Abonament gratuit
EDUCAŢIA 2020

NOI MĂSURI RESTRICTIVE ÎN STARE DE ALERTĂ:Masca de protecţie, obligatorie în spaţiile exterioare aglomerate?

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică /

Masca de protecţie, obligatorie în spaţiile exterioare aglomerate?

Măsura ar urma să fie dispusă de autorităţile locale, în funcţie de situaţia epidemiologică din fiecare zonă

Limitarea programului cluburilor şi teraselor în anumite zone, reguli clare de distanţare pe plaje şi introducerea obligativităţii purtării măştilor în spaţiile deschise aglomerate, în anumite zone, sunt măsuri care ar putea fi introduse din 1 august, a anunţat, ieri, premierul Ludovic Orban. El a spus că este analizată propunerea ca obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise să poată fi luată de autorităţile locale.

Şeful Guvernului a precizat: "Singurele discuţii sunt legate de limitarea programului la cluburi şi la terase, dar numai în anumite zone unde e gradul de răspândire mai mare, deci nu la nivel naţional. Este vorba de măsuri un pic mai clare legate de plaje, pentru că şi pe plaje există un risc epidemiologic mare, iar acolo propunerea este să se elimine excepţia legată de persoanele aparţinând unei familii, să fie regula de distanţare aplicată tuturor, cu excepţia copiilor. De asemenea, e discuţia legată de posibilitatea introducerii obligativităţii purtării măştilor în spaţii deschide aglomerate".

Premierul a precizat că există o propunere ca obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise să fie luată la nivel local, iar măsura să se aplice în zonele foarte aglomerate.

Ludovic Orban a arătat: "Există o propunere formulată din partea specialiştilor din cadrul Consiliului de Suport Tehnico-Ştiinţific să nu decidem noi la nivel naţional, ci să lăsăm, să împuternicim, să dăm posibilitatea, pârghia, către comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă să decidă, pentru că ei cunosc mai bine situaţia. Este vorba de anumite tipuri de activităţi. De exemplu, pe faleză ni s-a semnalat că în zona Galaţi, zona Brăila pe faleză este o asemenea aglomeraţie, interacţiunea dintre oameni este foarte apropiată şi că singura soluţie de a reduce riscul epidemiei este purtarea măştii".

Premierul a precizat că purtarea măştii ar putea fi obligatorie şi în pieţe, târguri sau în zona fabricilor, unde oamenii aşteaptă mijloacele de transport în comun.

"Decizia o vor lua comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, analizăm foarte bine situaţia locală, iar măsura va fi numai pe anumite intervale orare în care există aglomeraţie şi numai pentru anumite tipuri de activităţi", a explicat Orban.

Întrebat dacă şi în Bucureşti ar putea fi introdusă obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise, Orban a răspuns: "Cu siguranţă sunt anumite zone unde există aglomeraţie. Asta va analiza Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul municipiului Bucureşti şi va lua astfel de decizii".

Referitor la acest aspect, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei a spus că se va sfătui cu cei din Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi cu virusologii, respectiv epidemiologii.

"Deocamdată e valabilă purtarea măştii în birouri, muzee, în mijloacele de transport în comun. Cu siguranţă vom merge în Comiterul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi ne vom sfătui cu virusologii, infecţioniştii şi cred că trebuie să fim sprijiniţi cu informaţii astfel să ştim dacă masca trebuie purtată şi în exterior, acolo unde distanţa fizică nu e respectată. Eu o port şi în exterior, dacă sunt multe persoane la o distanţă mică", a afirmat Gabriela Firea, întrebată despre subiect într-o conferinţă de presă susţinută marţi la sediul PSD.

În legătură cu noile măsuri restrictive ce ar putea fi luate în şedinţa de guvern de astăzi, premierul Ludovic a arătat: "Obiectivul nostru este să nu ajungem la două mii de cazuri pe zi, obiectivul nostru este să limităm răspândirea virusului, să reducem numărul de cazuri zilnic. Şi în direcţia asta acţionăm prin toate pârghiile legale pe care le avem la dispoziţie, de la evaluarea zonelor de risc şi luarea de măsuri cum sunt şi carantinări zonale, precum şi decizii legate de spaţiul unde există risc epidemiologic crescut chiar dacă este spaţiile sunt în aer liber".

Şeful Guvernului a mai precizat că a luat decizia intensificării controalelor deoarece autorităţile trebuie să îi protejeze pe cetăţenii care respectă regulile şi să îi sancţioneze pe cei care le încalcă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. La coadă....

    Sunt măsuri imbecile care vor fi sancționate la vot de către alegători.

    E clar că PNL este un partid de orientare neo-fascista care nu are ce căuta în democrația românească și care va fi dat afara din politică cu șuturi in fund laolaltă cu tătucul Iohannis.

    Guvernul Orban nu ne-a vorbit decât de controale, amenzi, ridicari cu Poliția și alte măsuri totalitare, nimic constructiv. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

EDUCAŢIA

De la tablă la tabletă
DTLAWYERS

Curs valutar BNR

05 Aug. 2020
Euro (EUR)Euro4.8336
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0757
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3448
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.2285

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Business Card
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
BTPay
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
myTEX.ro
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie