Obligaţiunile Vivre revin mâine la tranzacţionare

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 9 martie

Obligaţiunile Vivre revin mâine la tranzacţionare

Compania este în insolvenţă, creditorii putându-se înscrie la masa credală până în data de 20 aprilie

Compania este în insolvenţă, creditorii putându-se înscrie la masa credală până în data de 20 aprilie

Obligaţiunile retailerului online de mobilier şi decoraţiuni Vivre Deco, revin începând de mâine la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în urma deschiderii procedurii generale de insolvenţă a companiei, conform unui anunţ al operatorului pieţei noastre de capital.

Compania are listate în Sistemul Multilateral al BVB două emisiuni de obligaţiuni, în valoare totală de 10,45 milioane de euro, care au fost suspendate de la tranzacţionare în urmă cu patru luni. În cazul emisiunii cu maturitatea în 2025, ultimul schimb a fost făcut la 23,8% din valoarea nominală, în timp pentru titlurile cu maturitatea în 2026, ultima tranzacţie a fost realizată la numai 7,15% din valoarea nominală. Prima emisiune a fost intermediată de BT Capital Partners iar cea de-a doua de Tradeville.

Conform deciziei instanţei, creditorii Vivre Deco se pot să se înscrie la masa credală până în data de 20 aprilie a acestui an. "În temeiul art. 114 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitorului", se arată într-un raport al Vivre.

Potrvit documentului, termenul pentru definitivarea tabelului creanţelor este 5 iunie.

În prezent, societatea se află sub administrarea judiciară provizorie a unui consorţiu de practicieni în insolvenţă format din Infinexa Restructuring şi Continuum, urmând să fie convocată adunarea acţionarilor pentru desemnarea administratorului special. Prima adunare generală a creditorilor va avea loc la data de 15 mai a acestui an, conform informaţiilor din raport.

Vivre Deco a intrat în insolvenţă în condiţiile în care, la jumătatea lunii trecute, instanţa dispusese închiderea procedurii de concordat preventiv a companiei, la solicitarea Vivre, după ce planul de restructurare nu a adunat numărul minim de voturi necesar omologării.

În prima parte a lunii septembrie a anului trecut, instanţa admisese cererea Vivre Deco de deschidere a procedurii de concordat preventiv la solicitarea a doi creditori Zooku Solutions şi Shopeo Tech, ambii având legături cu compania. Conform planului de restructurare, Vivre a ajuns să aibă pierderi mari şi capitaluri proprii negative în special după ce a schimbat tratamentul contabil al cheltuielilor legate de atragerea şi reţinerea clienţilor. Chiar cu un an înainte de lansarea primei emisiuni de obligaţiuni, societatea a hotărât să trateze această catergorie drept cheltuieli în avans. Astfel, se miza pe faptul că vor aduce clienţi ce vor face cumpărături recurente, urmând să fie trecute eşalonat în cheltuielile exerciţiilor financiare. Ulterior, s-a constatat că aceste cheltuieli nu aduceau veniturile sperate, li s-a schimbat tratamentul contabil si Vivre a ajuns brusc la o pierdere mare.

Cu puţin timp înainte ca această situaţia să iasă la iveală, Monica Cadogan şi-a dat demisia din funcţia de director general al Vivre Deco. În rapoartele publicate ulterior şi semnate de noul director Călin Fusu, se subliniază că situaţia în care se află compania a fost cauzată în special de strategiile manageriale din 2020 şi 2021 ce nu au avut beneficiul aşteptat.

În planul de restructurare se afirmă că spaţiile de depozitare ale companiei au fost supradimensionate, circa 50% fiind goale. Spaţiile fuseseră închiriate de la Ecom Centrul Logistic, societate deţinută indirect de Oliver Cadogan, soţul Monicăi Cadogan, care este şi persoana împuternicită a societăţii, potrivit datelor de la ONRC.

"Noua echipă de management a societăţii a descoperit că domeniul vivre.ro a fost înregistrat pe numele personal al fostului CEO, Monica Cadogan. Societatea a demarat demersurile legale pentru recuperarea domeniului, prin care s-a tranzacţionat circa 45% din cifra de afaceri în perioada de raportare (n.r. primele şase luni ale anului 2022)", se arată în raportul semestrial pentru anul trecut.

Între deţinătorii de obligaţiuni se află Alpha Bank, cu titluri în valoare de 2,8 milioane de euro, fonduri Certinvest, cu circa 106 mii euro sau FDI Transilvania administrat de SAI Globinvest. Către Banca Transilvania, Vivre are o datorie care în septembrie era de aproape 22,7 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. De cand a exploadat situatia in jurul VIVRE, tot ce a fost in stare sa afirme, Radu Hanga - Presedintele Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti, este "nu trebuie să cădem în greșeala de a spune că ceea ce s-a întâmplat cu Vivre este o mare eroare și să ne propunem să nu se mai întâmple niciodată."

  Deci, sa intelegem ca Radu Hanga - in trecut angajat al Banci Transilvania, considera ca investitorii retail la BVB ar trebui sa treaca cu vederea falimentul premeditat orchestrat de grupul Calin Fusu (actualmente Neogen Capital), Monica Cadogan (actualmente Purcari), Andrei Siminel (actualmente Libra Bank, Tradeville) si Mihaela Biciu (actualmente Investimental, Superbet)? 

  Ziarul Bursa este cointeresat in general sa informeze cititorii transparent si onest subiectul VIVRE? De ce in nici un articol despre VIVRE nu este mentionat cine a fost compania de brokeraj care sa ocupat de listarea obligatiunilor?  

  P. S. Chiar sunt curios daca se va sterge acest comentariu. 

  Spun eu cu voce tare

  Prima emisiune a fost intermediată de Banca Transilvania - BT 

  A doua emisiune e fost intermediată de Hoții de la Tradeville

  Cei de la Tradeville chiar l-au aprobat in consiliul de administrație pe Călin Fusu ( pungașul ) dar ASF l-a respins  

  Cine va vinde mâine obligatiuni vivre sa fie sigur ca Fusu le va cumpara

  Voi ați cumpărat de la Fusu cu 100€ și el le va lua inapoi cu 7€

  Buna afacere pt el dacă voi veți vinde  

  1. Bine,si daca nu vom vinde,ce sanse avem? Si cand?

  Până pe 15 mai e timp lung.... Și nu lucrează pentru noi!

  Legea 31/1990 e clară, ne spune ce avem de făcut. Să ne întrunim și să decidem cu privire la lupta împotriva escrocilor! Pe banii lor. Că vine din spate Zoku...  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

FORUMUL INVESTITORILOR 2023
BURSA
Avocat Ianul Alexandra
Electromagnetica
BTPay
aages.ro
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

31 Mar. 2023
Euro (EUR)Euro4.9491
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5463
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9573
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6256
Gram de aur (XAU)Gram de aur289.4390

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro