O nouă mediere ONU, la Cairo, între taberele rivale din Libia, se soldează cu un eşec

N.R.
Internaţional / 20 iunie

O nouă mediere ONU, la Cairo, între taberele rivale din Libia, se soldează cu un eşec

O mediere a ONU în favoarea unui acord între taberele rivale din Libia asupra unui cadru constituţional care să permită organizarea unor alegeri s-a soldat, astăzi, cu un nou eşec, lăsând ţara fără o ieşire vizibilă din criza politică în care se află, relatează AFP, conform News.ro.

Reprezentanţi ai Parlamentului instalat în estul Libiei şi ai Înaltului Consiliu de Stat (HCE) care face oficiu de Senat, la Tripoli (vest) - adunaţila Cairo în perioada 12-19 iunie, sub auspiciile ONU - nu au ajuns la un acord asupra unui text menit să reglementeze organizarea unor alegeri prezidenţiale şi legislative - care urmau să aibă loc iniţial la sfârşitul lui 2021.

"A treia şi ultima rundă de negocieri între Camera Reprezentanţilor şi HCE cu privire la partea constituţională libiană s-a încheiat în zori, pe 20 iunie", a anunţat într-o postare pe Twitter consiliera specială a secretarului general al ONU pentru Libia, americanca Stephanie Williams.

"Divergenţe există în continuare cu privire la măsuri referitoare la perioada de tranziţie dinaintea alegerilor", a anunţat ea, în pofida faptului că acest "Comitet mixt a ajuns la un consens larg asupra articolelor în litigiu din proiectul Consttuţiei libiene", precizeaă ea.

Stephanie Williams îi salută pe membrii celor două Camere pentru efortul lor de a-şi "rezolva divergenţele într-un anumit număr de probleme complexe" şi subliniază că libienii - dintre care trei milioane s-au înscris să voteze - "nu merită mai puţin din partea liderilor lor politici".

În calitate de consilieră specială a secertarului general al ONU pentru Libia, Stephanie Williams i-a invtat pe preşedinţiicelor două Camere "să se reunească în termen de zece zile (...), pentru a soluţiona probleme în suspans".

Organizarea la o dată previzibilă a unor alegeri prezidenţiale şi legislative - amânată sine die în decembrie 2021 - pare extrem de improbabilă, din cauza divergenţelor foarte puternice între rivalii politici şi unor tensiuni pe teren.

Două guverne îşi dispută - din martie - puterea.

Guvernul de la Tripoli a fost lansat la începutul lui 2021 - sub egida ONU - pentru a guverna în timpul tranziţiei, până la organizarea unor alegeri.

Alt Guvern a fost format în martie, de către Parlament, cu sediul provizoriu la Sirt, după ce nu a putut intra în funcţie la Tripoli.

Libia se află în haos după îndepăratea regimului lui Muammar Gaddafi de la putere, în 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9479
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1794
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5370
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.2661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro