Nu toate familiile monoparentale şi cele care au în întreţinere 3 copii, vor beneficia de preţ plafonat la energie

DUMITRU CHISĂLIŢĂ
Miscellanea / 20 decembrie 2022

Nu toate familiile monoparentale şi cele care au în întreţinere 3 copii, vor beneficia de preţ plafonat la energie

Atrăgeam atenţia încă din luna octombrie 2022, într-o analiză intitulată Legea protejării consumatorilor de energie, devenită legea reducerii consumului şi acum legea creşterii natalităţii!, că această nouă lege a plafonării prin prevederile ei populiste, este făcută în fapt să nu poată fi aplicată.

Noua lege a plafonării preţului la energie, stabileşte că doar clienţii casnici (adică în situaţia în care contractul de furnizare energie electrică este pe numele lor) şi nu consumatorii casnici (adică orice familie indiferente pe numele cui este contractual de furnizare energie electrică) vor beneficia de preţ plafonat, dacă sunt familii monoparentale sau care au în întreţinere 3 copii.

În situaţia în care contractul de furnizare energie electrică este pe numele unui alt membru din familie decât cel care are declarată în întreţinere copii, dacă acestea stau în chirie, dacă contractul de furnizare energie electrică, în cazul familiilor cu mai mult de 3 copii în întreţinere sau este pe numele fostului soţ/soţie, dacă acestea stau în chirie etc., în cazul familiilor monoparentale care au în întreţinere un copil, nu va beneficia de acest preţ plafonat.

Această condiţie se poate satisfice prin încheierea unui nou contract de furnizare energie electrică pe numele membrulului familiei care are şi în întreţinere minim 3 copii, respectiv pe numele membrului familiei monoparentale care are în întreţinere cel puţin un copil, şi doar ulterior se poate depune cererea şi declaraţia pe proprie răspundere a clientului către furnizor. Această soluţie însă, restrânge dreptul acestor familii, să beneficieze de preţ plafonat începând cu data de 1 ianuarie 2023.

De aseemenea pentru aceste două cazuri legea prevede: "copii trebuie să urmeze o formă de învăţământ" şi să aibă vârsta de maxim 26 de ani, pentru ca familia să beneficieze de un preţ plafonat.

Formă de învăţământ conform legislaţiei înseamnă: creşe, grădiniţe, scoală primară, liceu/colegiu, postliceală, univetrsitate, masterate, şcoală doctorală. Cu alte cuvinte în situaţia în care o familie are în întreţinere 3 copii dar cel puţin unul nu se găseşte la una din aceste forme de învăţământ la momentul depunerii cererii pentru preţul plafonat nu beneficiază de preţ plafonat la energie electrică.

Solicităm Guvernului emiterea în Regim de Urgenţă a unei OUG pentru eliminarea/schimbarea articolelor aberante care obligă românii să scoată mai mulţi bani din buzunar, atât pentru consumurile de energie electrică din urmă, cât şi pentru consumurile viitoare, care crează false speranţe pentru familiile monoparentale sau cu mai mulţi copii, dar care nu au neaparat un contract pe numele lor, care amăgesc persoanele bolnave care nu sunt clienţi, dar şi pentru faptul că în prag de sărbători, în plină iarnă cu temperaturi scăzute, această lege aduce oamenii disperaţi la cozii uriaşe la ghişeele furnizorilor.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
arsc.ro
ahkrumaenien.ro

Curs valutar BNR

27 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9405
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5913
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0084
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6264
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.0965

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
conferinta.afeer.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro