Nuclearelectrica primeşte granturi americane pentru a evalua posibilitatea instalării de reactoare nucleare modulare americane în România

J.P.
Piaţa de Capital /

Nuclearelectrica primeşte granturi americane pentru a evalua posibilitatea instalării de reactoare nucleare modulare americane în România

Astăzi, Agenţia SUA pentru Comerţ şi Dezvoltare ("US-TDA") şi SN Nuclearelectrica SA ("SNN") anunţă acordarea de catre USTDA a unui grant neramburasbil în valoare de $1.277.115 US pentru finanţarea costului serviciilor de asigurare a asistentei tehnice aferente identificării şi realizării unei evaluari preliminare a unor potenţiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR în România, conform unui comunicat de presă.

"USTDA este un partener ideal pentru România deoarece caută tehnologii de ultimă generaţie în domeniul energiei nucleare civile pentru nevoile sale viitoare de energie. " a spus Todd Abrajano, COO al USTDA si directorul agentiei. "Sprijinul noastru va crea legaturi mai stranse intre industriile noastre si va crea noi oportunitati de afaceri pentru industria SUA pe o piata importanta."

Grant-ul oferit de US-TDA va fi utilizat pentru a finanţa costurile de asistenţă tehnica pentru identificarea şi evaluarea amplasamentelor adecvate tehnologiilor nucleare mici şi modulare ("SMR") şi elaborarea unei foi de parcurs pentru licenţierea acestora.

SUA si Romania sunt angajate in dezvoltarea energiei nucleare. Potrivit Proiectului de Strategie Energetica a Romaniei, utilizarea reactoarelor nucleare mici si modulare ar putea fi benefica pentru asigurarea de noi capacitati energetice fara emisii de carbon si surse de productie de hidrogen, dupa anul 2035. Asadar, interesul SNN este de a initia in timp util identificarea si evaluarea preliminara a unor amplasamente, altele decat zona Cernavoda, prin intermediul grant-ului nerambursabil acordat de US-TDA.

"Pe langa dezvoltarea in forma actuala a reactoarelor 3 si 4, SNN este, de asemenea, interesata in evaluarea dezvoltarii Reactoarelor Modulare Mici ca o solutie pe termen lung pentru dezvoltarea in continuare a industriei nucleare din Romania. Suntem interesati de caracteristici precum flexiblitate, modularitate si eficienta ridicata care ar putea sa ofere avantaje atat pentru sistemul energetic cat si pentru mediul de afaceri dupa anul 2035. Grant-ul acordat de US-TDA ne va permite evaluarea de amplasamente si tehnologie avand o asistenta tehnica adecvata si sa initiem acest proces de evaluare in timp util pentru a sprijini un proces decizional ulterior."- Cosmin Ghita, director general al SNN.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro