Noi dovezi în scandalul rezervelor companiei "Shell"

Virginia Balcu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 august 2004

Grupul "Royal Dutch/Shell" a ignorat cîţiva ani buni avertismentele interne cu privire la exagerarea rezervelor pentru că era hotărît să le demonstreze investitorilor că poate să găsească destul petrol şi gaze ca să se menţină în fruntea industriei.

Autorităţile financiare britanice (Financial Services Authority - FSA) şi cele americane (Securities and Exchange Commission - SEC) au găsit dovezi ale unor practici ilegale prin care grupul a înregistrat incorect la Securities and Exchange Commission (SEC) 20% din rezervele sale de petrol şi gaze naturale. Investigatorii au descoperit că auditorii "Shell" au avertizat compania încă de la începutul lunii ianuarie 2000 că rezervele sînt exagerate. Un raport intern preciza că grupul a înlocuit doar 37% din rezervele consumate cu altele noi în 1999. În aprilie, "Shell" anunţa o rată de înlocuire de 56%, au declarat regulatorii.

Scandalul rezervelor umflate de la "Shell" a provocat demisia a trei directori executivi, investigaţii ale regulatorilor pieţei din SUA, Marea Britanie şi Olanda, investigaţii penale ale Departamentului american de Justiţie şi procese intentate de investitori. Dovezile găsite nu sînt nici admise nici negate de companie, investigaţiile continuă, în acest timp nici o persoană fizică nefiind acuzată de practici ilegale.

Amenda anunţată luna trecută se ridică la 120 milioane de dolari din partea SEC şi 30 milioane de dolari din partea FSA. "Shell" a ajuns la un acord cu SEC să plătească încă 5 milioane de dolari pentru un program intern de conformitate.

Jeroen van der Veer, preşedintele "Shell", a declarat: "Concluziile investigaţiilor FSA şi SEC reprezintă un pas important pentru «Shell» ca să lase în urmă problema rezervelor". FSA a prcizat: "Dacă Shell nu ar fi colaborat, penalizările financiare ar fi fost mult mai mari".

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
cautavocat.ro
danescu.ro
arsc.ro
Gala Regista 2023

Curs valutar BNR

08 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.8962
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9559
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5088
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.4827

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro