banii ,deja a inceput cu marirea taxelor

  oricum draga nucsor ati inceput bine

  mai intai ai descoperit gradul de indatorare a primariei. ai avut nevoie de ceva timp dar asta e! 

  ai descoperit ca orice pas spre noi culmi de glorie nu pot fi realizati decat cu bani. ai lansat ideea plusului de indatorare 

  pana atunci ne tii in frig si fara apa calda  

  si ca o compensare ATI MARIT DE 6 (SASE) ORI TAXA DE PARCARE LA DOMICILIUL FRAIERULUI DE BUCUCRESTEAN 

  B R A V O  

  ESTI MARE SI TARE (NU STIU IN CE ) 

  IN PLUS LUCACRILE DIVERSE REALIZATE IN DIFERITE CARTIERE DIN BUCURESTI GENEREAZA O MIZERIE PE CARE NU TI-O POTI IMAGINA SI CU CARE SE LUPTA LOCATARII 

  VAI STEAUA TA BAIETE

  MAI RIDICA-TI PALARIA DE PE OCHI CA AI INCEPUT SA ORBECAI! 

  1. Fenomenul taxelor in crestere se supune ciclului de crestere a creditului in sistem.

   Mai multa datorie = mai multe taxe 

   Un principiul inca de pe timpul Romanilor si Otomanilor 

   semnat comenturi “cretine” 

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

27 Ian. 2023
Euro (EUR)Euro4.8922
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4928
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8793
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5612
Gram de aur (XAU)Gram de aur278.5647

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro