O jurnalistă franceză a fost arestată pentru divulgarea de secrete de stat

S.B.
Internaţional / 21 septembrie

O jurnalistă franceză a fost arestată pentru divulgarea de secrete de stat

O jurnalistă a fost reţinută de poliţia franceză în legătură cu un articol din 2021 în care susţinea că Egiptul s-a folosit de serviciile secrete franceze pentru a ţinti şi a ucide civili, arestarea sa fiind denunţată de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, informează news.ro.

Poliţia a percheziţionat marţi casa Arianei Lavrilleux şi ulterior a luat-o în custodie. Avocatul acesteia a declarat că jurnalista a fost interogată în cadrul unei anchete privind compromiterea securităţii naţionale.

Lavrilleux a fost interogată de ofiţeri din cadrul serviciului de informaţii francez - Direcţia Generală de Securitate Internă (DGSI).

Articolul său din 2021 se baza pe documente secrete scurse şi susţinea că autorităţile egiptene s-au folosit de serviciile de informaţii franceze care urmăreau militanţi jihadişti pentru a bombarda şi a ucide contrabandişti la graniţa dintre Egipt şi Libia între 2016 şi 2018. Potrivit raportului, forţele franceze au fost implicate în "cel puţin 19 bombardamente" împotriva civililor.

Articolul a fost publicat de Disclose, un site francez de jurnalism de investigaţie.

Disclose a afirmat că autorităţile franceze, sub preşedinţia lui François Hollande şi Emmanuel Macron, au fost "informate în mod constant" de către personalul de la "mai multe departamente militare" cu privire la aceste evoluţii, dar preocupările lor au fost ignorate.

La momentul publicării, Disclose a recunoscut că raportul includea secrete de securitate naţională, dar a declarat că le împărtăşeşte "în numele unui principiu fundamental al democraţiei: dreptul la informare".

"Noţiunea de informaţii clasificate nu poate fi invocată pentru a proteja o campanie de execuţii arbitrare împotriva civililor", a proclamat Disclose. De asemenea, site-ul a afirmat că, prin publicarea articolului, îşi asumă cu bună ştiinţă riscul de a "încălca legea".

După publicarea anchetei, Ministerul francez al Forţelor Armate a depus o plângere juridică pentru "încălcarea secretelor apărării naţionale".

Amnesty International Franţa a condamnat arestarea jurnalistei. Organizaţia Reporteri fără Frontiere şi alte grupuri de apărare a drepturilor omului au emis, de asemenea, declaraţii de condamnare a arestării.

"Suntem foarte îngrijoraţi", a declarat Katia Roux de la Amnesty. "A lua în custodia poliţiei o jurnalistă pentru că şi-a făcut meseria, mai mult decât atât, pentru că a dezvăluit informaţii de interes public, ar putea fi o ameninţare la adresa libertăţii presei şi a confidenţialităţii surselor", a subliniat Karia Roux.

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a cerut eliberarea Arianei Lavrilleux, a solicitat ca toate anchetele penale împotriva sa să fie abandonate şi a afirmat că poliţia ar trebui să se abţină de la a o interoga cu privire la sursele sale. "Jurnaliştii trebuie să poată relata liber despre probleme de apărare şi securitate naţională. Interogarea reporterilor cu privire la sursele lor confidenţiale îi supune la presiuni nejustificate şi ar putea avea un efect de intimidare asupra reportajelor din domeniul apărării", a declarat Attila Mong, reprezentantul CPJ pentru Europa.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. asa se numeste cand lovesti la varf de stat coruptia… secret de stat….

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Electromagnetica
danescu.ro
arsc.ro
dtoys.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9681
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6029
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2648
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8001
Gram de aur (XAU)Gram de aur299.3672

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
ccib.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb