Noul draft al proiectului de lege 5G nu ia în calcul îngrijorările exprimate anul trecut

F.A.
Miscellanea / 16 martie

Noul draft al proiectului de lege 5G nu ia în calcul îngrijorările exprimate anul trecut

Consiliul Economic şi Social (CES) a publicat, pe site-ul propriu, noua formă a proiectului Legii 5G. Odată cu schimbarea Guvernului, în urma alegerilor legislative de anul trecut, s-a reluat procesul de avizare a acestui proiect de lege, care a ajuns din nou şi în analiza CES.

Noua variantă trimisă spre avizare a suferit moficări minore faţă de varianta prezentată public anul trecut. Principalele probleme ridicate la acel moment de specialişti, de operatorii telecom şi furnizori din domeniu sunt menţinute în continuare. Procedura de autorizare a producătorilor de tehnologii şi software pentru accesul la dezvoltarea reţelelor 5G râmâne în strânsă dependenţă cu primirea avizului conform al CSAT. Acesta este emis în baza evaluărilor din perspectiva riscurilor ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale. În situaţia unui aviz negativ din partea CSAT, cererea de autorizare este respinsă prin decizie a premierului. Nu se prevăd cerinţe tehnice, inclusiv din punct de vedere al standardelor de securitate cibernetică pentru obţinerea autorizării de către producători.

De asemenea, se păstrează în noua variantă prevederea că tehnologiile, echipamentele şi programele software utilizate în reţelele de comunicaţii electronice la data intrării în vigoare a legii şi care contribuie la furnizarea de servicii 5G, în cazul producătorilor care nu deţin autorizarea pot fi utilizate pentru o perioadă de maxim 5 ani. Acest element a fost puternic criticat de asociaţiile operatorilor în 2020, apreciindu-se că ar fi generate costuri importante pentru companiile de profil în situaţia înlocuirii echipamentelor anumitor productori din reţelele de telecomunicaţii.

Ulterior primirii tuturor avizelor necesare, proiectul de lege va fi adoptat de Guvern şi va fi trimis spre dezbatere în Parlament. Conform unui anunţ din luna februarie, ANCOM are în vedere organizarea licitaţiei G5 în trimestrul al treulea din acest an.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cine raspunde de urcarea numarului de cazuri de cancer?

    antenele alea dese de 5 G vor fi pe blocuri ...

    ofera medicamente si plata pentru proceduri companiile de telecom ?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Codul Insolvenţei”
Dtlawyers
Apanova
BTPay
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale

Curs valutar BNR

09 Apr. 2021
Euro (EUR)Euro4.9212
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1382
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.4671
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6712
Gram de aur (XAU)Gram de aur232.3306

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Garanti BBVA
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro